KAD ĆE TI IZBORI? Karamarko najavio smanjenje broja općina

0
Sibenik, 170214. Dvorana Baldekin. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na obiljezavanju 24. obljetnice HDZ-a Sibensko-kninske zupanije. Na fotografiji: Tomislav Karamarko. Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Nakon što je najavio izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci i drukčiju monetarnu politiku središnje banke, Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, najavio je i da će HDZ pristupiti reformi javne uprave i smanjivanju broja općina.

Naime, odgovarajući na pitanje kako komentira zakonske prijedloge Martine Dalić o reformi javne uprave, Karamarko nam je kazao kako se ti prijedlozi naslanjaju u najvećoj mjeri na HDZ-ovu zakonsku inicijativu iz 2008. i 2009. godine, koja tada ipak nije bila usvojena u Hrvatskom saboru. – Svakako ćemo raditi na reformi javne uprave, to će nam biti jedan od prioriteta. No, unatoč tome što različiti ekonomisti govore kako u javnoj upravi postoji velik broj viška zaposlenih, mi za sada ne možemo govoriti o otpuštanjima u tom sektoru. Najprije ćemo provoditi reforme kojima ćemo povećati efikasnost rada javne uprave, a tijekom tog procesa će se onda pokazati postoji li, i na kojim mjestima, višak zaposlenih – rekao nam je Karamarko, dodajući i kako Porezna uprava mora biti još više na usluzi poduzetnicima. – Mislim da se dodatnom digitalizacijom javne uprave može jako pridonijeti efikasnijem radu državne administracije, a to se posebno odnosi na Poreznu upravu – naglasio je predsjednik HDZ-a. Prema njegovim riječima, HDZ će provesti i reformu lokalne uprave, ali na način da će broj županija ostati isti, dok bi se broj općina mogao racionalizirati, odnosno smanjiti. – Smatramo da jedinice lokalne uprave i samouprave, odnosno općine, moraju u što većoj mjeri funkcionirati na osnovi samodostatnosti, bez dodatne pomoći države mimo regularnih prihoda općina od poreza i naknada. To će vjerojatno dovesti do smanjenja broja općina, ali u taj proces moramo ući jer je to podloga za bolje funkcioniranje tih lokalnih jedinica u političkom i gospodarskom smislu, no to je način i da se poveća kapacitet jedinica lokalne uprave za privlačenje sredstava od Europske unije – ističe Karamarko. Naravno, HDZ-ovi politički suparnici će odmah kazati kako ta stranka ne želi smanjivati broj županija jer dominantno ima većinu u njihovim predstavničkim tijelima, no čak i u slučaju da je Karamarkova najava motivirana politikantskim razlozima, i smanjenje broja općina bi možda dobro došlo. No, provođenje takvog projekta je dosta zahtjevno i mora se provesti znatno prije sljedećih lokalnih izbora, što bi značilo da se svi zakoni i provedbeni propisi moraju donijeti u prvoj godini mandata ako se želi s novim ustrojem ići na predstojeće lokalne izbore za tri godine. Prigodom provođenja tog projekta moglo bi doći i do velikog broja opstrukcija ako se ne bi postigao konsenzus među glavnim strankama, tako da možemo očekivati mnogo buke i galame.

Ne smiju javno

Kada su u pitanju županije, većina stručnjaka za javnu upravu, poput Ivana Koprića, profesora Pravnog fakulteta, napominju kako bi zapravo smanjivanje broja županija predstavljalo realnu reformu lokalne uprave i da bi smanjivanje samo broja općina bilo nedovoljno i ne bi rezultiralo namjeravanim učincima. Stoga bi i u HDZ-u još jednom trebali razmisliti i o mogućem ukidanju određenog broja županija. Jasno je da o tome ne smiju javno govoriti prije nego dođu na vlast, ali možda se ohrabre ako, i kada, zasjednu u Banske dvore. Predsjednik HDZ-a je, nadalje, ustvrdio i kako će njegova Vlada raditi na smanjenju poreznog opterećenja građana i gospodarstva, kako bi građanima ostalo više novca u novčaniku, a gospodarstvu više sredstava za investiranje. Ustvrdio je i kako će jedan od gospodarskih prioriteta HDZ-a biti poljoprivreda, odnosno projekti navodnjavanja i ekološke poljoprivrede. – Hvatska ima 1,3 milijuna hektara neobrađene zemlje i taj nedostatak možemo pretvoriti u prednost proizvodeći ekološke poljoprivredne proizvode – naglasio je Karamarko. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime