Trakavica oko imenovanja ravnatelja/ice Centra za socijalnu skrb Sinj traje više od godinu dana

Nakon što je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već dva puta poništilo odluku Upravnog vijeća o imenovanju Anke Jurele Jerkan za ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Sinj zbog nepoštivanja zakonske procedure, ona je i dalje vršitelj dužnosti. U međuvremenu je u dijelu medija izašlo priopćenje Stipe Perića (PROČITAJ OVDJE: Priopćenje-CSS), predsjednika Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb u kojem isti poriče da je došlo do kršenja zakona ističući pritom aktualnu v.d. ravnateljicu kao najbolji izbor.
Ponukani takvim istupom u javnost, istražili smo malo bolje kako je došlo do imenovanja i odluke Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Sinj.

Predsjednik Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Sinj Stipe Perić je u svom priopćenju objavljenom na jednom portalu 21.07.2018. godine iznio određene netočnosti, ali  je i ukazao na način donošenja odluke o izboru ravnatelja. On bi kao predsjednik Upravnog vijeća i kao pravnik morao znati da u hrvatskom pravnom sustavu ne postoji nešto što se zove Zakon o centru za socijalnu skrb već samo Zakon o socijalnoj skrbi. Netočna je tvrdnja Stipe Perića, a što navodi i lokalni portal u svome članku, pozivajući se na izjavu predsjednika Upravnog vijeća, da je „v.d. ravnateljica Jurela Jerkan uz podršku Upravnog vijeća, a u suradnji sa Ministarstvom ponovno pokrenula inicijativu za izgradnjom prijeko potrebnih novih prostorija za centar koje su uvrštene u proračun ministarstva za 2018. godinu“.  Da je navedena tvrdnja netočna i tendenciozna dovoljno je bilo na internetskim stranicama  pogledati  posebni dio proračuna RH za 2018. godinu (Narodne novine 124/2017) sa projekcijama za 2019. I 2020. Godinu. Tako možemo vidjeti na stranicama 472. i 473. Da su u proračunu osigurana sredstva za Centar za socijalnu skrb Zadar, Biograd i Benkovac  a da Centra za socijalnu skrb Sinj nema. Štoviše nema ga niti u projekcijama za iduće dvije godine. Dakle, ili Stipe Perić svjesno obmanjuje javnost i plasira netočne informacije ili bez ikakve provjere vjeruje v.d. ravnateljici Anki Jureli Jerkan. Da li je Stipe Perić kao predsjednik Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Sinj morao provjeriti navode v.d. ravnateljice ili je kako navodi sve odrađeno uz podršku Upravnog vijeća? Što je to odrađeno i zašto CSS Sinj nakon tako odrađenog posla nije uvršten u proračun RH za 2018. godinu? 
Kao glavni  razlozi za izbor Anke Jurele Jerkan za ravnateljicu su izgradnja novoga Centra za socijalnu skrb Sinj (nitko pametan ne dvoji da je potreban) i tvrdnja o uvrštenju istoga u proračun RH za 2018. godinu što vidimo da nije točno. Drugi razlog je da je Anka Jurela Jerkan „dobila podršku velike većine radnika na sjednici Skupa radnika“. Dakle, Upravnom vijeću pa ni njegovom predsjedniku nisu bitne stručnosti, kompetencije, kvalifikacije, profesionalnost kod izbora već „podrška radnika“ određenom kandidatu. Radnici na skupu radnika samo daju svoje mišljenje koje je obvezatno za člana Upravnog vijeća iz reda radnika, odnosno predstavnik radnika u upravnom vijeću ima obvezu dati svoj glas onom kandidatu za kojega je glasala većina radnika. Usput budi rečeno do prošle 2017. godine takva praksa u Centru za socijalnu skrb Sinj nije postojala pa je predstavnik radnika glasao kako je htio bez konzultacija sa radnicima i uvažavanja njihovoga mišljenja.

Upravno vijeće se trebalo voditi navedenim kriterijima, a ne netočnim informacijama ili podrškom radnika određenom kandidatu.

I na samom kraju lokalni  portal okreće pilu naopako postavljajući pitanje „Zbog čega Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već dva puta odbija dati suglasnost na izbor Anke Jurela Jerkan za ravnateljicu sinjskog Centra za socijalnu skrb?, a pravo pitanje je: Zašto je Upravno vijeće ponovo izabralo za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Anku Jurelu Jerkan? Da li to Upravno vijeće dijeli packe Ministarstvu koje ih je imenovalo i koje ih plaća za njihove usluge. Kako nadležno ministarstvo nije dužno obrazlagati svoje odluke takve vrste, svatko razuman bi nakon uskrate suglasnosti Anki Jureli Jerkan za ravnateljicu centra za socijalnu skrb Sinj za vršitelja dužnosti imenovao drugu osobu. Ili gospodin Perić kreće u otvoreni sukob sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku? (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

  1. Ko got ovo pisa neima pametnijeg posla Anka je zena majka kraljica koja je svim spremna pomoc u svakom pogledu i neka je ostave na miru konacni je CSS dobio revnateljicu kakvu i triba imat . Ja primam socijalnu naknadu za bolesnu malu i vrlo dobro znam sta se desava kad se sitim nazat 2g. bio je ravnatelj centra Aleksandar Stojanac nedaj boze da se taj covjek vrati na mjesto rvnatelja jer je on pijanac i olos od covika .Anka je ponavljam zena majka kraljica i Centar za sovijalnu skrb je procvjeta otkd ga Anka Jurela Jerkan vodi i ostavite zenu na miru

  2. Zasto se bavit ovakvim glupostima mislim da je Anka Jurela Jerkan zasluzila da bude ravnateljica centra.Jer nije bilo lako uvest centar u red .Mora vam bit jasno da je centar za socijalnu skrb da pomaze ljudima a Anka je to pokazala i zato ti hvalai,drzi se g.Anka

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime