Kao što smo naveli u trećem nastavku serijala AFERE PLOVPUT, direktor Mate Perišić je troškove školarine svoga doktorskog studija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u iznosu od 102.000,00 kuna platio s računa Plovputa bez pisanog odobrenja Nadzornog odbora. Tema doktorata Mate Perišića bila je „Testiranje modela upravljanja markom Jadranski svjetionici u funkciji strategije turističkog razvoja Republike Hrvatske“

U odgovoru novinaru Saši Ljubičiću 23. lipnja 2021. godine na upit zašto je izabrao Osijek, ravnu Slavoniju, da bi obranio doktorat na temu „turističke valorizacije jadranskih svjetionika“, Mate Perišić rekao je sljedeće (citiramo): „Zato što je tema bila ekonomska, a da se moj doktorat pokazao uspješnim, dokazano je i u praksi. Naime, sve što sam u doktoratu napisao i obranio pred kolegama u Osijeku, kasnije sam primijenio kao direktor Plovputa“.  Nismo čitali doktorat, ali vjerujemo na riječ Mati Perišiću kada kaže da je sve što je u doktoratu napisao i primijenio u praksi kao direktor Plovputa.

Carina kaznila Plovput sa cca. 2 milijuna kuna zbog nezakonitog iznajmljivanja svjetionika

Rezultat i više nego uspješne primjene njegovog doktorata u praksi u Plovputu na najbolji način objašnjava sam Mate Perišić u dopisu koji je uputio predsjedniku Radničkog vijeća Plovputa 18. listopada 2022. godine u kojemu stoji (citiramo): „Kao što Vam je poznato samo Društvo bilo je pod nadzorom Carinske uprave, te je u postupku kažnjeno sa cca 2 mil. kn oduzimanja imovinske koristi zbog činjenice da se na svjetionicima bavilo turizmom. Isti nadzor je u tijeku i nad svim zakupcima svjetionika i očekujemo da će Carinska uprava postupiti prema zakupcima na isti način kao i prema Društvu. Kako se radi o pravnim osobama koje su izabrane na javnom natječaju i koje su uložile znatna sredstva u ove objekte, očekujemo kako će zbog ovakvog postupanja poreznih tijela isti biti revoltirani, te već u usmenim razgovorima spominju medijske istupe, tužbe protiv Plovputa i državnih institucija i sl.“. Neslužbene procjene upućenih u ovu problematiku govore da bi ukupna šteta po Plovput u konačnici mogla biti cca. jedan milijun eura, ali temi nezakonitog iznajmljivanja svjetionika vratit ćemo se u nekom od sljedećih nastavaka.

Nakon stjecanja titule doktora znanosti, Mate Perišić je nastavio sa svojom akademskom karijerom. Dana 15. srpnja 2019. godine Mate Perišić imao je nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docent u znanstvenom području društvenih znanosti na temu „Projekt kamena svjetla: turistička valorizacija Jadranskih svjetionika – kreiranje turističke marke hrvatski svjetionici“. Nastupno predavanje se, kako se u pozivu navodi, održalo u nazočnosti Povjerenstva u sastavu Želimir Dulčić, Neven Šerić i Ivan Peronja te nastavnika i studenata Pomorskog fakulteta u Splitu. Nastupno predavanje Mate Perišić nije održao u okviru redovite nastave što je u suprotnosti s člankom 4. „Odluke o obliku i načinu provedbe nastupnog predavanja za izbor u znanstveno-nastavna zvanja, umjetničko-nastavna i nastavna zvanja“ (NN 129/2005) koju je Rektorski zbor donio 5. listopada 2005. godine uz suglasnost Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. Samim tim upitna je i pravovaljanost nastupnog predavanja Mate Perišića, kao i pravovaljanost pisane ocjene stručnog povjerenstva o nastupnom predavanju koje se obavezno prilaže izvješću i prijedlogu stručnog povjerenstva za izbor pristupnika u odgovarajuće znanstveno-nastavno zvanje, umjetničko-nastavno odnosno nastavno zvanje.

Zašto je Plovput isplatio nakladniku 5 tisuća kuna?

Da bi sve tijekom nastupnog predavanja proteklo u najboljem redu po pristupnika Matu Perišića pobrinuo se dekan Pomorskog fakulteta u Splitu Pero Vidan (o njegovim odnosima sa Matom Perišićom ćemo se također pozabaviti u jednom od nastavaka, op.a.) koji je za jednog od članova Povjerenstva odabrao Nevena Šerića koji je za vrijeme doktorskog studija Mate Perišića i nakon njega usko surađivao s Matom Perišićem, tako da su do danas Neven Šerić i Mate Perišić objavili 8 zajedničkih znanstvenih radova u kojima se spominju kao jedini autori, odnosno suautori (izvor: CROSBI). Među znanstvenim radovima posebno se ističe knjiga-monografija „Upravljanje markom u poduzetništvu“ gdje se Mate Perišić i Neven Šerić navode kao suautori knjige. Knjiga je u nakladi tvrtke Redak d.o.o. Split objavljena 2019. godine, iste godine kada je Mate Perišić imao nastupno predavanje pred Nevenom Šerićem, kao jednim od članova Povjerenstva.

Pola godine nakon nastupnog predavanja, 9. ožujka 2020. godine, Plovput, tj. Mate Perišić je sukladno ugovoru br. 1/1-2-512/20-4168/ŽM od 3. ožujka 2020. godine tvrtki Redak d.o.o. Split isplatio iznos od 5.000,00 kn za sponzoriranje knjige-monografije „Upravljanje razvojem specijaliziranog turističkog proizvoda“ čiji suautori su Neven Šerić i Ivan Peronja, dva od tri člana Povjerenstva koje je ocjenjivalo nastupno predavanje Mate Perišića za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docent u znanstvenom području društvenih znanosti. Dodatno, kao jedan od recenzenata te iste knjige, čije sponzoriranje je plaćeno novcem državne tvrtke Plovput, navodi se upravo Mate Perišić.

Kada će DORH, USKOK i PNUSKOK okončati istragu u Plovputu?

Zbog mogućnosti da se sponzoriranjem knjige „Upravljanje razvojem specijaliziranog turističkog proizvoda“ u iznosu od 5.000,00 kn s računa Plovputa Mate Perišić zahvalio članovima Povjerenstva Nevenu Šeriću i Ivani Peronji za pozitivnu ocjenu nastupnog predavanja, smatramo da je Mate Perišić, direktor Plovputa, počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti, a sukladno članku 291. točki 1. Kaznenog zakona kojim je definirano da će se službena ili odgovorna osoba (Mate Perišić, direktor Plovputa) koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti pa time pribavi korist (autorima knjige-monografije) ili drugome prouzroči štetu (Plovputu) kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Dana 25. studenoga 2021. godine, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu (ŽDO Split) podnesena je kaznena prijava protiv Mate Perišića, međutim reakcija nadležnih do danas je izostala.

U jednom od sljedećih nastavaka pročitajte odgovor Plovputa na objavljeni tekst, kao i nadležnih institucija zbog čega još uvijek nisu ništa poduzeli po podnesenoj kaznenoj prijavi. (NASTAVLJA SE…).

4 KOMENTARI

 1. Nastupno predavanje sredinom sedmog mjeseca. Kome? Studenti su ili na moru ili na ispitu. Hahahaha
  Izgleda da je steta 100 tisuca kn za doktorat samo manja direktna steta. Indirektna je milionska. Hahahaha
  Možda mu mentorica nadoknadi štetu.
  Ajme nama u našoj državi sa našom znanošću.

 2. Razgovor sa ChatGPT-om.
  Q: Did Mate Perišić make a touristic valorization of the Adriatic lighthouses?
  A: I am not aware of any specific efforts by Mate Perišić to valorize Adriatic lighthouses for tourism purposes. However, it is possible that he has been involved in such initiatives, as lighthouses are often popular tourist attractions. If you would like more information about the valorization of Adriatic lighthouses for tourism, I would suggest conducting a more general search on the topic.

  Hahahaha

 3. Drži se Mačo. Nemoj da te obeshrabri ovaj hrvatski jal. Vidiš firmu bez potresa, pomažeš ljudima, ne kradeš, …. i opet nekima nevaljaš. Neka onda odsele iz ove ljepe naše.

 4. Nitkom se u Hrvatskoj ne triba pomagati, svi smo porezni obaveznici i poreze plaćamo, svi imamo pravo na rad i na naša prava, novinarstvo se u cjelom svitu bavi istraživačkim radom u svim djelatnostima,tako se cili civilizirani svit bori protivu korupcijei i svih nedjela koje snalaze društveno uređenje jedne države ,a gospoda koju prozovu dužna je dokazati svoju Nevinost,a državne službe svoju radišnost u obavljanju posla,a istraživačko novinarstvo ih prozivati dok ne izađe istina van! Zato ne “kmeči” o iseljavanju, to su radila i rade tolitarna komunistička društva misleći da smo mi njihove prćije!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime