Hrvatska je zemlja koja obiluje poviješću i šarmantnim mjestima koja vam pružaju osjećaj da se vraćate u daleku prošlost. Otkrijte osam hrvatskih starinskih gradića i sela koji odišu retro šarmom i pružaju autentično iskustvo posjetiteljima

Samobor: Romantična elegancija

Samobor je slikoviti gradić smješten nedaleko od Zagreba. Poznat po svojim romantičnim ulicama i baroknim građevinama, Samobor je idealno mjesto za opuštenu šetnju. Posjetitelji mogu posjetiti glavni trg, Trg kralja Tomislava, koji je okružen šarmantnim kafićima i tradicionalnim obrtničkim radnjama. Također se preporučuje posjetiti crkvu sv. Anastazije, koja je poznata po svojoj prekrasnoj arhitekturi.

Samobor je zanimljiv izbor i za putnike koji žele dulji smještaj ili digitalne nomade. Na stranicama poput ovih možete pronaći povoljan smještaj u Samoboru, koji je zanimljiv punkt za obilaženje regije, a nudi povoljniji smještaj nego glavni grad.

Motovun: Grad srednjovjekovne ljepote

Smješten na vrhu brežuljka u srcu Istre, Motovun je srednjovjekovni grad koji oduzima dah. Okružen zidinama i tornjevima, Motovun nudi prekrasan pogled na okolna vinograde i doline. Posjetitelji mogu istražiti uske kamene ulice i posjetiti Motovunsku šumu, poznatu po tartufima. Motovun je poznat po svom srednjovjekovnom zidu koji okružuje grad, čime stvara dojam kao da se vremenski stroj vratio unatrag. Šetnja uskim kamenim ulicama vodi vas kroz labirint srednjovjekovnih zgrada, malih trgovina i restorana koji poslužuju lokalne specijalitete.

Grad je također dom poznatog filmskog festivala Motovun Film Festival, koji privlači ljubitelje filma iz cijelog svijeta. Još jedna važna atrakcija u Motovunu je i Trg Andrea Antico, prekrasan trg s dobro očuvanim srednjovjekovnim zgradama. Na trgu se nalazi crkva sv. Stjepana koja datira iz 17. stoljeća, a njena zvonik nudi spektakularan pogled na okolicu.

Vrbnik: Biser otoka Krka

Vrbnik je slikoviti gradić smješten na vrhu stijene na otoku Krku. Poznat po svojoj arhitekturi, uskim ulicama i prekrasnim plažama, Vrbnik je jedno od najljepših mjesta na otoku. Posjetitelji mogu šetati labirintom uskih ulica, posjetiti glavni trg i uživati u lokalnom vinu, poput poznatog vrbničkog vina žlahtine. Također se preporučuje posjetiti franjevački samostan i crkvu sv. Ivana.

Uz Vrbnik, posjetitelji će svakako biti očarani i drugim mjestima na Krku, kao što je Baška, grad Krk i druge. Krk je otok s nevjerojatno fascinantnom poviješću koja će oduševiti svakog posjetitelja.

Hum: Najmanji grad na svijetu

Hum, smješten u unutrašnjosti Istre, ponosno nosi titulu “najmanjeg grada na svijetu”. Ovaj mali srednjovjekovni gradić odiše rustikalnom atmosferom i bogatom poviješću. Posjetitelji mogu istražiti stare zidine, posjetiti crkvu sv. Jeronima i uživati u prekrasnom pogledu na okolni pejzaž. Hum je također poznat po svojoj tradiciji izrade rakije, pa je posjet obližnjim obiteljskim destilerijama obavezna aktivnost.

Osor: Kultura i mir

Osor je malo povijesno naselje smješteno na otoku Cresu. Ovaj gradić obiluje kulturnim bogatstvima, poput starog amfiteatra i katedrale sv. Grgura. Osor je poznat po svojim brojnim festivalima, uključujući Osorske glazbene večeri, tijekom kojih se održavaju koncerti klasične glazbe. Šetnja po Osoru otkriva prekrasne kamene kuće i mirne mediteranske vrtove.

Trakošćan: Romantični dvorac u zelenilu

Trakošćan je romantično odredište smješteno u zagorskom kraju. Dvorac Trakošćan, okružen prekrasnim parkom i jezerom, predstavlja jednu od najljepših dvoraca u Hrvatskoj. Posjetitelji mogu istražiti dvorac, muzej i vidikovac te uživati u prekrasnom pogledu na okolicu. U blizini se nalazi i selo Bedekovčina, poznato po svojim tradicionalnim drvenim kućama i vinogradima.

Posjet Trakošćanu definitivno će vas transportirati u neka druga vremena i imat ćete osjećaj kao da ste u bajci. Ovo je također odlično mjesto za posjet s djecom.

Kumrovec: Rodno mjesto Josipa Broza Tita

Kumrovec je poznat kao rodno mjesto Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika Jugoslavije. Ovo slikovito selo nudi posjetiteljima mogućnost da se vrate u prošlost i upoznaju život u selu s početka 20. stoljeća. Možete posjetiti muzej Staro selo Kumrovec, gdje možete vidjeti tradicionalne drvene kuće i upoznati se s poviješću regije. Kumrovec je također okružen prekrasnom prirodom i vinogradima.

Ston: Utvrđeni grad i gastronomska meka

Ston, smješten na poluotoku Pelješcu, poznat je po svojim utvrdama i obilju morskih plodova. Grad ima jedan od najdužih i najstarijih zidina u Europi, koje se protežu na gotovo pet kilometara. Posjetitelji mogu prošetati gradskim zidinama, posjetiti solane i kušati poznate stonske kamenice. Osim toga, Ston je poznat i po proizvodnji vrhunskog vina, pa se preporučuje posjet vinarijama u okolici.

Dolazak na Pelješac olakšan je izgradnjom novog mosta, tako da je definitivno vrijeme za posjetiti ovaj predivni poluotok ako vas je do sad sprječavalo kompliciranije putovanje.

Ovih osam gradića i sela predstavljaju samo dio bogate retro baštine Hrvatske. Posjetom ovim slikovitim mjestima možete se uroniti u prošlost i otkriti autentičnu atmosferu starinskih naselja. Svojom ljepotom, kulturnom baštinom i šarmom, ova mjesta ostavljaju neizbrisiv dojam na svakog posjetitelja koji želi doživjeti starinsku Hrvatsku. Još jedan važan element u cijeloj priči su stanovnici. Hrvatska je više od građevina i atrakcija: tu su ljudi koje žive, dišu i vole svoja mjesta u kojima najčešće žive desetcima generacija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime