HSS Sveučilišta u Zadru: Zašto nam je dužnost otići na sutrašnji prosvjed?

0

Povodom sutrašnjeg prosvjeda protiv neefikasnog pravosuđa, organiziranog od strane Zadarskog bloka, ovim putem se obraćam javnosti u ime Sveučilišne organizacije HSS-a Zadar i svoje vlastito, a kako bi potakao Vas, svoje sugrađanke i sugrađane, da izrazite svoje nezadovoljstvo

Već dvije godine Zadar se u nacionalnim medijima vezuje gotovo isključivo uz nekoliko tema: nasilje, korupciju i radikalizam. Zvjerski čin nekolicine mladića potresao je grad, no recentni slučaj je samo vrh sante leda. S ponosom sam nekada naglašavao svojim kolegicama i kolegama kako je Zadar siguran grad u kojem im se neće dogoditi ništa loše, gdje neće doživjeti nasilje, no već neko vrijeme to ne izgleda tako. Slučaj koji je zgrozio javnost savršeno objašnjava prazninu našeg društva, državu koja ne ispunjava svoje funkcije (od kojih je jedna i vladavina prava). Pravo nije stvar ulice i ulica ga ne smije provoditi, ali u ovoj situaciji je potrebno da građani iziđu i kažu da im je dosta sustava koji ih neće zaštiti ako budu napadnuti, silovani ili oštećeni na bilo koji drugi način. Ono što je još tragičnije je ponašanje pojedinaca koji bi svaki zvjerski čin mogli opravdati te koji pristaju na humanizaciju nasilnika. Potrebno je jasno i glasno reći: mladići koji su spremni na ovakav čin moraju biti sankcionirani! Ljudi koji se ovako ponašaju nisu ljudi, oni nisu čak ni životinje već su zvijeri, termiti koji izjedaju naše društvo, zajedno sa svima onima koji ih opravdavaju iz bilo kojeg razloga. Zapitajmo se, koja zdravorazumska osoba bi, u slučaju da je pretrpjela nasilje, tražila zaštitu od države kada ta zaštita znači daljnji suživot sa nasilnicima i njihovim obiteljima?

Zato je neophodno da tražimo promjenu, neophodno je da mirno i civilizirano izrazimo svoj građanski prosvjed, učinimo ono što počinitelji i oni koji ih opravdavaju nikada neće moći shvatiti. Učinimo to radi svih naših kolegica, prijateljica, majki, kćeri, sestara… Učinimo to radi sebe i svih onih koji su bili i još uvijek su izloženi nasilju!

Roko Tadin

Predsjednik SO HSS Zadar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime