Nakon rješenja o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Vrgorca, na zatvorenom dijelu 187. sjednice, Vlada Republike Hrvatske imenovala je Ines Grubišić povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti navedenog Gradskog vijeća.

Stanovnici Vrgoračke krajine, ali i sami političari s velikim zanimanjem prate kad će biti raspisani novi izbori za Gradsko vijeće, nakon što je došlo do sukoba u vladajućoj koaliciji između HDZ-a i HSP AS, zbog čega su pravaši “sišli s vlasti”, a predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso (HDZ) ostao bez kvoruma. Roso je pokušao dva puta sazvati 10. sjednicu Gradskog vijeća, no nema kvoruma, oporba (SDP i Nezavisna lista mladih) ne želi ući u vijećnicu, dok gradski vijećnik pravaša Slobodan Granić, koji je osma, ključna ruka, ne želi podržati HDZ, prema njegovim riječima “dok u toj stranci glavnu riječ vode gradonačelnik Boris Matković i njegov savjetnik te predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a Ivica Pandžić”.

Bauk: Jasan je postupak

Već mjesec dana svi pokušavaju saznati kad će biti novi izbori, nakon što je prvi čovjek vrgoračkog parlamenata Nikša Roso zatražio od Ministarstva uprave da Vlada raspusti vrgoračko Gradsko vijeće, jer ne može donositi odluke. No, do novih izbora ne bi došlo da su se političke strukture dogovorile.  Naime, nakon što nitko u Vrgorcu nije znao reći hoće li i kad će doći do novih izbora, odnosno kakva je sad pravna procedura, “Slobodna“ je potražila odgovor u Ministarstvu uprave, koje je nadležno za ovaj slučaj. Zanimalo nas je kako će se rasplesti ova situacija, budući da je rijedak slučaj u novijoj političkoj povijesti da se novi izbore raspisuju zbog nedostatka kvoruma. Ministar uprave Arsen Bauk pojasnio nam je kako će se postupiti u vrgoračkom slučaju: – Mi smo prije mjesec dana dobili obavijest da se Gradsko vijeće Vrgorca nije moglo sastati u roku od tri mjeseca. Ostavit ćemo im jedno razdoblje da se ponovno pokušaju sastati, odnosno da skupe kvorum. Nakon toga, shvatimo li da ne mogu donositi odluke iz svoje nadležnosti, predložit ćemo Vladi raspuštanje predstavničkog tijela – kazao je ministar Bauk.

Matković nedodirljiv

Zanimalo nas je hoće li Roso pokušati još jedanput sazvati sjednicu Gradskog vijeća ili se ovaj stranački veteran HDZ-a već počeo pripremati za nove izbore. – Još nisam dobio nikakav odgovor iz Ministarstva uprave, tako da ne mogu reći koje ću korake poduzeti. Očekujem odgovor, pa ćemo onda vidjeti kako dalje – istaknuo je predsjednik vrgoračkog Gradskog vijeća. I oproba može podnijeti zahtjev za sazivanje sjednica Gradskog vijeća, za to im je potreban potpis petero vijećnika, a ako im se pridruži vijećnik HSP-a mogli bi osigurati kvorum. Kombinacija ima nekoliko, no zasada je sigurno da će se izbori za Gradsko vijeće održati krajem ove godine ili početkom sljedeće, ako se ne postigne politički konsenzus. Političke stranke taktiziraju i gledaju kako će najbolje proći u ovom slučaju, a za sada je sigurno da izbori neće ići za gradonačelnika.  Matković je u ovom slučaju prošao lišo, iako svi žele njegov skalp, oporba i bivši koalicijski partner. On, naime, može pasti jedino ako se sad skupi kvorum i onda ga se odluči rušiti prilikom donošenja proračuna za sljedeću godinu. A kako neslužbeno doznajemo, Vlada će na sjednici u četvrtak donijeti rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Vrgorca, a na prijedlog Ministarstva uprave. ‘U konkretnom slučaju, slijedom obavijesti predsjednika Gradskog vijeća Grada Vrgorca, posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Vrgorca održana je 18. lipnja 2014. godine iz čega proizlazi da je proteklo više od tri mjeseca od posljednje održane sjednice. S obzirom na činjenicu da se predstavničko tijelo ne može valjano sastati i donositi odluke jer ne postoji volja potrebnog broja članova predstavničkog tijela za rad u predstavničkom tijelu (dva neuspjela pokušaja održavanja sjednice na kojima ista nije održana budući da se sjednicama ne odazove potreban broj članova predstavničkog tijela), ispunjen je uvjet iz članka 84. stavka 1. točke 5. Zakona za raspuštanje Gradskog vijeća Grada Vrgorca“, navodi se u obrazloženju te odluke. (Slobodna Dalmacija)