Sada već davne 1993. godine Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, osnovana je tada Zadarsko-kninska županija

17. siječnja 1997. godine Zastupnički dom Sabora RH donio je novi Zakon o područjima županija, gradova i općina kojim je područje Kotara Knin pripojeno Šibenskoj županiji kada je naša županija postala Zadarska županija.

Danas Zadarska županija na svom području ima 34 jedinice lokalne samouprave, i to 6 gradova i 28 općina. U svom samoupravnom djelokrugu Županija obavlja poslove od regionalnog značaja, a osobito one koji se odnose na: obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu, održavanje javnih cesta, planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova te ostale poslove  sukladno posebnim zakonima. Također, Županija obavlja i poslove izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola, drugih akata vezanih za gradnju te provedbu dokumenata prostornog uređenja za područje županije izvan područja velikog grada.

Županija je u trenutku svog osnutka bila tek članak zakona, papir, pojam, odluka o nečem što tek treba nastati. Ono što Županija jest od tada, ali i danas, prije svega su ljudi. Iza svake ideje, iza svake odluke, iza svakog sporazuma , iza svake izrađene studije, iza svakog kilometra izgrađene ceste, iza svake obnovljene ambulante ili škole, izgrađene školske sportske dvorane, iza svake postavljene izložbe, iza svakog osvojenog priznanja, iza svega što se na ovom prostoru događalo stoje ljudi- vijećnici Županijske skupštine, župani i njihovi zamjenici, nekada davno i članovi Županijskog poglavarstva, službenici i namještenici. Svi ti ljudi svojim znanjem i radom 27  su godina kontinuirano obavljali svoj posao, uvijek s dugoročnim ciljem-stvaranjem što boljih životnih uvjeta za sve žitelje Zadarske županije. (Izvor: 20 godina Zadarske županije, Daniela Nižić)

Zbog epidemije koronavirusa  Zadarska županija je  ove godine odgodila   sva događanja u sklopu Županijskih dana, kao i svečanu sjednicu Županijske skupštine povodom Dana Zadarske županije.

„U svoje  ime, u ime mojih zamjenika, pročelnika  i djelatnika Zadarske županije,  svim našim stanovnicima čestitam Dan Zadarske županije uz nadu da ćemo što se što skorije vratiti u normalan životni i radni ritam.“, poručio je župan Božidar Longin. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime