Na priopćenje koje je povodom izbacivanja dvojice vijećnika Ante Rubeše i Marka Pupića Bakrača medijima poslao predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Živko Kolega, oglasili su se svojim priopćenjem članovi Inicijative za Kalelargu.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

„Poštovani,

s obzirom na priopćenje kojega je javnosti danas, 11. srpnja 2014 poslao predsjednik Gradskog vijeća dr. Živko Kolega, dužni smo reagirati, te Vas molimo da naše kratko priopćenje, odnosno demantij objavite u cijelosti.

Nažalost, nakon svega što se danas zbilo na sjednici Gradskog vijeća, a posebice nakon priopćenja koje je javnosti poslao predsjednik gradskog vijeća, Živko Kolega, moramo zaključiti da isti još jednom manipulira javnošću netočnim i nepotpunim informacijama. Također, gospodin Kolega očito namjerno prešućuje bitne činjenice koje su se dogodile u dva i pol mjeseca.

Prvo, prilikom sastanka predstavnika Građanske Inicijative “Svi za Kalelargu” s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, održanom 15. svibnja u maloj vijećnici, sastanku je prisustvovao i Rade Šimičević, predsjednik Odbora za preimenovanje ulica i trgova. Na tom sastanku gospodin Šimičević nas je upitao gdje su nam prikupljeni potpisi. Istog trena je dobio odgovor kako ćemo odmah otići po potpise i donijeti ih u Grad Zadar. Na to je reagirao gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta koji nas je upitao koliko smo prikupili potpisa. Odgovorili smo – 10823. Gdje su potpisi, pitao je gradonačelnik, dobio je odgovor da će mu isti biti dostavljeni kroz nekoliko minuta. Na to su se dvojica članova Građanske Inicijative već pripremila otići u automobil po nekoliko kilograma teške papire, međutim, gradonačelnik je rekao sljedeće: “Koliko tih papira ima, pa znaš li ti koliko vremena treba vama, kasnije i nama da to sve fotokopiramo, da se to analizira. Sve to košta. To je jedna procedura koja je nepotrebna i stvarno nema smisla da sad odlazite po to. Ja vam vjerujem na riječ i tebe Rade zadužujem da do prve sljedeće sjednice Gradskog vijeća sazoveš Odbor za preimenovanje ulica i trgova i da se točka o preimenovanju Kalelarge nađe na sljedećem Gradskom vijeću”.

Kao što vam je poznato, nakon našeg sastanka, priča se okrenula. Rade Šimičević nije sazvao Odbor za preimenovanje ulica i trgova. Izjavio je kako mu to ne dopušta Božidar Kalmeta. Potpisi tako nisu dostavljeni Gradskoj upravi isključivo i na osobni zahtjev gradonačelnika Božidara Kalmete, što mogu potvrditi svi oni koji su to svojim ušima i čuli.

Nadalje, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju, gradonačelnik je izjavio kako on “nije faraon” i kako on nije taj koji odlučuje o svemu. Iako nam je jako teško povjerovati u ovu izjavu gradonačelnika, pravni, odnosno manipulacijski žrvanj u koji su nas ugurali gospodin Šimičević i Kolega, a sve pod vodstvom Božidara Kalmete, doveo nas je do toga da na sjednici Gradskog vijeća devet vijećnika u ime Građanske Inicijative predlaže da se točka o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu uvrsti na Dnevni red, a ne Božidar Kalmeta koji je to obećao javno. A što se danas događalo na sjednici Gradskog vijeća upravo radi Kalelarge, imali ste priliku vidjeti.

Što se tiče potpisa koje smo prikupili, oni će biti predani Gradu Zadru u najskorijem mogućem roku.

Za kraj, sve što je napisao gospodin Živko Kolega, čista je konstrukcija puna laži i obmana, odnosno namjerno krivo i netočno baratanje i prešućivanje bitnih stvari (gore navedenih i obrazloženih) čovjeka koji se itekako razumije u politiku, manipulacije, laži i podmetanja. Kao i njegov uzor i kreator cijelog kaosa, Božidar Kalmeta.“.