Koncern Agrokor d.d. i Sberbank of Russia potpisali su ugovor o dugoročnom zajmu u iznosu od 350 milijuna eura, a sredstva su namijenjena refinanciranju postojećih kratkoročnih obaveza, izvijestili su iz Agrokora.

Sredstva osigurana ovim zajmom namijenjena su refinanciranju postojećih kratkoročnih obaveza sa ciljem dodatnog jačanja financijskog položaja kompanije kao i učinkovitijeg upravljanja ročnošću obaveza, navode iz Agrokora. Dodaju i kako ta transakcija predstavlja kontinuitet uspješne suradnje između Sberbanke i Agrokora koja je započela prije dvije godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i suradnji (Vecernji list 02.05.2016.g). Najnoviji aranžman još je jedna potvrda povjerenja međunarodnih financijskih institucija u viziju i dugoročnu strategiju Agrokora, navodi se u kratkom priopćenju… U Kijevu su se sastali hrvatski i ukrajinski premijer Andrej Plenković i Vladimir Grojsman. Razgovarali su o politici i gospodarskoj suradnji. Nakon sastanka dvojice premijera potpisano je nekoliko sporazuma između dviju vlada.  Premijer Andrej Plenković rekao je da će Hrvatska pomoći Ukrajini na njezinu europskom putu, a svojim iskustvom htjela bi pomoći i u procesu postizanja mira i mirne reintegracije istoka zemlje. Želim vrlo jasno poručiti da se hrvatska zalaže za ukidanje viznog režima za ukrajinske državljane. Po meni je to odluka koju na razini EU-a treba donijeti što prije jer je Ukrajina ispunila sve uvjete koje je Komisija predstavila prije desetak mjeseci, rekao je Plenković (Jutarnji list 21.11.2016 g.)
„Mi smo puno puta davali kredit Agrokoru jer smo htjeli stabilizirati tvrtku. Više nećemo davati kredite. Nadam se da će Agrokor vratiti sve svoje obveze i kredite. Sberbank kreditira različite gospodarske subjekte. Ako će se Agrokor ponovno obratiti, dakako da ćemo razmotriti to pitanje, ali isključivo u svjetlu svih financijskih poteškoća u kojima se nalaze”, izjavio je Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, na konferenciji za novinare koja je danas održana u veleposlanstvu RF povodom Dana ruske diplomacije.”Ako Agrokor ne vrati novac, morat će to rješavati sa Sberbankom. No Rusija ne pretendira ni na jedan dio Agrokora”, dodao je Anvar Azimov veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj 10 veljače 2017 godine, povodom dana ruske diplomacije. U najnovijem razvoju događaja, zamjenik direktora ruskog Sberbanka Maksim Poletajev potvrdio je za Bloomberg kako će se ta banka, zajedno s drugim Agrokorovim vjerovnicima, sastati kako bi raspravili o postavljanju svojih ljudi u upravljačka tijela hrvatskog koncerna.Tema razgovora je i tromjesečni plan za likvidnost Agrokora, koji bi trebao biti odobren ovih dana. U razgovoru za Bloomberg, Poletajev je kazao kako vjerovnici traže kontrolu nad trenutnim operacijama Agrokora, kako bi dobili mogućnost trenutačnog reagiranja na eventualne promjene. Usto, Poletajev je rekao kako se pokušava shvatiti zašto je kompanija s tako stabilnim rezultatima i rastom u prošlosti došla do ovakve krize likvidnosti, zašto je kršila ugovore te imala problema s dobavljačima (Index hr.18.03.2017.g.)
Sberbanka kreditira Agrokor s milijardu eura, što nije malo, kaže Laušić, no Todorića “najviše brine rhunac, taj dužničko-vlasnički aranžman, prema kojemu je on založio preko 90 posto dionica Agrokora”. “Ako on ne plati, a dužničko-vlasnički aranžman dođe na naplatu – tu nema puno filozofije, gubi 90 posto vlasništva i to će postati vlasništvo kreditora. On je tempiran na polovicu 2018. godine i vjerujem da će Todorić riješiti do tada, ne vjerujem da će to riskirati”, kaže Frenki Laušić- Slobodna Dalmacija.
Iz Vlade poručuju kako i dalje aktivno prate razvoj situacije te nastavljaju razgovore s ključnim akterima. Cilj je stabilnost tvrtke koja znači stabilnost radnih mjesta te poslovanja svih dobavljača i svih Agrokorovih partnera.Napominju kako je odgovornost na upravi i vlasniku. No Vlada će, stoji u priopćenju, u okviru zakonima određenih mogućnosti u odnosu na Agrokor, nastaviti raditi na očuvanju stabilnosti ukupnog gospodarstva Hrvatske (Dnevnik Nove tv.19 ožujka.2017.g).
Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a,sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na temu Agrokora. Okupljenim novinarima Vrdoljak je rekao kako su poslali zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo. “Problemi u Agrokoru mogu utjecati na niz gospodarskih grana u Hrvatskoj, na BDP, na stabilnost proračuna i na socijalnu stabilnost najmanje 150 tisuća građana.
Kronološkom analizom izjava vjerovnika, dužnika i političara s sigurnošću možemo konstatirati da odgovornost za nelikvidnost u tvrtkama koje su povezane s koncernom Agrokor, pored odgovornosti menagmenta koncerna, njegovih poduzeća svakako pripada i Vladi RH. Neupitan prenos udjela, dionica koncerna Agrokor na vjerovnike, fiducijom, znači da trenutno vlasnik udjela koncerna i Agrokora nije Ivica Todorić, niti nitko od Todorića. Vlasnik udjela koncerna Agrokor i njegovih povezanih poduzeća, temeljem Ugovora o kreditu koji su dospjeli i Sporazuma o osiguranju potraživanja je Sberbanka of Russia. Loše vođena poslovna politika Agrokora, lose vođena politika prema Ruskoj federaciji, ukidanjem viza Ruskoj federaciji, sankcija od strane EU, zalaganje Hrvatske za europski put Ukrajine, svakako su doprinjeli trenutnoj situaciji, nemogućnosti reprogramiranja financijskih obveza koncerna Agrokor, koji prelaze nekoliko milijardi Eura. Intervencija države u preslagivanju vlasničke strukture koncerna Agrokor i njegovih povezanih poduzeća svakako može dodatno negativno utjecati na opstojnost koncerna Agrokor. Ustav Republike Hrvatske  je u čl. 3. proklamirao nepovredivost prava vlasništva jednom od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Temeljno je pravilo da je zabranjeno zadiranje u pravo vlasništva bilo oduzimanjem bilo ograničavanjem ovlasti koje predstavljaju sadržaj ovoga prava, i to neovisno radi li se o javnoj vlasti ili drugim osobama – nevlasnicima. Možemo zaključiti da je vlasnik koncerna Agrokor i njegovih povezanih poduzeća Ruska federacija, s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime