Nakon sutrašnjeg Aktualnog sata u Saboru trebao bi se razmotriti, a u petak usvojiti Zakon o zaštiti zviždača, navodi na početku svog priopćenja kojeg objavljujemo u cijelosti, Vesna Balenović

Zakon je predložila radna skupina Ministarstva pravosuđa bez ikakvih konzultacija sa Udrugom Zviždač kao zainteresiranom stranom, koja je od svog osnutka već deset godina stožerna nevladina udruga koja okuplja i štiti zviždače. Posljedično, u prijedlogu Ministarstva pravosuđa izostali su bitni dijelovi Zakona, koji bi zviždače činili doista zaštićenim od daljnjeg progona kriminalaca i represije državnog sustava- rekla je Vesna Balenović , predsjednica Udruge Zviždač.

Hrvatska prinuđena donijeti Zakon o zaštiti zviždača

Podsjećamo, da su Udruga zviždač, pojedini istaknuti intelektualci, pa i neke političke stranke proteklo desetljeće uzaludno poticali i predlagali donošenje Zakona o zaštiti zviždača.  Kvalitetan prijedlog Zakona o zaštiti zviždača 14.prosinca prošle godine uputio je Živi zid. Na žalost glasački stroj u Saboru odbio je taj prijedlog. Protivnici Zakona govorili su da su zviždači i više nego zaštićeni kroz minimalno sedam raznih zakona. Prema izjavama vladajućih, izgledalo je kao da o zviždačima brinu svi, no u praksi nije brinuo nitko. Tek nakon što je Vijeće Europske unije uputilo Hrvatskoj direktivu da mora zakonski zaštiti zviždače, vladajući su početkom ove godine prionuli izradi svog Prijedloga zakona. Na žalost zviždača Vijeće Europske unije zadovoljit će se formalnim postojanjem tog Zakona i neće provjeravati njegovu stvarnu kvalitetu, čije će manjkavosti i nedorečenosti na svojoj koži najbolje osjetiti i dalje nezaštićeni i progonjeni zviždači.

Nakon što se Zakon u Saboru donese, Zviždači će njegovu primjenu kako je predloženo, dočekati tek od 01.01.2020.godine. Zašto se Zakon ne primjeni  danom donošenja, već se primjena nepotrebno odlaže za više od godine dana? Takvo odgađanje sigurno ne ide u korist zviždača, već se ide u korist počinitelja kriminalnih i koruptivnih radnji – ističe Balenović.

Državni aparat i kriminalna struktura djeluju sukladno

Uvijek smo naglašavali jedinstvo branitelja i zviždača. I jedni i drugi borili su se  i bore se srcem i dušom za Hrvatsku, branitelji oružjem u ratu, zviždači hrabrošću, strukom i poštenjem u miru. Kada su u svoje bitke za slobodom i pravdom kretali, nije bilo zakona koji bi regulirali njihova prava i zaštitu, niti su o tome razmišljali. Tada ih je nosilo domoljublje i želja za pravednom i pravno uređenom Hrvatskom. Branitelji su po završetku Domovinskog rata zaštićeni Zakonom o braniteljima, a dosadašnji Zviždači po predloženom Zakonu neće dobiti zaštitu i ostat će trajno kažnjeni, upravo onako kako su ih kaznili i zgazili kriminalci koje su kazneno prijavili. Apsurdno je ne zaštititi dosadašnje Zviždače, kao što bi bilo apsurdno Zakonom o braniteljima ne zaštititi branitelje Domovinskog rata, nego branitelje nekog novog ili trećeg svjetskog rata. Zašto se ovim zakonom koji se upravo donosi njihova žrtva ne prizna, zašto im se nepravda koju su im počinili kriminalci i sustav koji je omogućio njihov progon koji još uvijek traje ne ispravi, te ih se rehabilitira i financijski obešteti? Donosi se Zakon kojim se namjerava buduće zviždače zaštititi stradavanja kakvo su doživjeli dosadašnji zviždači, ali se dosadašnjim zviždačima ne želi pomoći. U   slučaju zaštite dosadašnjih zviždača državni aparat i kriminalna struktura djeluju sukladno i nepravdu nad dosadašnjim zviždačima proglašavaju trajnom mjerom. Vladajućem HDZ-u to svakako nije na čast! – rekla je Balenović.

 

Upitna anonimnost zviždača

Zakon o zaštiti zviždača garantirajući anonimnost zviždačima podsjeća na podrapanu vreću punu apsurda. Kakva se anonimnost zviždačima u poduzeću može očekivati i garantirati, ako kriminal moraju prijaviti povjereniku, kojeg je kao svog čovjeka od povjerenja imenovala rukovodna struktura koju zviždač upravo kazneno prijavljuje. To je kao da počinitelju kaznenog dijela prijavljujete njegov kriminal i pri tome očekujete anonimnost i zaštitu. Anonimnost zviždača najbolje bi štitila Udruga Zviždač kojoj bi zviždači donosili kaznene prijave. Udruga bi umjesto zviždača prijavila DORH-u kriminal, pratila, nadzirala i požurivala rješavanje predmeta, te istinski i do kraja štitila identitet zviždača. U slučaju da zviždač anonimno prijavi kriminal, nema mogućnost provjere radi li se što po njegovoj prijavi ili je taj materijal prešao u sivu zonu, te je postao predmet pogodovanja ili međusobnog financijskog ili političkog ucjenjivanja počinitelja i korumpiranih odvjetnika. Udruga Zviždač kao dokazani borac protiv kriminala i korupcije znala bi štititi identitet zviždača s jedne strane, ali i požurivati DORH i tražiti od njega rezultate, nalik civilnom nadzoru.

 

Prijedlogom Zakona nitko zadovoljan

Prijedlogom zakona pored zviždača nezadovoljni su svi koji su ikad pratili ili kontaktirali zviždače ili su radili na njihovoj zaštiti. Da s Prijedlogom zakona nešto nije u redu dokazuju nezadovoljstvo i kritike koje je na račun njega uputila i Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, čiji bi Ured od strane državnog ustroja ubuduće po novom Zakonu trebao štititi prava zviždača.

Smatramo da Prijedlogom Zakona nisu definirane sve potrebne konkretne mjere zaštite zviždača, niti je razrađen način njihove provedbe u praksi, tako da zviždači novim zakonom neće biti u zaštićeni od progona i stradavanja pri ukazivanju i prijavi kriminala i korupcije.

U Hrvatskoj koja je opterećena paralelnom i korumpiranom vlašću, podijeljena rivalskim  interesnim klanovima, nema političke volje za dosljednom borbom protiv kriminala i pravom zaštitom zviždača. Takvo stanje čini se odgovara upravo onima koji su takav Zakon predložili i koji će ga u petak 12. listopada vjerojatno tankom većinom usvojiti- rekla je Vesna Balenović.

Predsjednica udruge Zviždač

Vesna Balenović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime