– Nećemo doći u maniri ratnih pobjednika koji dijele plijen. Ministarska mjesta u vladi dijelit ćemo po stručnosti.

Bit će propisani strogi kriteriji i samo oni koji ih zadovoljavaju bit će dio buduće vlade – više nego jasno govorio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamako u Središnjici HDZ-a prilikom potpisivanja predizbornog sporazuma sa svojim koalicijskim partnerom HSLS-om, uporno ponavljajući kako će, ako pobjede na parlamentarnim izborima buduća vlada HDZ-a i partnera biti prije svega vlada stručnjaka.  Međutim, prema tajnom aneksu ugovora s HSP-om dr. Ante Starčević koji je dospio do medija, više nego očito je kako su sve priče o stručnoj, a ne političkoj Karamarkovoj vladi najobičnije tlapnje jer se o podijeli plijena i te kako razgovara i pregovara među najvišim dužnosnicima partnerskih stranaka.

Zamjenik Vlade

U aneksu sporazuma o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji između HSP-a Ante Starčević i HDZ-a, a koji posjeduje „Slobodna Dalmacija“ između ostalog u članku 6. stoji da će „HSP AS i HČSP kao dio ‘pravaškog kišobrana’ participirati sa 10 posto ukupne izvršne vlasti u slučaju pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima“.  Također, da će u budućoj vladi HDZ-a, HSP AS dobiti mjesto zamjenika/ce predsjednika Vlade te preuzeti ministarstvo ili resor koji se odnosi na zaštitu okoliša.  Pravašima bi ovim dogovorom pripalo osam prolaznih mjesta na izbornim listama u osam izbornih jedinica, a stranka bi ostvarila i mogućnost zamjenika kandidata u jedinicama gdje ostvaruju prolazna mjesta, dok bi na listi za iseljeništvo podržali kandidata HDZ-a.  Na aneksu stoji datum od 1. rujna 2014. godini, a kao potpisnici s dvije strane navode se glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić. – Taj aneks jest vjerodostojan, međutim nije nikad potpisan. On je još uvijek samo prijedlog na stolu o kojem se i dalje razgovara – potvrdio nam je Pero Ćorić, glavni tajnik Starčevićanaca. Za njega tvrdi, taj dokument, ne pokazuje nikakvu podjelu plijena, nego upravo obratno. Oni bi, tumači na mjesta koja njima pripadnu doveli stručne ljude. – Zato smo i tražili Ministarstvo zaštite okoliša, jer nam je dosta da nas doživljavaju kao neuke divljake s dva zuba koji glođu janjetinu i kapulicu – kaže Ćorić.  Uvjerava kako iza ovog aneksa stoji bivša predsjednica Ruža Tomašić te da je on nastao na njezino inzistiranje.  Ruža Tomašić pak jučer nam je kazala kako pojma nema ni o kakvom aneksu te da je to Ćorić radio iza njezinih leđa. Doduše, potvrđuje da je zagovarala formiranje vlade u sjeni u kojoj bi se točno znalo tko bi što radio, zato da ne bi nepripremljeni došli na vlast. Posebno zanimljiv članak u aneksu je onaj u kojem se dvije strane ovim sporazumom obvezuju kako će razmotriti značaj Ministarstva branitelja „te ako relevantni pokazatelji ukažu da postoji potreba isto ugasiti“.  Ovlasti za skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji, te koordinaciju i skrb o udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata preusmjerili bi u sektor Ministarstva obrane.

‘Naša ideja’

– Što vas tu čudi? – odgovara protupitanjem Pero Čorić na našu konstataciju je li moguće da buduća HDZ-ova vlast namjerava ukinuti Ministarstvo branitelja. – To je naša ideja, a ne HDZ-a, ali ukidanje ministarstva nikako ne bi značilo manju brigu o braniteljima nego upravo suprotno, još veću, jer bi došli pod istu kapu cijele obrane – uvjerava Pero Ćorić. U HSS-u i HSLS-u već prije su izletjeli su s informacijom kako su s HDZ-om dogovorili da će svakom od njih pripasti jedno ministarstvo u budućoj vladi, no nakon kritika iz HDZ-a više se o tome ne izjašnjavaju. HSS-u je podsjećamo namijenjeno Ministarstvo poljoprivrede, a liberalima gospodarstvo i tri mjesta na izbornim listama. (Slobodna Dalmacija)