Operativnim akcijama hrvatskih službi koje nose ime“ Janjičar“ i  „Vibor“ rekonstruirana je svojedobno mreža suradnika Kontraobavještajne službe Jugoslavije i Službe državne bezbjednosti Jugoslavije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

ISTRAŽIVAČKI TIM PORTALA MEGAMEDIA

Organiziranje skupa 11. srpnja 1991. godine Saveza komunista – Pokret za Jugoslaviju, ispred robne kuće HIT u Mostaru, kojem je nazočilo više tisuća ljudi, jedan broj ekstremnih zagovornika obračuna s hrvatskim nacionalistima je danas u vodstvu HDZ BiH. Prepoznatljiv lider i organizator skupa bio je Dragan Čović. Zahtjev govornika sa skupa bio je smjena općinske vlasti Mostar i smjena načelnika Centra službe sigurnosti koju je preuzelo vodstvo HDZ-a, na čelu s Ivicom Lučićem. U isto vrijeme srpski mediji na čelu s Radivojem Gutićem, novinarom i suradnikom SDB-a, ispred SDS-a zadužen za promidžbu, pišu o ekstremnom HDZ -ovcu Ivici Lučiću koji je preuzeo mjesto načelnika Centra Mostar. Beogradska Politika Ekspres piše: „kako je mesto načelnika Centra Mostar zauzeo provereni kadar HDZ, koji je viđen u blokadi tenkova JNA, na Pologu u prvim redovima“.

Dana 10. ožujka 1992. godine Klub intelektualaca grada Mostara organizira skup na Partizanskom spomen obilježju Mostar (Partizansko groblje) i drugi skup 11. ožujka na Trgu Republike u Mostaru. Skupovima je nazočilo cca. 15.000 jugounitarista, gdje je ponovo jedan od zahtjeva pod točkom dva, smjena šefa CSB, Ivice Lučića. Klub intelektualaca Mostara bio je ispostava Pokreta za Jugoslaviju. Na sastanku političkog i vojnog (JNA) vrha u Mostaru Ivica Lučić otvoreno proziva JNA i SDS za planiranu agresiju, što prenose svi mediji na prostoru bivše Jugoslavije. Time Lučić upozorava narod na početak Velikosrpske agresije, koja je za tjedan dana i počela u Bosni i Hercegovini. Dana 24. travnja 1992. godine Ivica Lučić kao Načelnik Centra Mostar potpisuje kaznenu prijavu za ratni zločin protiv Momčila Perišića tada komandanta bilećkog korpusa JNA, kasnije zapovjednika vojske Jugoslavije. Ovo su samo neki detalji o čovjeku koji je sa suradnicima u Mostaru organizirao obranu hrvatskoga naroda na prostoru Bosne i Hercegovine.

Danas imamo primjer pokušaja lažiranja povijesti, u kojima se obični „milicajac-skladištar“ iz stanice milicije Mostar, predstavlja kao organizator obrane Mostara u liku Petra Zelenike, kojega je na to mjesto postavio Mate Boban. U svojim medijski istupima, kako sebe naziva Heroj obrane Mostara Zelenika navodi: „Zalud heroji povijest pišu, kada nađu se oni što istinu brišu, da Herceg Bosna sinove je dala, a danas joj nema ni riječi hvala“. Danas se malo tko sjeti onih koji su povijest pisali, a iako nije prošlo dugo vremena od tih dana ponosa i slave, a neki se uporno trude iskriviti istinu i povijest.

Mostar je bio u okruženju, pola grada je bilo okupirano i da nije bilo HVO-a grad na Neretvi bi bio bez otpora i borbe…ovako počinje žalopojka miliconera Petra Zelenike, a stvarno završava imenovanjem i podržavanjem jugoslavena i ćiriličara Dragana Čovića za predsjednika gradske organizacije HDZ Mostar. Zelenika i slični, koji su bili oko rata, usmjeravajući mladost prema pogibiji na prvim crtama: Šantićevoj, Rondou danas izokreću stvarne činjenice. Naše organiziranje u Hercegovini spasilo je Hrvatsku još većeg krvoprolića, tvrdi milicajac Zelenika u jednom od svojih medijskih ispada. Je li netko od bojovnika Mostara  čuo ili  vidio Petra Zeleniku ili bilo kojega člana njegove obitelji, s puškom u ruci na prvoj crti bojišnice Šantićeve, Bulevara, Bijeloga Polja, ili pak Podveležja?

Nije Petar Zelenika nikada spomenuo Ivicu Lučića načelnika centra Mostar, kao niti njegove suradnike, bolje reći zatajio je djela nadređenih, izmislio priču milicajca skladištara o naoružavanja dragovoljaca HVO-a. On spominje generala Perišića, a mogao ga je vidjeti samo na televiziji. Sličan scenarij rade komunisti, ideolozi Dragana Čovića, koji se hvale zaustavljanjem tenkova JNA, na Pologu, ignorirajući činjenici kako su isti ti tenkovi propušteni prema Kupresu, gdje su počinili masakr nad hrvatskim bojovnicima 10. travnja 1992. godine. Zaustavljanje tenkova JNA u Ljubuškom selu Studenci i osvajanje vojarne JNA, u Čapljini nitko ne spominje. Tenkovi koji su krenuli iz Čapljine prema Ljubuškom nisu prošli !!! Kako kaže milicajac Zelenika: „Zalud heroji povijest pišu, kada nađu se oni što istinu brišu“.

Na posljednjem 14. Kongresu SKJ u Beogradu, predstavnik općine Čitluk bio je Valentin Ćorić, bliski suradnik Petra Zelenike i Mladena Naletilića Tute. Projekat YU dinara koji su pristigli preko SDK Split, povezao je milicajce i kriminalce. Trgovina oružjem, ljudima i slično, nihova su zapisana i opisana djela. Veljača 1992. godine – OA Tropikana, predmet Vojne Policije, čiji je načelnik bio Valentin Ćorić, opisuje junačko djelo Petra Zelenike, Rade Bošnjaka, Marija Salavarde i njihovih suradnika. Djelo je kvalificirano kao ratni zločin. Mafija sokolove mreže i danas taj predmet ratnoga zločina drži u ladicama pravosudnih institucija.

Put za Jugoslaviju, njihov je životni put.

Put istinskih bojovnika HVO-a, iz općina Mostar, Čitluk, Ljubuški, Grude, Široki Brijeg, Čapljina i Livno, obilježen je imenima i spomenicima poginulih u i oko grada Mostara.

P.S. Jedan od organizatora otpora protiv velikosrpske agresije u Mostaru, a kasnije i zapovjednik III. cimske bojne često bi na tajnim sastancima znao kazati kako treba šutjeti pred Petrom Zelenikom uzrečicom „eto milicije“ šutite pred njim, ništa ne govorite. Pametnom dosta.(NASTAVLJA SE…)