Koalicija GLAS DALMACIJE protiv uvođenja poreza na nekretnine

0

Nositelj i prvi na listi Koalicije GLAS DALMACIJE za  županijsku skupštinu Splitsko-dalmatinske županije je general hrvatske vojske u mirovini Veselko Gabričević. Drugi na listi je predsjednik županijskog HSLS-a Branko Radačić, a treća predsjednica laburista Mira Morović…

Prema službenom priopćenju kojeg smo dobili, županijske organizacije  Hrvatske stranke umirovljenika, Hrvatske socijalno-liberalne stranke  i Hrvatski laburisti – stranka rada zajednički izlaze na izbore za županijsku skupštinu. Koalicijski partneri cjelokupnu političku suradnju temelje na uvažavanju međusobnih razlika, specifičnosti, političkog naslijeđa i tradicije.

Koalicija HSU-HSLS-HRVATSKI LABURISTI-STRANKA RADA od Vlade RH i nadležnih ministarstava zahtijeva;

–           Izmjenu Zakona o pomorskom dobru na način da se upravljanje kao i prihod od pomorskog dobra u cjelokupnom iznosu prepusti općinama i gradovima. Izričito smo protiv toga da pomorsko dobro služi za stranačka ili međustranačka potkusurivanja radi stjecanja ili opstanka na vlasti. Sve priče o brizi za otoke i primorska mjesta padaju u vodu ako se upravljanje i prihod od pomorskog dobra  neće ostavit općinama i gradovima na čijem području se nalazi pomorsko dobro.

–           Preispitivanje odluke vezano za premještaj općinskog suda Split kao i opravdanosti fizičkog pripajanja susjednih sudova. Od nadležnog ministarstva  tražimo da u najkraćem mogućem roku pronađe adekvatno rješenje za smještaj Općinskog suda u centru grada. Ponižavajuće je za suce i osoblje suda raditi i boraviti u takvom okruženju koja su potpuno neprilagođena za sudišta. Radni i sanitarni uvjeti su daleko ispod svake razine dostojanstva i integriteta institucije suda.

–           Zaustavljanje od donošenja Zakona o porezu na nekretnine jer se istim dugoročno ugrožava ionako slab standard građana.

–           Zaustavljanje od primjene pogubnog zakona za umirovljenike kojim se od 01.01.2020 godine ukida dodataka od 27 % na mirovine.

–           Ravnomjeran razvoj svih županija kao i Splitsko-dalmatinske županije a poglavito dalmatinske zagore kroz povećano ulaganje u razvoj OPG-ova, agroturizma i malog poduzetništva. Zalažemo se da dio ministarstava i vladinih agencija svoje sjedište prebaci iz Zagreba u sjedišta drugih županija pa tako i našu županiju. Zašto bi sva ministarstva i državne agencije, zavodi i fondovi morale biti smještene u Zagrebu? Danas postoji oko 40 agencija, 16 zavoda i pet fondova sa više od 14.500 zaposlenih i svi su smješteni u Zagrebu!

–           Koalicija HSU-HSLS-HRVATSKI LABURISTI-STRANKA RADA upozorava na lošu prometnu politiku. Dobra prometna politika potiče jačanje javne usluge i javnog integralnog prijevoza i u svim županijama. Zalažemo se za to da dovršetak brze ceste od Trogira do Omiša dobije nacionalni  prioritet i pronađe svoje mjesto  u operativnom programu za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Isto tako se zalažemo za to da  Projekt prigradske željeznice Split – Zračna luka – Trogir uđe u Nacionalni program razvoja željezničke infrastrukture.

Loša prometna politika i infrastruktura u županiji negativno  utječe na razvoj gospodarstva i turizma.

–           Gospodarenje komunalnim otpadom potrebno je tretirati kao gospodarsku djelatnost u kojemu će odvojeno prikupljanje i selektiranje u domaćinstvu biti u središtu komunalne politike.

–           Veću skrb za umirovljenike i socijalno ugrožene kategorije građana kroz subvencioniranje javnog prijevoza, dostupniju zdravstvenu zaštitu, ubrzanje izgradnju hospicija, domova za umirovljenike i dnevnih boravaka za umirovljenike u općinama i gradovima gdje ih nema.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime