Joze Vranješ: Grad Makarska zakinuo je Ratac i Zelenku za tri milijuna kuna

0

Joze Vranješ, predsjednik MO Ratac-Zelenka osvrnuo se na današnjoj novinskoj konferenciji na izrazito lošu suradnju s Gradom Makarskom, poglavito gradonačelnikom Tonćijem Bilićem i većinom pročelnika.

Povod novinskoj konferenciji osim loše komunikacije, zapravo ignoriranja gradskih vlasti su i ulaganja u taj dio grada iz kojeg se, kako kaže Vranješ, kroz komunalni doprinos slijevaju najveća sredstva u makarski gradski proračun.
– Nepisano pravilo je da svaka jedinica lokalne samouprave proporcionalno ulaže određena sredstva u različite dijelove grada. To u Makarskoj nije slučaj. Iako se upravo iz našeg MO-a kroz komunalne doprinose slijevaju milijui kuna godišnje u gradski proračun Grada Makarske, sustavno nas se zakida. Vrlo jednostavnom matematičkom metodom se da izračunati kako je Grad Makarska u prošloj godini trebao u MO Ratac-Zelenka uložiti više od 5,6 milijuna kuna. Nažalost, uloženo je manje od polovice tog iznosa i to nas užasno zabrinjava, kazao nam je Vranješ.
U tekućoj godini se očekuje da Grad Makarska u ovaj MO uloži 5,7 milijuna kuna, no izražava bojazan da će se to i realizirati.
Kao primjer loše komunikacije s gradskom upravom Vranješ ističe detalj kako još u listopadu prošle godine imao sastanak s gradonačelnikom Bilićem na temu radova na sustavu odvodnje oborinskih voda. – Gradonačelnik Bilić mi je tada obećao da će radovi biti dovršeni do polovice veljače ove godine, no laički se može zaključiti kako do svršetka radova ima još puno i pitanje je hoće li biti dovršeni do početka turističke sezone, kazuje nam Vranješ.
Kaže i to kako mu je tada Bilić obećao da će radovi na trećoj zaustavnoj traci prema zgradama POS-a biti dovršeni sredinom ožujka, no čini se da će radovi potrajati još mjesecima.
– Pitao sam gradonačelnika Bilića je li se Grad Makarska pravno osigurao u slučaju nepoštivanja rokova obzirom da mi je rekao da radovi kasne zbog sporosti izvođača. Zanimalo me i zašto Grad Makarska ne aktivira određene penale prema neozbiljnim izvođačima ili čak raskine ugovor, no Bilić me uvjerava kako to ne bi bilo baš najbolje jer bi se tada moralo ići u novi postupak javne nabave, zaključuje Vranješ.
Na novinskoj konferenciji Joze Vranješ je iznio i prijedlog kako bi Grad Makarska trebao više voditi računa o mjesnim odborima i kontinuirano održavati sastanke sa svim predsjednicima mjesnih odbora u cilju podizanja kvalitete života u Makarskoj, no čini se da aktualne gradske vlasti nemaju sluha za rješavanje takvih problema.
Stoga je Vranješ potkraj siječnja organizirao sastanak svih predsjednika MO-a Makarske koji je bio i više nego konstruktivan s jedne strane, a zabrinjavajući s druge.
– Nikome nije do kraja jasan konačan model rada Mjesnog odbora, primjerice, mogu li imati svoj žiro-račun, kako pokretati akcije. Pitam se zašto Grad Makarska u okviru sistematizacije radnih mjesta ne bi mogao odrediti jednu osobu koja bi koordinirala rad sa predsjednicima svih sedam mjesnih odbora? Očekujem da gradonačelnik Bilić poduzme nešto po tom pitanju iako poučen dosadašnjim iskustvom mogu izreći svoj osobni stav da dosada obećanja i razgovori s gradonačelnikom Bilićem nisu donijeli rezultate. Nadam se da će ih ovo potaknuti na razmišljanje, a posredno i na bolju komunikaciju radi boljitka svih građanki i građana Makarske, reći će za kraj Joze Vranješ.