Prvi srpnja je dan kad su zviždači trebali osjetiti silno olakšanje i zadovoljstvo, no  postao je to dan njihovog velikog razočaranja. Naime, danas stupa na snagu dugo očekivani  Zakon o zaštiti zviždača, kojeg je Sabor RH izglasao 8. veljače ove godine

Piše: Vesna Balenović, Predsjednica udruge Zviždač

Da s donošenjem tog Zakona neće biti sve u redu vidjelo se već po tome što u pisanje i sastavljanje Zakona nisu bili uključeni zviždači, niti njihova stožerna udruga „Zviždač“. Zakon su sročili oni koji s prijavljivanjem kriminala i korupcije, progonom i patnjom koju svakodnevno proživljavaju zviždači nemaju doticaja.

Zakonom kojim bi se trebalo štititi zviždače nismo zadovoljni jer smatramo da je preopćenit, da nisu definirane sve potrebne konkretne mjere zaštite zviždača, niti je definiran Akcijski plan  za provedbu Zakona, tako da zviždači tim Zakonom,  neće biti adekvatno  zaštićeni od progona zbog prijavljivanja kriminala i korupcije – rekla je predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović.

Izostankom zaštite dosadašnjih zviždača državni aparat i kriminalna struktura svrstavali se u istu kolonu i djeluju sukladno, jer nanesenu nepravdu nad dosadašnjim zviždačima pretvaraju u trajnu mjeru, što vladajućem HDZ-u koji obnaša izvršnu i zakonodavnu vlast svakako nije na čast. U Hrvatskoj koja je opterećena paralelnom i korumpiranom vlašću, podijeljena rivalskim interesnim klanovima, nema političke volje za dosljednom borbom protiv kriminala, niti pravom zaštitom zviždača. Takvo stanje čini se odgovara jedino i upravo onima koji stoje iza takvog Zakona – ustvrdila je Balenović.

Besplatna pravna pomoć

Iz Zakona su također izostavljene mjere kojima bi se zviždačima omogućio bezuvjetan pristup postojećem sustavu besplatne pravne pomoći. To je snažna poluga koja bi zviždačima u daljnjoj pravnoj bitci bila od velike koristi.  Da je tome tako, mogu na žalost osobno svjedočiti. Naime , upravo danas na dan stupanja na snagu Zakona o zaštiti zviždača i 18 godina nakon podnošenja kaznene prijave protiv čelnika INE, moram se braniti na Općinskom građanskom sudu od vlastite odvjetnice  koja mi je u početku svoje usluge obećala dati „pro bono“, da bi me danas tužila za desetine tisuća kuna honorara kojeg je naknadno obračunala. Da se ovakav neljudski progon ne bi događao drugim zviždačima izostanak bezuvjetne besplatne pravne pomoći u Zakonu smatram velikim propustom autora Zakona. – rekla je Balenović.

„Povjerljivu osobu“ imenuju oni koje se najčešće kazneno prijavljuje!

Predviđeno je da zviždači nepravilnosti mogu prijaviti na tri načina: unutar poduzeća ili ustanove gdje rade, Pučkom pravobranitelju ili putem medija. Unutar poduzeća ili ustanove zakonodavac je predvidio da poslodavac imenuje tzv. „povjerljivu osobu“ kojoj zviždač mora prijaviti kriminal. Apsurdnim nam se čini da prema Zakonu o zaštiti zviždača, kriminal moraju prijaviti „povjerljivoj osobi“, koju je kao svog čovjeka od povjerenja imenovala rukovodna struktura koju zviždač upravo najčešće kazneno prijavljuje.

Financijski blokirali provedbu Zakona

Drugi kanal za podnošenje prijave vodi Pučkoj pravobraniteljici. U Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti zviždača, tražila su se dodatna sredstva za rad Pučke pravobraniteljice u svrhu uspostavljanja nove organizacijske strukture.  Dodatno se trebao imenovati zamjenik   pučke pravobraniteljice za zaštitu zviždača, te 2 savjetnika, 2 stručna suradnika i 1 stručni referent.

Prema procjenama, za provođenje ovog Zakona trebalo je u prvoj godini osigurati ukupno oko 1.300.000,00 kuna, od toga oko 1.000.000 kuna za izdatke za zaposlene i  oko 300.000 kuna za promociju Zakona u javnosti (letci i brošure, okrugli stolovi, medijske prezentacije i kampanje, radionice, Internet prezentacije, spotovi, itd.).

Na žalost zakonodavac  je u Državnom proračunu RH za 2019. godinu osigurao šest puta manje financijskih sredstava od traženih  tj. tek 200.000 kn. Značajno umanjenim  sredstvima je provedba Zakona već u prvoj godini blokirana. Takvo ponašanje Zakonodavca smatramo perfidnim. Nakon štoje vladajući HDZ bio prinuđen od strane Europske komisije na donošenje Zakona o zaštiti zviždača, ipak je  financijskim rezom značajno onemogućio njegovu provedbi i ovako manjkavo sročenom. Zašto je tako učinjeno, vjerojatno netko u vrhu HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera dobro zna. – ističe Vesna Balenović. 

Anonimne prijave najčešće odlaze u „sivu zonu“

Smatramo da bi anonimnost zviždača najbolje štitila Udruga Zviždač kojoj bi zviždači donosili kaznene prijave. Udruga bi umjesto zviždača prijavila kriminal, pratila, nadzirala i požurivala rješavanje predmeta, te istinski i do kraja štitila identitet zviždača.  Napominjemo da ako zviždač anonimno prijavi kriminal, nema mogućnost provjere radi li se što po njegovoj prijavi ili je taj materijal prešao u „sivu zonu“, te postao predmet pogodovanja ili međusobnog financijskog ili političkog ucjenjivanja počinitelja i korumpiranih odvjetnika.- ističe Balenović.

Branitelji i zviždači u zajedničkoj borbi za Hrvatsku

Na žalost, neki naši predsjednici, premijeri i njihovi bliski suradnici svojevremeno su tvrdili da su branitelji nedovoljno školovani, jer da su bili višeg obrazovanja otišli bi na Cambridge, Sorbonu ili Harvard a ne na prvu liniju bojišnice. Slično su kvalificirali i zviždače, za koje su govorili da su slabije inteligencije, misleći vjerojatno da su bili pametniji čuvali bi radno mjesto i pustili kriminalce da na miru kradu i pustoše Hrvatsku. Zviždače i branitelje povezuje hrabrost, ljubav i žrtva za Domovinu. Jedni su branili Domovinu u ratu a drugi u miru, a stradavali su od sličnih krvnika.

Branitelji su na sreću po završetku Domovinskog rata zaštićeni Zakonom o braniteljima, a dosadašnji zviždači po usvojenom Zakonu neće nikada dobiti zaštitu i ostat će trajno i nepravedno kažnjeni.

Apsurdno je ne zaštititi dosadašnje zviždače, nego zaštititi samo neke  buduće zviždače, kao što bi bilo apsurdno ne zaštititi branitelje Domovinskog rata, nego zaštititi samo branitelje nekog novog strašnog rata. Zbog navedenog Zakon o zaštiti zviždača nije cjelovit, niti dobar. Svakako se treba odnositi i na dosadašnje zviždače, te treba štititi i njih. Ukoliko su se tvrdnje dosadašnjih zviždača o kriminalu, korupciji i nepravilnostima pokazale utemeljenim i  točnim, a zviždači su zbog tih prijava doživjeli bilo koji oblik štete, onda bi o trošku poslodavca ili države trebali biti u cijelosti obeštećeni.- ističe Balenović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime