Proteklo je više od mjesec dana od uvođenja mjera Stožera civilne Zaštite Federacije BiH u cilju spašavanja života i ljudi od virusa COVID-19 koji hara čitavom zemaljskom kuglom

FaceBook

Ovaj scenarij nisu mogli predvidjeti ni redatelji filmova znanstvene fantastike osamdesetih godina 20. stoljeća. Virus je krenuo iz Kine pa ga američki predsjednik Donald Trump s pravom naziva kineski virus. Kinezi su tijekom studenog i prosinca tajili smrtnost i posljedice koje sa sobom nosi COVID-19. Tek su stidljivo početkom siječnja počeli govoriti o tom virusu koji je o jadu zabavio cijeli svijet pa tako i Bosnu i Hercegovinu. Kineska odgovornost za štetu koji je ovaj virus učinio cijelom svijetu je nepobitna.I vjerojatno će Donald Trump tužiti NR Kinu za odštetu nastalu zbog smrtnosti ekonomske katastrofe koji je Kina ovim virusom nastala u svijetu. Istim smjerom će se voditi i budući gradonačelnik grada Mostara Ćalta koji je pored NR Kine ljut i na odgovorne iz vlasti u Federaciji BiH i grada Mostara i frapiran zbog njihovog neznanja o borbi protiv Koronavirusa i stanjima nesreće, a osobito ekonomskom neukošću aktualnih vladara u gradu Mostaru.

Ćalta je razočaran jer se vlasti u Bosni i Hercegovini ponašaju inertno i nakon proteka mjesec dana od ulaska virusa u Bosnu i Hercegovinu i uvođenja mjera Stožera CZ Federacije BiH. Nemamo nikakvih mjera niti za građane kao pojedince, a jednako tako i za gospodarske subjekte tvrdi Ćalta. Na tiskovnim konferencijama stožera različitih razina vlasti do danas kolege novinari su postavili bezbroj pitanja glede ekonomskih mjera koje se namjeravaju poduzeti u cilju spašavanja gospodarstva, ali odgovora ni na vidiku. Županijski stožer odnosno vlade prebacuju lopticu federalnom i tako u krug pa opet u nedogled. Podatak Službe Zavoda za zapošljavanje grada Mostara koji je iznijet na tiskovnoj konferenciji Stožera CZ HNŽ nije dovoljan znak za uzbunu ljudima iz vlade HNŽ da bar u svojim okvirima donesu neke ekonomske mjere ispred Vlade HNŽ/K. Naime u svom odgovoru Služba Zavoda za zapošljavanje iznijela je podatke kako je samo u gradu Mostaru od početka Korona krize u njihovoj službi zaprimljeno i obrađeno preko 1200 osoba koje su se prijavile toj službi. No ni ovaj dramatični ekonomski pokazatelj ne zabrinjava vlast pa se Ćalta sa svojim ekspertnim timom bacio na posao donošenja neophodnih mjera i preporuka koje bi trebao donijeti grad Mostar.

Zbog novonastale situacije u Mostaru koja je po svim pokazateljima nerješiva za predstavnike vladajućih političkih struktura, odlučio sam za dobrobit grada i građana Mostara donijeti mjere i moratorij, čega se svi strogo moraju pridržavati.
Motiviran zajednici unijeti više radosti, mira i sigurnosti mjere moratorija koje predlažem doprinijele bi sigurnosti, optimizmu i socijalnoj stabilnosti građana grada Mostara.
Mjere – moratorij od 12 mjeseci jamče sigurnost, stabilnost i poboljšanje međuljudskih odnosa.
Mjere:

 1. Zaštititi majke grada Mostara kao simbol ljubavi i požrtvovnosti, sve majke koje nisu u radnom odnosu trebaju dobiti mjesečnu naknadu od 700KM.
 2. Svim nezaposlenim građanima u roku od 24 sata grad Mostar je u obvezi osigurati posao kao i mjesečno NETO primanje u iznosu od 1.000KM.
 3. Svim građanima koji su zdravstveno ugroženi, koji nemaju adekvatnu njegu obvezno osigurati medicinsku skrb i zdravstveno zbrinjavanje na posebnom odjelu SKB- Mostar ili RMC Safet Mujić.
 4. Svim umirovljenicima grada Mostara dodatno na mirovine uplatiti 200KM.
 5. Svim beskućnicima u gradu Mostaru osigurati socijalni stan kao i plaćanje komunalnih naknada.
 6. Svim građanima Mostara koji su zaključili bračni ugovor u vrijeme epidemije COVID-19 i koji će to učiniti za vrijeme dok se ne pronađe lijek protiv ovog virusa, osigurati poklon bon od 5.000KM.
 7. Svim ženama grada Mostara koje na svijet donesu bebu, osigurati poklon bon od 5.000KM.
 8. Svim sportašima grada Mostara koji imaju rezultat na državnoj razini osigurati poklon bon od 5.000KM bilo da se radi o pojedinačnim ili kolektivnim sportovima.
 9. Zabrana rada nedjeljom u gradu Mostaru.
 10. U gradu Mostaru otvoriti sve sakralne i vjerske objekte 0-24h.
 11. Novinarima-sedmoj sili izdati naputak da rade promidžbu obitelji građana Mostara, zajedništvu, ljubavi.
 12. Proračun koji je neophodan za isplatu svih navedenih mjera, osigurati plasmanom obveznica grada Mostara na međunarodno tržište uz rok povrata 50 godina.
 13. Ćaltin moratorij odnosi se na obvezu svih banaka koje posluju na prostoru grada Mostara da deblokiraju sve račune građana kao fizičkih osoba za razdoblje od 12 mjeseci.
 14. Zabranjuje se obračunavati zatezne kamate na kredite fizičkih i pravnih osoba na razdoblje 12 mjeseci.
 15. Motivirati banke na odobravanje kredita građanima do 12.000KM beskamatno.
 16. Trošak Ćaltinih mjera i moratorija osigurati iz izvora financiranja plasiranih obveznica grada Mostara na domaće ili međunarodno tržište.
 17. Ekonomski eksperti Ćaltinog tima izračunati će prihod javnih poduzeća, koji participiraju i grad Mostar posebnu brigu voditi o poduzećima Vodovod, Elektroprivreda, Parkovi, Eronet, BH Telecom, M-tel i međunarodno tržište električne energije.
 18. Ćalta kao gradonačelnik svoj život posvetit će mandatu koji će dobiti na povjerenje od građana grada Mostara što će im uzvratiti nastavkom lanca dobrih dijela svim građanima grada Mostara bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.
 19. Građani, budite hrabri, naše mjere i moratorij realnost su vremena u kojem živimo.
 20. Gradeći odnos s ljudima i povjerenje sa svojim sugrađanima možemo riješiti odnosno prebroditi probleme darivajući zajednici i gradu Mostaru.
 21. Mi vrijedimo, mi želimo, mi možemo, mi hoćemo ljepši život i ljepši grad Mostar.
 22. Sedmu silu – medije i novinare staviti u službu građana, obitelji i društva.
 23. Svi smo mi braća i sestre, svi želimo bolje sutra.

Građani Mostara nakon ovih mjera složno i zajedno tvrde kako je vrijeme podržati Ćaltu, Ćaltine mjere i Ćaltin moratorij!
Idemo do kraja zajedno s našim Ćaltom!

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime