Nacionalni park Paklenica proglašen je davne 1949. godine kao jedan od najstarijih parkova u Republici Hrvatskoj, svega nekoliko mjeseci nakon proglašenja Nacionalnog parka Plitvička jezera. Prva uprava Parka oformljena je 1954. godine sa sjedištem u Zadru, da bi se od 1956. godine sjedište uprave trajno preselilo u Starigrad Paklenicu, gdje se nalazi i danas, pišu SDP-ovci Zadarske županije u priopćenju kojeg objavljujemo u cijelosti

Dvije trećine parka nalaze se u Zadarskoj županiji dok se jedna trećina nalazi u Ličko-senjskoj županiji. Sjednice Upravnih vijeća Nacionalnog parka Paklenica do sada su se redovito održavale u mjestu sjedišta Parka (Starigradu Paklenici, sjedište je definirano i Statutom), sjednice ponekad mogu biti i elektronske, a u iznimnim situacijama sjednice su bile održavane u resornom Ministarstvu.

Nikada do jučer 04. veljače, 2021. god., sjednica Upravnog vijeća JU NP Paklenica nije održana u prostorijama Zadarske županije. Zaista se nameće pitanje da li se Uprava parka nakon 1956. godine opet seli u Zadar ili je tome kumovao neki drugi razlog.

Pandemija ne može biti razlogom, jer JU NP Paklenica trenutno raspolaže s 5 dvorana gdje 5 članova Upravnog vijeća uz predstavnike Parka može održati sjednicu poštivajući sve epidemiološke mjere, stoga je pitanje koji su to razlozi doveli do toga da se sjednica održi u prostorijama Zadarske županije? A svakako treba imati i na umu da su 3 člana UV iz unutrašnjosti Hrvatske, jedan je predstavnik zaposlenika, dok je samo jedan član s područja grada Zadra.

Drugo pitanje je, koliko je Zadarska županija naplatila Nacionalnom Parku Paklenica iznajmljivanje prostora za održavanje sjednice, pitanje je veoma važno jer odgovor na njega nudi i odgovor kako ostali žitelji naše Županije mogu unajmiti županijske prostore?

Treće pitanje se nameće samo po sebi, zašto je uprava JU NP Paklenica održavala sjednicu Upravnog vijeća u zgradi Zadarske županije kad na taj način nepotrebno Ustanovi povećava troškove same sjednice?

No, pogleda li se dnevni red sjednice Upravnog vijeća Javne ustanove Nacionalni park Paklenica i činjenicu da se za nekoliko mjeseci održavaju lokalni izbori, odgovori na sva pitanja dolaze sami po sebi, no kako ih ne bi prejudicirali i njih ćemo postaviti u formi pitanja:

Da li ovom sjednicom u prostorima Županije vlast unaprijed odlučuje o imenovanju ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Paklenica, te demonstrira svoju moć za predstojeće izbore, kako bi Premijer rekao, „mogu što hoću“?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime