Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe Makarska donio je odluku kojom se odobrava zaključivanje Ugovora kojim će se nekretnina – škola u Dragljanima darovati Splitsko-dalmatinskoj županiji

U nastojanju da što više zapuštenih školskih zgrada stavi u funkciju javnih potreba stanovnika Županije, u suradnji sa Domom za starije i nemoćne osobe Makarska, Županija je pokrenula projekt rekonstrukcije i izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Dragljanima (Vrgorac) kapaciteta 100 korisnika stoji u obrazloženju. Izrađena je projektna dokumentacija te ishodovana pravomoćna građevinska dozvola za projekt.

Objekt je prethodno bio u vlasništvu škole kojoj je kao i Domu Makarska osnivač Splitsko-dalmatinska županija.
Prvotno je objekt zamišljen kao podružnica Doma Makarska. Međutim, u okviru provedbe NPOO (Nacionalnog plana oporavka i otpornosti) objavljen je Javni poziv „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge) NPOO.C4.3.R3-I4.01. Prijavitelji na Javni poziv su općine i gradovi, a o obvezni Partneri su
županije. Odlučeno je da će se Grad Vrgorac zajedno sa Županijom kao partnerom prijaviti na Poziv sa
Projektom: „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe u Dragljanima (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“. Objekt za budući Centar je, dakle, predmetna škola u Dragljanima, a koja prema uvjetima Natječaja može biti u vlasništvu bilo Grada Vrgorca bilo Županije, ali ne u vlasništvu Doma Makarska.

1963. godine Osnovna škola ‘Vladimir Nazor’ Dragljane brojila je 856 učenika!

Zatvorena zgrada ima površinu od 700 metara kvadratnih i uključuje prizemlje i jedan kat. Gradnja starog, istočnog dijela škola započeta je 1932. godine, da bi isti bio zapaljen tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata obnovljen je stari i izgrađen novi, zapadni dio škole. Danas se u starom dijelu zgrade, u prizemlju i na katu, nalaze četiri velike učionice, a bivša zbornica bila je pretvorena u školsku kuhinju. U novije vrijeme tijekom gradnje autoceste, za potrebe restorana, taj je dio iznajmljen privatnom poduzetniku, ali je i restoran nakon kratkog razdoblja djelovanja zatvoren. U prizemlju i na katu novijega dijela zgrade smještene su četiri učionice, kabineti, zbornica i sanitarne prostorije. U okolici škole nalaze se nogometno i košarkaško igralište, okoliš sa fontanom, a većina je te infrastrukture izgrađena sedamdesetih godina. Nakon dogradnje novog dijela škole poslije rata, zgrada je od 1963. godine služila za potrebe tada osnovane Osnovne škole ‘Vladimir Nazor’ Dragljane. Ta škola je postala matična škola četverorazrednim školama u Zavojanima, Kozici, Rašćanima, Dugim Njivama, Mijacima i Žlibini, te osmorazrednoj školi u Poljicima Kozičkim. Te 1963. godine, kada škola u Dragljanima postaje matična za područne škole u središnjim, zapadnim i sjevernim dijelovima Vrgorske krajine, u njoj se obrazuje ukupno 264 učenika u osam razreda. Zajedno s učenicima područnih škola, Osnovna škola „Vladimir Nazor“ 1963. godine broji ukupno čak 856 učenika! Broj učenika ozbiljno je počeo opadati u 70-im godinama, da bi 1987. godine zbog depopulacije došlo do fuzije osnovnih škola u Dragljanima i Vrgorcu u jednu osnovnu školu sa sjedištem u Vrgorcu, kojoj Dragljane od tada postaju područna škola. U ratnoj školskoj godini 1991/1992. u školi bilo je samo 49 učenika, a taj broj je narednih godina samo opadao, objavljeno je svojedobno u medijima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime