Burno je na političkoj sceni Hrvatske zadnjih dana. Priključenje HNS-a u Vladi s HDZ-om izazvalo je vrlo ozbiljne reakcije i isključenje članova diljem Hrvatske. Vrgorčki ogranak je to napravio prvi, zgrožen koalicijom s HDZ-om. Razgovarali smo s predsjednikom sad već bivšeg ogranka Romanom Toljem.

Koja je sudbina vrgoračkog HNS-a? Da se pitalo vrgorčki HNS bili došlo do koalicije s HDZ-om?

Vrgorački HNS više ne postoji. To je zapravo bila skupina mojih prijatelja koja je odlučila pokušati zaustaviti devastiranje grada koje je potrajalo 20 godina. I upravo je sve to bila krivica vrgoračkog HDZ-a. Povlačenjem 5-6 najaktivnijih ljudi iz stranke na čelu sa mnom ( uz odobrenje i ostalih 20-ak manje aktivnih članova ) nitko nije pokazao interes da bi preuzeo HNS nad kojim se zgraža većina članstva u Hrvatskoj. Samim tim sam rekao što bi se desilo da se pitalo vrgorački HNS. Tu više nije stvar HNS-a ili HDZ-a. Tu se dogodila jedna nemoralna trgovina te se izdalo biračko tijelo HNS-a. Da je nekim slučajem HNS izašao na izbore samostalno, tada bi ova koalicija bila toliko legitimna i manje iritantna.

Zašto Vas nitko nije ništa pitao?

Vrgorac je mala podružnica kojoj je Vrgorac na prvom mjestu. Nikada nismo bili stranačka vojska Splita ili Zagreba. Tako da se Split i Zagreb nisu petljali u Vrgorac ( pomagali su maximalno koliko su mogli ) a Vrgorac se nije petljao u odluke Zagreba. Zapravo do sada nikada nije bila situacija koja bi dovela do razdora u stranci. Bili smo toliko povezani da je bilo nemoguće zamisliti da se ovako nešto može dogoditi.

Je li ovo kraj HNS-a?

Da li je ovo kraj HNS-a? Možda pod ovim logom i imenom. Poznavajući hrvatske običaje političari teško napuštaju tu za njih prihodovnu branšu. Tako da bi se HNS prije nego potpuno nestane mogao razbiti u još nekoliko frakcija ( već imamo reformiste proizašle iz HNS-a ) i tada će ih osim ako se ne desi neko čudo zadesiti sudbina HSP-a koje zapravo više i ne postoji, samo članstvo stranke ne želi povjerovati u to.

Što kažu ostale kolege iz bliskih gradova; Makarska, Ploče, Vrgorac?

Uopće se nisam pokušao informirati o stanju u okolnim gradovima. Sva saznanja koja imam su dijelo društvenih mreža i portala. Potom sam mogao zaključiti da vlada veliko nezadovoljstvo ovom odlukom vrha HNS-a.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime