U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i makarskog ogranka Matice hrvatske, u utorak, 9. travnja s početkom u 19h u dvorani Arte (Glazbena škola) prikazuje se dokumentarni film: “Zrin 1943.”

Redateljica i scenaristica filma je Nada Prkačin, snimatelji Krešimir Lasić i Andrej Bunić, a montažer Goran Fistrić. Film traje 52 minute, a sadrži mnoge neobjavljene detalje, dokumenata i fotografije. U filmu sudjeluju i svjedoci zbivanja, povjesničari, potomci žrtava, ali i biskupi Ivica Petanjak i Vlado Košić.

Dokumentarni film podsjeća na događaje početkom rujna 1943. kada su partizanske jedinice Narodnooslobodilačkog pokreta izvršile napad na Zrin prilikom čega je došlo do masovnog stradanja civilnog stanovništva i potpunog uništenja sela. Preživjeli žitelji proglašeni su narodnim neprijateljima, protjerani su s trajnom zabranom povratka, dok im je imovina konfiscirana i ta presuda još uvijek je na snazi. Nesporna je važnost Zrina u nacionalnom kulturno-povijesnom nasljeđu, posebice vezano uz hrvatsku velikašku obitelj Šubić Zrinski.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime