Nakon sinoćnje najave voditelja Zorana Šprajca da će gost emisije “RTL Direkt” biti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, očekivala sam pozitivno razrješenje slučaja zadarskog policajca koji je suspendiran jer je otkrio zataškavanje prometnog prekršaja nastalog zbog prebrze vožnje  zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića

Očekivala sam ispriku policajcu, prekid suspenzije, obustavu disciplinskog postupka i kaznenog progona, te povratak na posao i pohvalu za savjesno obavljanje dužnosti – rekla je predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović.

Ministar Božinović pokazao nepoznavanje zakona!

Na žalost, do očekivanog  pozitivnog razrješenja slučaja nije došlo jer je ministar Davor Božinović   pokazao apsolutno nepoznavanje Zakona o zaštiti zviždača. Time se ministar osramotio i učinio Ministarstvo koje vodi i Vladu RH čiji je član nevjerodostojnom,  te se javno pridružio nepravednom progonu policajca  zviždača, pri čemu je dezinformirao javnost u cijelosti.

Iako je upoznat da je Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti – zviždača na snazi od 01.07.2019., koje li ironije, upravo ga je Ministar unutarnjih poslova prvi prekršio i sve  na televiziji pred milijunskim auditorijem javno potvrdio.

Ovakvim postupanjem ministra Božinovića i ono malo od 4% anketiranih građana koji su izrazili spremnost prijaviti korupciju to sigurno više ne bi učinili. Ako policajac zato što postupa po zakonu biva kažnjen i progonjen, što mogu očekivati građani? Jeli to borba protiv kriminala i nulta stopa tolerancije na korupciju koju promovira Plenkovićeva vlada? – pita Balenović

“To su postupci koji su u tijeku, u skladu s pravilima koja postoje ne samo u policiji nego bih rekao u svakoj tvrtki, radi se o sumnji na odavanje podataka i naravno da je to policija inspicirala. Što se tiče službenika, on je također u skladu s postupkom udaljen, što ne znači da je dobio otkaz. Tu će sve pokazati disciplinski postupak, možda i kazneni, no u ovom trenutku mi ne znamo, postoji istraživanje”, rekao je Božinović.

Ministar Božinović u svom nastupu osporio je policajcu i status zviždača 

“Zviždač je jedna od drugih kategorija, vi da biste bili zviždač prvo koristite sve zakonom propisane radnje, prvo prijavite svojim nadređenima, postoji prvo unutarnja kontrola pa vanjska kontrola”, rekao je ministar Božinović. 

Javno razotkrivanje je zakonito

U Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti – zviždača objavljenom u Narodnim novinama pod brojem  NN 17/2019. u članku 14. koji  definira vrste prijavljivanja nepravilnosti  jasno stoji da  Prijavljivanje nepravilnosti može biti unutarnje, vanjsko te javno razotkrivanje, o kojemu ministar Božinović nije rekao niti riječi.

Nadalje, u članku 23. jasno piše da je  Javno razotkrivanje nepravilnosti, otkrivanje nepravilnosti javnosti, te da zviždač može  bez prethodnog prijavljivanja nepravilnosti kod poslodavca ili nadležnog tijela, javno razotkriti informacije ako između ostalog  postoji neposredna opasnost za uništenje dokaza – upozoravaVesna Balenović.

Prijava nepravilnosti ne smatra se povredom čuvanja poslovne tajne, a stegovni postupak  je nezakonit!

Nadalje u članku 6. stoji da Poslodavac ne smije prijavitelja nepravilnosti staviti u nepovoljan položaj zbog prijavljivanja nepravilnosti  tj. protiv zviždača ne smije između ostalog pokretati stegovni postupak. Ministar unutarnjih poslova Božinović kao veliki krimen prigovorio je policajcu sumnju na odavanje podataka, a da je pročitao članak 6. znao bi  da se  Prijava nepravilnosti ne smatra povredom čuvanja poslovne tajne.

Smatram da su sve odluke i svi postupci koje MUP i DORH u ovom trenutku vode protiv zadarskog policajca zviždača protuzakoniti i da nemaju pravni učinak. Jedino što represivni aparat uspješno čini je kršenje Zakona o zaštiti zviždača – rekla je Vesna Balenović.

Progon savjesnih i poštenih policijskih djelatnika

Progon zadarskog policajca nije izoliran slučaj u MUP-u, pa ću se prisjetiti samo nekih policijskih djelatnika čije stradavanje je privuklo medijsku pozornost. Pamtimo kažnjavanje i progon prometnog policajca Krešimira Mišića nakon što je za volanom zaustavio gradonačelnika Milana Bandića u vidno alkoholiziranom stanju.  Sankcioniran i upućen na dugogodišnji sudski spor bio je i policijski inspektor Josip Vrbić nakon što je učinio javno dostupnim fotografije umjetnina pohranjenih na Cmroku u skrovitom skladištu predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića. Pamtimo smrtno stradavanje policajca Dine Molnara u sumnjivim okolnostima i nepropisno odrađenu istragu nakon što je nesretni policajac zviždač ukazao na nepravilnosti  i korupciju u policijskoj postaji Mursko Središće u kojoj je radio. Sjećamo se i Dražena Pandže, voditelja Operativno-komunikacijskog centra PU primorsko goranske koji je prijavio financijske malverzacije u redovima policije i zbog toga bio kažnjavan, šikaniran, smjenjivan i raspoređen na nižerangirano udaljeno radno mjesto. Otkaz i progon koji još uvijek traje i zbog kojeg je značajno narušeno zdravstveno stanje trpi policajka, vrsni  krim analitičar Ana-Maria Braim koja je radila u Odjelu neriješenih slučajeva ubojstava. Nakon što je došla do određenih spoznaja o jednom ubojstvu koje je svojevremeno silno potreslo Zagreb, tadašnjim moćnicima PU Zagrebačke nije odgovaralo da se istina objelodani, pa je krim analitičarka izložena dugogodišnjoj torturi i kalvariji. Pored otkaza, izbačena je iz stana, oduzeta joj je skrb nad malodobnom djecom, te je izložena prisilnom liječenju bez njezinog pristanka. Može li gore ministre Božinoviću? – pita Vesna Balenović.

Stav Plenkovića i Kolinde poražavajući!

Pomoć zadarskom policajcu od premijera Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ne treba očekivati – ističe Vesna Balenović.

Dok je u društvu svojih prijatelja ispijao subotnju kavicu u Bogovićevoj,  na moje zazivanje potpore za zviždače, vidno raspoloženi premijer Plenković rekao mi je da ako nema zviždača, nema niti kriminala, te da bi bio jako sretan da zviždači ne postoje. Ovakvom stavu Premijera nije potreban nikakav dodatni komentar. Sličan stav zauzela je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obećavajući u pretkampanji zviždačima brda i doline, a da bi po osvajanju vlasti, nepuna četiri mjeseca kasnije prevarila građane i na Pantovčaku raspustila Ured za zviždače – rekla je Vesna Balenović.

Predsjednica Udruge Zviždač

Vesna Balenović

2 KOMENTARI

  1. Hrvatska Policija, koja po cestama iz žbunja iskače pred uplašene vozače i kažnjava sve redom jer ste vozili 58km a ne 50 kako kaže znak, jer niste držali nekakav razmak među vozilima, jer nemate opremu u vozilu, jer niste upalili svjetla i takve kojekakve trice i kučine, ne želi procesuirati svoje članove koji se istih tih zakona ne pridržavaju… čovjeka koji je dao u medije podatke o spomenutom prekršaju progone kao člana Al-Qaede. Nameće se zaključak da se policijske strukture ponašaju – ispravite me ako griješim- kao nekakve zločinačke organizacije, privatno-rođačke ustanove i slično, daleko izvan Zakona i društvenih normi. Pa kakvo je to Društvo u kojem građani strepe od Policije, dok na vratima policijskih automobila piše “sigurnost i povjerenje”… Za koga? Za pajdaše, rođake i politički podobne? Takve se sigurno ne napada iz zasjede po cestama, ne kažnjava za svaku banalnost i ne prijavljuje prekršajnim i drugim sudovima… Policija koja je stup demokratskog Društva, kod nas ovdje očito nije nikakav stup, jedini stup na koji asociraju bio bi stup srama. Gospodo, pogledajte se u ogledalo, možda Vam se ne svidi to što ćete vidjeti!

  2. Ministar Bozinovic je isto tako nesposoban kao i svi klradezeovi lopovi na vlasti zajedno sa koalicijom i dok je takvih ne moze biti dobro u lijepoj nasoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime