Zdravko Tomac napisao je novu knjigu naslova: “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo”, koja je predstavljena u nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

O knjizi su govorili saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, akademik Davorin Rudolf, književnica Nevenka Nekić i autor knjige Zdravko Tomac. Na predstavljanju je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Po riječima akademik Rudolfa, “knjiga je štivo o hrvatskom patriotizmu, slozi i zajedništvu, uspinjanju i hrvatskim padovima te o zločestim momcima u hrvatskoj politici”. Knjiga je i prinos autentičnoj povijesti, istaknuo je i ocijenio “kako je izlaz iz krize povratak Tuđmanu”.”U Tomčevoj knjizi predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković su prototip suvremenih političara”, rekao je akademik Rudolf. Miroslav Tuđman rekao je da je knjiga “podroban prikaz hrvatske političke pozornice” te kako Zdravko Tomac “smatra da je najveća Tuđmanova pogreška to što je prihvatio Daytonski sporazum”.”No, unatoč tomu, zato što je stvorio hrvatsku državu, Tomac smatra Franju Tuđmana najvećim Hrvatom i jedinim državnikom među hrvatskim političarima”, istaknuo je Miroslav Tuđman.Ocijenio je da knjiga nije povijest hrvatstva, ali jest pregled događaja na hrvatskoj pozornici i može biti predložak za temeljita istraživanja.Književnica Nevenka Nekić ocijenila je kako se “iza slojeva Tomčeva pisanja krije transcedentno i prošlo, a oko likova Franje Tuđmana i kardinala Stepinca okupljao se hrvatski narod u teškim vremenima”, te da Tomac “prodire duboko u duše ljudi o kojima piše”. Bio je to iskren govor političara, intelektualca i prvenstveno čovjeka koji se nostalgično prisjetio dana kad su on i Ivica Račan podupirali politiku Franje Tuđmana za ostvarenjem samostalne Hrvatske u tim teškim vremenima. Kako je rekao, to je bila većina hrvatskog naroda, a on i Račan poduprti manjinom u SDP-u koja je htjela Hrvatsku odgovorno su preuzeli i ulogu u Vladi demokratskog jedinstva upravo poštujući tu želju, iako je HDZ tada mogao samostalno vladati. Prisjećajući se tih trenutaka zajedništva hrvatskog naroda i hrvatskih političara, koji su unatoč različitostima u ideologiji poduprli HDZ i Franju Tuđmana u borbi za slobodu Hrvatske države, Tomac je rekao kako mu je žao što takvog zajedništva nema i kako se danas, kad vidi u što se SDP pretvorio, srami što je bio SDP-ovac.

 

1 KOMENTAR

  1. aaaaaaaaaaa jadnih ovih makarana sta su se ovako primitivno i nekulturno obrusili na covika, a bio je samo iskren i dobronamjeran ,,ma vidi ko su nam clanovi sdp,,sve govno do govna bez imalo skrupula i osjecaja javili se oni komentirat i to i mje sav doseg,,,ajde znala sam da su hdzovce o sebi dovoljno rekli samo mi nije jasno jos kako se uspio barba Marko onako kompromitirat i pric’ ka djavlu i luciferu 2 na listi ajme jAda i korumpiranosti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime