Pripadnici Dragovoljačkih postrojbi ZNG-a u Republici Hrvatskoj danas su marginalne, obespravljene skupine, koje godinama pokušavaju doći do pravde u državi, Republici Hrvatskoj za koju su se borili

Pisali smo zašto postrojba dragovoljaca Domovinskoga rata, ZNG-a iz Dalmacije i Hercegovine  skoro tri desetljeća u državi koju su utemeljili ne može proslaviti svoju obljetnicu. Grijesi struktura, znao je reći jedan crkveni poglavar. Marginalne skupine prisilno umirovljenih časnika, dočasnika i vojnika  Hrvatske vojske, nisu zamišljali ovakvu Hrvatsku kakva je danas. Oni su se borili za socijalno pravednu Hrvatsku u kojoj su ciljevi dugoročnog razvitka; nacionalni interesi, afirmacija i obogaćivanje temeljnih vrijednosti na kojima je uspostavljena neovisna i suverena Hrvatska, razvitak moderne Hrvatske s gospodarski uspješnim i socijalno pravednim društvom, zaštitom, promicanjem obogaćivanjem nacionalnog i kulturnog identiteta, zaštitom dostojanstva, životne perspektive i kvalitete života pojedinaca i njihove obitelji.

Što reći danas, tri desetljeća nakon stvaranja hrvatske države, da za posljedicu imamo snimljene dokumentarce koji ukazuju na 3069 suicida branitelja Domovinskoga rata. Onih koji nisu žrtve velikosrpske agresije, već onih koji su žrtve nepravične-nepravedne Hrvatske. Vladajuće garniture bore se promovirati pad stope suicida, poboljšanjem zdravstvenog i psihološkog stanja branitelja. Koliko na zdravlje i zdravstveno stanje pripadnika ZNG-a, može utjecati presuda Ustavnog suda Republike Hrvatske u kojoj se navodi da je dragovoljac Domovinskog rata 1991. godine kao pripadnik ZNG-a, bio pripadnik “Paravojne postrojbe”. Tumačenje predstavnika Vojske Jugoslavije  (JNA) na sudovima za ratni zločin, jednako je tumačenju Ustavnog suda- Vrhovnog suda- Upravnog suda Republike Hrvatske.

Žrtva je, zna se, dragovoljac Domovinskoga rata, kao pripadnik ZNG-a. U feljtonu broj 4 opisali smo konkretan primjer svjedočenja pripadnika JNA i  Tužbe Ustavnom sudu RH. Nema tog psihijatra koji bi mogao ublažiti bol dragovoljca Domovinskoga rata, kada mu predstavnici institucija Republike Hrvatske, odbiju zahtjev za status, kada sazna da mu je odluku, presudu donio sudac koji je sudovao u totalitaristička -komunistička vremena, kada sazna da se protiv njega vodi postupak iniciran od JNA, posredno preko tužitelja RH, koji su bili okružni tužitelji komunističke Jugoslavije, upravo one protiv  čije se armije -JNA,  borio i pobijedio. Nakon više godina obilazaka tamnih-hladnih hodnika hrvatske birokracije, nakon što branitelj prođe sve instance sudova, radi zaštite svog  ustavnog prava u jednakosti pred zakonom, zaštiti svog ustavnog prava za pravičnim suđenjem, podiže Ustavnu tužbu nadajući se pravdi, i sve završava negativno.

U međuvremenu se mijenja Zakon o braniteljima, koji otvara mogućnost ponovnih postupaka po istom osnovu, rješavanju statusa Dragovoljca Domovinskoga rata. Dakle branitelja nakon 20 godina sudovanja, opet čeka ista procedura, tamnih-hladnih hodnika, referenata i reda obrane, koji su većinom naslijeđeni iz JNA-teritorijalne obrane, upravnih sudaca, Ustavnoga suda… Svakim danom, svakom zakonskom regulativom predstavnici vlasti dragovoljce Domovinskoga rata Republike Hrvatske bacaju u očaj i motiviraju ih da izvrše suicid. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske kao poslodavac godinama čini zlo dragovoljcima Domovinskoga rata. Žrtve zla su dragovoljci Domovinskoga rata kao pripadnici ZNG-a Vojačkog kampa Radmanove Milinice i Mala Luka -Omiš. Vojački Kamp  ZNG-a, nije legaliziran, ali njegovi pripadnici poznati su utemeljitelji hrvatske državnosti. Zapovjednik Kampa Marko Žaja, pokopan je  na Lovrincu uz vojne počasti, ali bez statusa Dragovoljca Domovinskoga rata. Veliki broj pripadnika ZNG-a Kmapa Radmanove Milinice – Mala Luka Omiš, postale su legende-heroji Domovinskofga rata. Šibenik-Sinj-Kijevo-Vrlika-Livno-Kupres-Mostar-Neretva-Čapljina- Stolac- Čepikuće-Ston-Dubrovnik, samo su neka od bojišta na kojima su 1991 godine Velikosrpsku agresiju spriječili pripadnici ZNG-a Vojačkoga Kampa Radmanove Mlinice i Mala Luka- Omiš. Dokumentarni filmovi HRT-a o postrojbi svjedoče njen nastanak, kao i opjevane pjesme-koračnice koje su praktično realizirane. Stihovi pjesme “Srušiti ćemo JNA , past će SAO Krajina, za slobodu i za Dom ja ne žalim život svoj “… samo su neki od stihova -koračnice , koji su praktično realizirani, koji ostaju zabilježeni za povijest Hrvatske države. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime