Sredinom lipnja ove godine, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK otvorio je slučaj OLT i pokrenuo istražne radnje protiv osoba osumnjičenih da su navedenoj tvrtki pogodovali u zaustavljanju ovršnog postupka za naplatu duga prema državi.

Istraga je preko pročelnice ureda osječke porezne uprave Ružice Kovačević vodila do šefica porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. U tom trenutku u slučaj se upliće i sam premijer Zoran Milanović. Iskaz svjedoka Slavka Linića, donedavno drugog – ili čak prvog – najmoćnijeg i najupućenijeg čovjeka u Republici Hrvatskoj, kojeg donosi direktno.hr, otkriva da premijer Milanović šeficu porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec obavještava o tijeku istrage, čime izravno krši zakon. Pored toga istraga je pokazala da je premijer Zoran Milanović pokušao utjecati na ministra policije Ranka Ostojića i spriječiti kazneni progon tadašnje šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. U svom iskazu Uskoku od 17. lipnja 2014, koji je direktno.hr objavio u cijelosti, bivši ministar Linić teško je teretio hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Najzanimljiviji dio iskaza je onaj u kom Linić optužuje premijera Milanovića za zloporabu položaja i izravan utjecaj na državna tijela koja provode istragu.
Evo što je rekao bivši ministar Linić: “Moram reći, ali tu sam već shvatio da između premijera Zorana Milanovića i Nade Čavlović Smiljanec postoji posebna povezanost. Toga sam i ranije bio svjestan, kada sam smjenjivao njene suradnike zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela, a kada mi je premijer rekao da Nadu Čavlović Smiljanec ne smjenjujem. Tog posebnog odnosao postao sam posebno svjestan nakon što je počeo postupak protiv pročelnice u Osijeku. Naime, negdje nakon što je pročelnica puštena iz istražnog zatvora, Nada Čavlović Smiljanec mi je rekla da se protiv nje vode istrage oko OLT-a i da ju tereti pročelnica. Saznavši za postupanje prema Nadi Čavlović Smiljanec, ja sam osobno o tome pitao ministra Ranka Ostojića. On mi je rekao da je policija u odnosu na Nadu Čavlović Smiljanec završila izvide, da protiv nje postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo, ali da ima problema sa premijerom koji smatra da Nadu Čavlović Smiljanec ne treba kazneno prijaviti. Ministar Ranko Ostojić tom mi je prilikom rekao da je Nadu Čavlović Smiljanec premijer izvijestio o kaznenoj prijavi policije” – stoji u iskazu na čiju je istinitost prisegnuo donedavno drugi najsnažniji SDP-ovac, Slavko Linić. Podsjetimo, smijenjeni ministar Slavko Linić na konferenciji za medije krajem svibnja ove godine otvoreno je optužio premijera Milanovića da je grčevito branio Nadu Čavlović Smiljanec. Optužbe su se odnosile i na premijerovog brata Krešimira i pojedine porezne predmete u kojima mu je čelnica porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec pogodovala, a ostale su gotovo potpuno ignorirane. Sudeći prema ovom iskazu, Linić tada nije otkrio pravu pozadinu slučaja, vjerojatno i sam strahujući od premijerove osvete. (dalmacijanews.com)