Gradonačelnik Zoran Paunović poručio je da u slučaju nastavka postojećih trendova u turizmu, odnosno ako se ne izmijene zakoni, komunalna infrastruktura neće izdržati jer će je uništiti novi val apartmanizacije, zbog čega je zatražio pomoć Ministarstva turizma

Paunović kaže da je Makarska jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji su se angažirali i poslali konkretne primjedbe na nacrt novog zakona, ali da nijedna nije uvažena. Apelirao je na Ministarstvo da posebnu pozornost obrati na gradove koji na papiru imaju visok indeks turističke razvijenosti, a u stvarnosti će im trebati velika pomoć kako bi turizam učinili održivim.

“Kako bismo promijenili trendove i uveli red u prostor, trebat će nam značajna financijska sredstva, a ako Makarska bude kategorizirana kao turistički visoko razvijena, neće moći privući novac nužan za pokretanje promjena”, kaže Paunović.

“U procesu smo izmjena Prostornog plana, koji će dovesti do ukidanja višestambenih građevina i spašavanja preostalog prostora, inače možemo očekivati novi val apartmanizacije. Na Ministarstvu je velika odgovornost jer bez njihova pozitivnog mišljenja ne možemo usvojiti konačan prijedlog plana”, rekao je.

“Makarani i njihovi gosti zadovoljni kvalitetom života”

Autor studije Neven Ivandić iz Instituta za turizam kaže da je Makarska među prvima u Hrvatskoj izradila studiju turističkog nosivog kapaciteta grada, koja je pokazala da komunalna infrastruktura neće izdržati ako se postojeći trendovi nastave.

“Trenutno su Makarani i njihovi gosti zadovoljni kvalitetom života, ali u slučaju izgradnje novih stambenih jedinica, promet u mirovanju, opskrba vodom, javna odvodnja, sve će biti ugroženo”, upozorio je Ivandić.

Preliminarni rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske pokazali su kako za vrijeme špice sezone u gradu živi 2.2 posjetitelja po stanovniku.

Više od polovice stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, šest od deset Makarana smatra kako postojeća izgrađenost nije prihvatljiva, a od 2017. do 2021. površina izgrađenih stanova je 2.2 puta veća od one u razdoblju od 2012. do 2016. Jednako je zabrinjavajuća i procjena da ima 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva. (Index.hr)

1 KOMENTAR

 1. Makarska je vec unistena, plaze su krcate i prepune. Zaustavite dalje gradenje, HITNO!
  Ove godine u 7 misecu ispod Cubano Beach bara plivala su govna u moru.
  Toliko apartmana i stanova se izdaje na crno. Zasto grad ne zaposli nekoliko osoba koje ce kontrolirati booking apartmane s listom prijavljenih iznajmljivaca? Ogroman novac se tu ne daje gradu Makarskoj.
  Nek grad vec pocme uvodit reda.
  Ljudi koje zive u Makarskoj nemogu iznajmit stan na citavu godinu, cijene su nenormalne.
  Jednostavno LJUDSKA POHLEPA je unistila predivnu Makarsku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime