Uoči sutrašnje skupštine sportskog dioničkog društva Nogometni klub Zadar, analizirali smo protekli period i došli do zanimljivih spoznaja

Nakon ispadanja NK Zadar iz 1.HNL, klub je brzinom munje završio u 3. HNL gdje je i danas. U tom periodu je vidljivo da se klub nije ni organizacijski ni kadrovski konsolidirao dok je za financije dežurna krava muzara uvijek bio Grad Zadar odnosno, građani. Nogometni klub Zadar je sportsko dioničko društvo i kao takav je dužan poslovati. Činjenica je da u vlasničkoj strukturi, između ostalih, sudjeluju i dvije osobe, jedna fizička, jedna pravna, kao najveći pojedinačni vlasnici dionica: Reno Sinovčić i Grad Zadar. Isto tako je činjenica da je do sada klubom upravljao jedan od njih samostalno donoseći odluke kontrolirajući Nadzorni odbor u sastavu: Jakov Surać, Mladen Anić, Radovan Dunatov, Ivica Katić i Jure Knežević.
Kako sada stvari stoje, tu bi ulogu u budućnosti mogao i trebao preuzeti Grad Zadar postavljajući svih pet članova Nadzornog odbora, a samim preuzimanjem klupskih dužnosti, Grad Zadar preuzima i odgovornost za sudbinu kluba. Ako su naše procjene točne, postavlja se logično pitanje što sa dosadašnjom organizacijskom šemom i ljudima koji su sudjelovali u radu kluba bez rezultata pa tako ne samo da je NK Zadar ispao iz 1.HNL nego se nije uspio održati niti u 2. HNL.
Posebno veliku pozornost treba obratiti na školu nogometa koja je dosadašnjim načinom rada postala sama sebi svrha, a što nikad u povijesti nije bila.
Skupština NK Zadar nije održana dvije godine što je, možda zbog prije navedenog ili pokušaja jednog od najvećih dioničara da smanji temeljni kapital društva na način da jedna dionica vrijedi jednu kunu.
Preuzimanje upravljačkih funkcija u klubu bez jasno definiranog i javnosti prezentiranog plana i programa konsolidacije financijskih i kadrovskih rješenja ne bi imalo smisla jer sve ide iz proračuna Grada Zadra tj. svih građana, a posebno treba povesti računa o školi nogometa kao i rangu u kojem polaznici igraju.
Konačno, imamo situaciju da NK Zadar predstavlja sportski kolektiv u gradu košarke, a s KK Zadar nema nikakvih dodirnih točaka u funkcioniranju kluba, posebno u načinu sudjelovanja na sportskim događanjima. Zaključujemo, nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, a Zadar je stvorio košarku…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime