Peticiju o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu pokrenula je građanska inicijativa “Svi za Kalelargu”. Među Zadranima su prikupljena 10.823 potpisa, ušlo se u pregovore s lokalnim vlastima o uvrštavanju preimenovanja u dnevni red Gradskog vijeća, a na koncu je nadležni Odbor za utvrđivanje prijedloga naziva ulica odbio preimenovanje propustiti do sjednice Gradskog vijeća koja će biti održana koncem idućeg tjedna.

Da bi stigli do Gradskog vijeća, inicijatore se uputilo u drugom pravcu – trebaju ispoštovati proceduru i skupiti potpise 10 posto birača, ali pažnju je privuklo i obrazloženje ovakve odluke za koju su glasala tri vijećnika HDZ-a, Rade Šimičević,  Bruno Milin i Aleksandar Švenjak, dok su na suprotnoj strani bili opozicijski vijećnici Irena Dragić i Josip  Vlahović. “Razumijemo osjećaje građana i želje dijela građana da se Široka ulica preimenuje u Kalelargu. Činjenica jest da se u svakodnevnom govoru među građanima uvriježio naziv Kalelarga. No, smatramo da kad je riječ o administrativnim, službenim nazivima, trebamo voditi računa o standardnom hrvatskom jeziku”, stoji u obrazloženju pristiglom iz gradske uprave u naglo otvorenom “internetskom ratu priopćenjima”.  Predsjednik GO HDZ-a, dogradonačelnik Zvonimir Vrančić, potvrđuje da je o Kalelargi bilo razgovora i u vladajućoj stranci. – Ocijenjeno je da preimenovanje nije pitanje od životne važnosti za Zadrane. Odluku je donio Odbor, čiji je stav u skladu sa stavom HDZ-a koji jedinstveno podržava odluku Odbora – kaže Vrančić. – U Zadru ima puno važnijih tema od toga hoće li se ulica službeno zvati Široka ili Kalelarga, jer ma kakav joj bio službeni naziv, svi ćemo je i dalje zvati Kalelarga. To ne spada u strateška pitanja kakva su realizacija projekata, rast zapošljavanja, poboljšanje standarda, privlačenje investitora ili produljenje turističke sezone. Dade se o tome razgovarati, ali to je nebitno za kvalitetu života u Zadru. Dakle, ovo je pitanje procedure i prioriteta, a Odbor je poštovao proceduru, pa preimenovanje može stići do Gradskog vijeća uz potpise 10 posto birača – kaže gradonačelnik Božidar Kalmeta.
U obrazloženju piše kako “trebamo voditi računa o standardnom hrvatskom jeziku”, kao da je riječ o strahu od talijanizacije ulica. Osjećate li vi taj strah od talijanizacije?
– Preimenovanje Široke ulice u Kalelargu, pod uvjetom da se ne piše s početnim slovom C, ne bi bila talijanizacija i nije me toga strah iako, s obzirom na povijesno iskustvo Zadra, mislim da s time treba biti oprezan – smatra Kalmeta.Dakle, HDZ stoji na poziciji “ne, ali…”, dok s druge strane u SDP-u ne vide razloge za bilo kakav strah od talijanizacije. – SDP je za preimenovanje Široke u Kalelargu i bili smo za to da odluku donosi Gradsko vijeće, a na Odboru nisam baš osjetila nekakav strah od talijanizacije. S kroatiziranim natpisom “Kalelarga” nema govora o nekakvoj talijanizaciji – smatra SDP-ova članica Odbora Irena Dragić. Iz inicijative “Svi za Kalelargu” poručili su da “mala izgubljena bitka ne znači poraz”. (Slobodna Dalmacija)