U Dalmaciji kiša nije vijest dana jer je glavnina kiša pala tijekom subote. Nedjelju je obilježila tek sporadična i većinom slaba kiša, no stigli su nam bura, zahlađenje ali i snijeg u planinama.

Zahlađenje praćeno snijegom i niskom temperaturom vratilo je zimu na Biokovo, izjavio je danas dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a na Biokovu.
Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri od danas poslije podne pada snijeg, a temperatura se spustila na minus 2,1 Celzijeva stupnja.
Zabijelili su se i ostali biokovski vrhovi, a snijeg prvih dana svibnja nije uobičajen, rekao je tehničar na biokovskom odašiljaču na Svetom Juri.
Odmicanjem ciklonalnog centra dalje prema jugoistoku, vrijeme se zapada počelo postupno smirivati na zapadu zemlje i sjevernom Jadranu, no u velikom dijelu unutrašnjosti, Lici i Dalmaciji i dalje je oblačno, povremeno uz kišu.
U dijelovima Slavonije zadnja dva dana mjestimice je palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, pa je stanje s vodostajem rijeka iz sata u sat sve gore. Poplave više ne prijete samo poljima i prometnicama, već i naseljima šireg virovitičnog područja.
U Dalmaciji kiša nije vijest dana jer je glavnina kiša pala tijekom subote. Nedjelju je obilježila tek sporadična i većinom slaba kiša, no stigli su nam bura, zahlađenje ali i snijeg u planinama!

Lani 30 stupnjeva, ove godine dugi rukavi

Lani smo u ovo dobra već bili na plažama jer su temperature zraka dosezale 30, a more toplih 20 Celzijevih stupnjeva. Ove godine početak svibnja u znaku je prohladnog i oblačnog vremena i dugih rukava.
Jaka bura ima olujne udare koji su u Splitu dosezali 79 km/h, Makarskoj 72 km/h, Šibeniku 68 km/h. Ipak, najjače bura očekuje nas u noći na ponedjeljak i ponedjeljak rano ujutro, a onda će danju zamjetno oslabiti i na moru okrenuti na tramontanu. Svakako valja upozoriti poljoprivrednike da su u nadolazećoj noći mogući udari bure preko 100 km/h, osobito podno obalnih planina.
Snijeg u svibnju nije posebna rijetkost, no ne može se reći da je čest posjetitelj dalmatinskih planina u posljednjem mjesecu klimatološkog proljeća. Danas se temperature zraka na Svetom Juri na Biokovu spustila na -2°C, a u poslijepodnevnim satima počeo je padati snijeg koji se za sada ne zadržava na tlu. Snijeg je iza 16 sati prolazno padao po vrhovima Mosora, no nije se zadržavao.

Na Bjelašnici -6°C!

Snijeg je zato zabijelio Dinaru i Kamešnicu iznad 1.200 metara nadmorske visine. Po vrhovima je palo preko 20 centimetara snijega. Spomenimo da je još znatno hladnije nego u Hrvatskoj u susjednoj BiH gdje su u većem dijelu susjedne nam zemlje čak i najviše dnevne temperature bile jednoznamenkaste, a na Bjelašnici se temperatura spustila na zimskih -6°C. Snijeg u BiH pada do 800 metara nadmorske visine.
U Dalmaciji su najviše dnevne temperature bile do svježih 10°C ponegdje u Zagori do ugodnih 18°C na srednjodalmatinskim otocima.
Sljedećih dana očekuje nas stabilizacija vremena sa suncem i zatopljenjem, ali u početku će jutra biti prohladna, osobito u Zagori. (dalmacijanews.com)