U Zadru se dogodio stravičan slučaj internetskog zlostavljanja djevojčice o čemu izvide provodi policija.

U jednoj gradskoj osnovnoj školi, eksplicitne fotografije obnažene osmašice snimio je mobitelom njezin momak, a nakon što su se posvađali, podijelio je slike preko mobitela vršnjaka, koje su daljnjim dijeljenjem postale dostupne većem broju maloljetnika. Slučaj su prijavile djevojčica i njezina majka nakon čega je pokrenuta istraga. Roditelji kojima su djeca pokazala fotografije vršnjakinje, ostali su šokirani jer nisu mogli ni u snu pomisliti da bi se tako nešto moglo dogoditi već u osnovnoj školi. Djevojčica je u komentarima na društvenim mrežama, poput Facebooka i Twittera, izvrgavana ruglu i sramoćena. Na javnim servisima kao što je ask.fm još se uvijek fotografije komentiraju među vršnjacima uz spominjanje identiteta djevojčice, te napomenu kako ona nije jedina “jer u Zadru ima još osoba koje su se i puno gore slikale”.

Trend ‘lajkova’

U policiji nisu željeli ništa govoriti o slučaju jer se radi o maloljetnicima, ali da su stvari s maloljetničkim korištenjem interneta, ne samo na računalima, već na mobilnim platformama poput pametnih telefona i tableta, drastično izmaknule nadzoru, potvrdili su nam i sami roditelji. – Naša su djeca informatički pismenija od nas, ali su s obzirom na životnu dob neoprezni i lakovjerni, te često nesvjesni opasnosti na internetu. Trend među maloljetnicima je što veći broj “lajkova” na mrežama, čime potvrđuju status u društvu. Djevojčice “lajkove” dobivaju najviše na temelju svoje vanjštine, nipošto zbog uspjeha u školi ili talenta za sport, umjetnost i slično. Zato teže što eksplicitnijem izgledu uz naglašavanje spolnih atributa, unatoč neskladu s godinama zrelosti. U tome često vide i uzore po medijima i na internetu pa kada u tome prijeđu granice, posljedice su strašne. Povežite sve te nove tehnologije koje je roditeljima teško pratiti s pubertetom i možete shvatiti koliko je teško odgojiti dijete u današnje vrijeme – kazao nam je jedan od zabrinutih roditelja, koji je svoje dijete upozorio na posljedice snimanja takvih fotografija, ali i na činjenicu da njihovo preuzimanje i dijeljenje predstavlja kazneno djelo i najgori oblik vršnjačkog nasilja i zlostavljanja. Roditelje posebno zabrinjava što su djeci dostupni i servisi koje je vrlo teško nadzirati, a koji nude neometanu mogućnost komuniciranja – s nepoznatim osobama. Takvi su servisi Ask.fm na kojemu registracija traje sekundu, a djetetu nakon toga anonimno mogu postavljati pitanja potpuno nepoznate osobe, zatim Chatroulette i Talk to strangers, čiji nazivi sugeriraju da se na njima korisnici izlažu komuniciranju s potpuno nepoznatim i anonimnim osobama, nešto poput internetskog “ruskog ruleta”.

Kontrola štete

U želji za dokazivanjem, djeca i maloljetnici često pristanu otkrivati pojedinosti o sebi, slati fotografije ili čak uključivati web-kamere i uživo stremiti s nepoznatim osobama, čime se izlažu golemoj opasnosti. Kako u najnovijem slučaju iz Zadra smanjiti štetu koja se očigledno već dogodila – pitali smo dr. sc. Zlatka Milišu socijalnog pedagoga sa Sveučilišta u Osijeku: – Bilo bi bolje da se taj slučaj nije niti dogodio, ali sad kad jest, trebalo bi odmah kontaktirati psihologe i psihijatre, s tim što organi gonjenja što prije moraju odraditi svoj dio posla. Sve se ovo događa i događat će se još i više jer nas je zahvatila epidemija internetskog zlostavljanja koja je uzela maha početkom milenija. Imali smo slučajeve pornouradaka u osnovnim školama u Bjelovaru i na Hvaru, slučajeva obnaženih fotografija ima nebrojeno, a seksualna zlostavljanja na internetu su u porastu – ističe dr. Miliša. (Slobodna Dalmacija)