U jeku izborne kampanje za Europski parlament, brojni su kandidati iskoristili sve što se dalo iskoristiti, a dobar dio kandidata nije birao način kako doći do potencijalnih birača

HDZ-ovci su uspjeli dovući i njemačku kancelarku Angelu Merkel. Obećava se sve i svašta, mlati se prazna slama, rekli bismo, uobičajeno u političkoj izbornoj kampanji. U šumi kandidata, svijetlim primjerom ističe se Ante Žoni Maksan koji je 3. na listi Hrvatskih suverenista. Iako se može pohvaliti zavidnim ratnim putom u Domovinskom ratu gdje je stekao čin pukovnika HV-a i brigadira HVO-a, Ante Žoni Maksan jedva da to i spominje.

Siječanj, 1994. godine-Ždrimci,općina Gornji Vakuf BiH. Pripadnici elitne postrojbe Matija Vlačić – Glavnog stožera Hrvatske Vojske; prvi s lijeva,pokojni Željko Krca,Svemir Mrvičić,Nikica Dolić,Marijo Šimović,Anton Žoni Maksan.

Tri puta je ranjavan, a 1994. na zapovijed Vrhovnog zapovjednika HV-a i predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana odlazi u Sarajevo gdje sudjeluje u procesu donošenja Washingtonskog sporazuma i uspostave mira i formiranja Federacije BiH. Nije tražio ni vojnu mirovinu ni invalidninu iako je na to imao pravo.

Mnogi su očekivali da će iskoristiti činjenicu da je bliski prijatelj generala Ante Gotovine, da obojica stanuju u Pakoštanima, da su se obojica kao suborci borili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, da će, ako ništa drugo, makar osvanuti jedan jumbo plakat sa zajedničkom fotografijom ove dvojice heroja Domovinskog rata, ali ništa.

Vojarna Kumrovec,prva elitna postrojba HV 1991. godine,pod zapovjedništvom generala Ante Rose

Na uporno inzistiranje našeg novinara da objasni zašto ne spominje svoje veliko prijateljstvo sa generalom Gotovinom, Ante Žoni Maksan konačno je i odgovorio.

– Da, general Ante Gotovina je moj veliki prijatelj i to zna cijela Hrvatska. Ne pada mi napamet da naše prijateljstvo zloupotrebljavam i da na račun toga gradim svoju političku karijeru, kazao nam je kratko Ante Žoni Maksan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime