Policija u Đakovu privela je na razgovor I.C. (podaci poznati redakciji) kako bi ga ispitali i kaznili zbog toga što je na Facebooku – vrijeđao policiju!

Zbog statusa na Facebooku I.C. je kažnjen globom od 200 kuna, a mora platiti i 500 kuna troškova prekršajnog postupka.

Ukazao na licemjernu policiju pa dobio kaznu

Kaznu je zaradio zato što je na Facebooku objavio dvije fotografije: jednu s policijskog prosvjeda zbog smanjenja plaća, na kojoj policajci traže solidarnost javnosti, i drugu koja je nastala krajem lipnja, a koja je snimljena za vrijeme deložacije obitelji Mišković u Kninu. Policajci koji su provodili deložaciju bili su bezobrazni i agresivni, a usput su priveli i 23 aktivista koji su deložaciju pokušali spriječiti. “Nadam se da, kada opet govna iz policije dođu na red za smanjivanje plaća, da će se sjetiti ovakvih prizora. I da… ne pušim foru da im je to posao i da su morali. Šta da im je bilo naređenu da pucaju? Jel bi onda i pucali jer im je to eto posao. ACAB”, napisao je I.C. na svom Facebook profilu uz priložene fotografije.

Mogao je dobiti i mjesec dana zatvora

Netko u MUP-u očigledno je zapazio njegov status, te su ga kaznili u skladu s odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji se nije mijenjao od 1994. godine, a u čijem 17. članku stoji: “Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana”.

Policija laže i mulja

Ispada tako da je akter ove priče, koji se javio redakciji Indexa, još i dobro prošao. Mogao je, da je policija tako htjela, mjesec dana boraviti i za rešetaka. No, da cijela priča bude još bizarnija, policija je I.C. u postaju u Đakovu namamila na prijevaru.  “Nakon što sam dobio poziv, izričito sam pitao policajca koji mi je to donio jesam li osumnjičen za nešto. On je rekao da nisam i da je ovo poziv da se javim u svojstvu građana. Kada sam sutradan došao na razgovor, tek na kraju mi je rečeno da me ispituju u svojstvu osumnjičenika. Tijekom razgovora sam potvrdio da sam to napisao jer nisam mislio da su pravo na mišljenje i sloboda govora u ovoj državi ograničeni”, kaže nam I.C.  Posebno ga, kako kaže, smeta što je na svojoj koži sada iskusio da nisu svi građani Hrvatske pred zakonom jednaki: “Običan čovjek znači ne sije reći npr. da su oni govnari jer ih zakon štiti. Ali ako jedan policajac kaže da je neki obični čovjek govnar, tom čovjeku ostaje samo privatna tužba. Zar ne piše u Ustavu da smo pred zakonom svi jednaki?”. (index.hr)