Odvjetnik Luka Mrkić uspostavio je posljednjih nekoliko godina izvanrednu suradnju sa brojnim općinama i gradovima kao i povezanim trgovačkim društvima i ustanovama. Međutim, najplodonosniju suradnju ima sa gradonačelnikom Biograda Ivanom Knezom (HDZ)

Pisali smo već o 262 punomoći koje je Ivan Knez potpisao sa odvjetnikom Lukom Mrkićem u posljednjih nekoliko godina što su građani tog grada platili gotovo 1,5 milijuna kuna. Luka Mrkić ima izvanredne odnose sa Ivanom Knezom. Likvidator je u Ustanovi za obrazovanje odraslih ˝LIBAR˝ koja je u vlasništvu članova obitelji Ivana Kneza, ali trenutno najzanimljivija priča odnosi se na spornu kupovinu zemljišta u vlasništvu Grada Biograda.

Naime, ostalo je puno neodgovorenih pitanja. Kako je moguće da se na natječaj za zemljište predviđeno za gradnju trgovačkog centra tik uz Jadransku magistralu javi samo jedna tvrtka i to ona koju na dan objave natječaja osnivaju Luka Mrkić i njegov partner Matija Vrbanek?! Odakle gospodi Luki Mrkiću i Matiji Vrbaneku odnosno njihovoj tvrtki Suri nekretnine d.o.o. 1.275.000,00 kn za jamčevinu za sudjelovanje u kupoprodajnom natječaju. Dakle, tvrtka koja nema ni jedne kune prihoda sudjeluje u natječaju, uplaćuju jamčevinu i konačno, odlučuju se za model jednokratne isplate preostalog iznosa od ukupno 3.825.075,00 kn!

Matija Vrbanek karijeru je počeo kao boksač Bio je i sparing partner Mirku Filipoviću. Za njega se vežu brojne kontroverzne priče, navodno mutne poslove i veze sa brojnim političarima. Vrbanek je bio i suvlasnik u češkoj tvrtki Sontex, u kojoj se pojavljuju mnogi poduzetnici s područja bivše Jugoslavije. U siječnju 2012. godine netko je zapalio skupocjeni BMW kojeg je koristila njegova supruga Oliva Vrbanek. Policijski istražitelji i mediji su ovaj događaj dovodili u vezu sa Matijom Vrbanekom odnosno njegovim poslovima…

Tako su Luka Mrkić i Matija Vrbanek za 566 kn po “kvadratu” odnosno 75 € postali vlasnicima građevinskog zemljišta  površine 6.755 m2. Prema službenoj dokumentaciji, novi vlasnici super jeftinog građevinskog zemljišta uz Jadransku magistralu dužni su na tom mjestu u roku dvije godine započeti gradnju trgovačkog centra koji mora biti otvoren za kupce najkasnije do svibnja 2025.godine. Od svibnja prošle godine do danas, na predmetnom zemljištu nema nikakvih značajnih promjena. Nema bagera, nema građevinskih dizalica, nema betona.

U slučaju da gospoda Mrkić i Vrbanek ne budu poštivali zadane im rokove, Grad Biograd će biti dužan raskinuti kupoprodajni ugovor. Nigdje ne piše imaju li pravo preprodati vrijedno građevinsko zemljište čija cijena je na tržištu nekretnina daleko viša od plaćenih 75 €. Prema skromnim procjenama brojnih agenata za nekretnine, takvo zemljište se može prodati po cijeni od 300 do čak 700 € po m2. Čak i da vlasnici tvrtke Suri nekretnine d.o.o. samo udvostruče iznos, zaradili bi oko pola milijuna eura.

Nije jasno što su radili u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa čije ćemo očitovanje objaviti naknadno. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime