Nevjerojatan slučaj obitelji A.V. iz Makarske koja sa svojim nevjenčanim suprugom D.B. pokušava prehraniti dvoje male djece prodajom suvenira na Peškeri zainteresirao je i ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić.

Spomenuta obitelj ima štand koji se, po svemu sudeći, nalazi na privatnom zemljištu no Grad Makarska i njegovi službenici uporno pokušavaju naplatiti nešto što se naplatiti ne može i raznoraznim prijetnjama pokušavaju potjerati obitelj A.V. s Peškere. Ukratko, ova obitelj kojoj su jedina mjesečna primanja 600,00 kuna socijalne pomoći već nekoliko godina u sezoni vrši prodaju suvenira na Peškeri. Kao socijalni slučajevi, trebali bi imati određena prava prilikom apliciranja na mjesto za prodaju suvenira. No, to nije slučaj. Siniša Srzić, Lori Veličković, Dunja Buljan i  mnogi drugi iz makarske Gradske uprave već neko vrijeme zagorčavaju život ovoj siromašnoj obitelji. Kako pr. objasniti činjenicu da je obitelj A.V. još u veljači ove godine zatražila od Grada Makarske odobrenja za prodaju na Peškeri, a da do dana današnjeg nisu dobili odgovora? Kako objasniti i činjenicu da su čitavu prošlu godinu radili ilegalno jer im je Grad Makarska za prošlu turističku sezonu izdao rješenje retroaktivno tek u rujnu nakon što su završili s prodajom?! Kako objasniti da Grad Makarska bez ikakvih dokaza tvrdi da je zemljište na kojem je štand obitelji A.V. njihovo i pokušavaju naplatiti najam javne površine po punoj cijeni?

Kriminalno rješenje

Kako okarakterizirati ovaj primjer makarske socijaldemokracije u kojem Centar za socijalnu skrb Makarska donosi Rješenje 13.03.2015 godine,kojim se obitelji A.V. priznaje pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, koja se isplaćuje putem nadležnog centra za socijalnu skrb na tekući račun. Grad Makarska odjel gospodarenja prostorom donosi Rješenje obvezniku A.V. kojim mu se utvrđuje porez za korištenje javne površine na području grada Makarske tzv. “Arbun-Plišćevac” za štand za sezonu 2014. u iznosu od 12.800,00 kn. Razrezani porez obveznik A.V. je dužan platiti putem predujma u korist računa….u potpisu Rješenja Pročelnik Odjela Ognjen Radić. Zanimljivo kako odjel za gospodarenje prostorom donosi rješenje, koje nije utemeljeno na stvarnom činjeničnom stanju ili bolje reći donosi kriminalno rješenje, koje se može ogledati u činjenici da u predmetnom rješenju ne stoji podatak ;koja se javna površina koristi ,m2? Tko je vlasnik površine koja se koristi? U konkretnom slučaju imamo podatak da je vlasnik zemljišta na kojem se štand nalazi gospođa Gospava Mihalić,dakle ne radi se o javnoj površini?! Tko je vlasnik računa na koji se uplaćuju iznosi kod HPB banke? Ova pitanja svakako bi trebala biti postavljena djelatnicima PNUSKOK-a. Slična pitanja postavili su komunalni redari kroz kaznene prijave za isti predio “Arbun-Plišćevac” ! Do danas od PNUSKOK-a nema odgovora za javnost!
Druga greška-apsurd Grada Makarske, Odjela za proračun i financije, koji je donio Rješenje o Ovrsi, pljenidbom novčanih sredstava (zajamčenu minimalnu naknadu, koja se isplaćuje putem nadležnog Centra za socijalnu skrb na tekući račun obitelji A.V) obitelji A.V., u potpisu Rješenja je pročelnica odjela za proračun i financije Dunja Buljan. Kada bi PNUSKOK kojim slučajem istražio imovinske kartice navedenih pročelnika koji nezakonito donose rješenja, svakako bi došli do zanimljivih informacija o porijeklu imovine i socijalnoj neosjetljivosti prema svojim sugrađanima.

Toni Skako nije smio napraviti zapisnik

Treći apsurd Grada Makarske, Odjela za gospodarenje prostorom, Odjel za komunalno i prometno redarstvo dana 17.06.2015 godine sačinilo je zapisnik, kojim konstatira da su postavljena dva štanda bez odobrenja nadležni tijela, ukoliko dva štanda ne uklone stranke, uklonit će to ovaj organ vlasti o riziku i trošku stranke, za organ uprave potpis je stavio Toni Skako. Analizom rada prometnog redara Skake, sa sigurnošću možemo konstatirati po kaznenoj prijavi redara Pere Gazilja da se u osobi Skako radi o nestručnoj, nekvalificiranoji osobi sumnjiva morala koja ne bi trebala biti u poziciji da bilo što uklanja ispred organa vlasti, baš suprotno trebalo bi ukloniti njega o riziku i trošku Grada Makarska. Uvidom u postojeće stanje Grada Makarska otkriva postojanje stvarnih rizika nastanka korupcije (koji se mogu ogledati u davanju najmova za jednu kunu po metru četvornom ili otpisom naknada) te upućuje na potrebu provedbe preventivnih antikoruptivnih mehanizama koji uključuju implementaciju načela transparentnosti i odgovornosti u radu i upravljanjem imovinom Grada Makarska. Nužno je inzistirati na djelovanju službenika i dužnosnika Grada u skladu s vrijednostima usmjerenjem osobnog integriteta te osvješćivanje pojedinih djelatnika grada.
U međuvremenu je obitelj A.V. od Dražena Nemčića dobila nalog da u roku 24 sata uklone štand, a da eventualna žalba ne odgađa izvršenje. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

 1. Jedan od primjera Makarske stvarnosti.Dok stranke i Arbun koriste javne povrsine i stavljaju simbolicni najam za 1 kunu po 1m2. Podrivajuci proracun Grada Makarska godinama, pokriveni od strane DORHA.Sirotinji ne daju ni mrvice za prezivjeti. Kada bi istrazili makinacije oko placke proracunskog novca primjerice 1 milijun maraka za uskop dvorane do srednje skole, naknadno zatrpavanje iste rupe i nikom nista.Nasipanje i nadihranjivanje plaza, milijunske malverzacije pod blagosovom ODO Makarska.Primjer Disko Deep!? Sranimo u zastitu sirotinje a prokazimo na kriminal partija bio to SDP ili HDZ! Zatrazimo id DORHa da sankcionira prvo svoje djelatnike za necinjenje onda ove politicare za cinjenje!

 2. PRE STRAŠNO. ŠTA OČEIVATI OD VELIČKOVIĆ, BULJAN, RADIĆ I SKAKO OSIM ZLA KOJE RADE OTKAD SU SE UHLJEBILI U VLAST. ČUDI ME SINIŠA SRZIĆ – ZINGIN, ZAR SU MU REKETARENJEM I NAVOĐENJEEM NA ZLO, UTRALI STRAH U KOSTI ILI POMUTILI PAMET. ZNAMO DA JE JOS V.D. PROČELNIK, A NISU GA USPJELI MAKNUTI I ZAPOSLITI SVOG KANDIDATA NA NJEGOVO MJESTO?! POŠTENE OSOBE IM SMETAJU, A ZNA SE ZAŠTO. LOLA SE PONOVO OBAHATILA KAO I SVI NJENI APAŠI IZ SDP-a. NEKA SE SAMO PODSJETI ZAŠTO JOJ JE PREDAK BIO U ZATVORU, REČI ĆU JOJ ZBOG UTAJE POREZA. UZ SVE MOGUĆE PRAVOSUDENE VEZE, ODSLUŽIO JE SVOJE. BULJAN, KOJA JE OD MORNARA, USTVARI POSLOVNI PROSTOR NA RIVI KOJI JE MORNAR ODUZEO APOTECI, ONA GA JE DOBILA OD RATNOG PROFITERA JOSIPA GUCIĆA, ZAR ONA I NJEN MUŽ NISU RATNI PROFITERI, NEKA KAŽU I DOKAŽU ŠTA SU IMALI 90-tih A ŠTA IMAJU DANAS. O RADIĆU NIŠTA POZITIVNO SE NEMOŽE REČI, OSIM ŠTO JE SIGURAN DA MU NIKO NE MOŽE NIŠTA, DOLIJALI SU PUNO VEĆE RIBE PA ĆE I ON I ONI ŠTA GA ŠTITE………

 3. Piše po prijavi redara P.G
  prvo on nije redar a drugo upravo su u tjeku dvije kaznene prijave protiv P.G i to zamislite za ćapanje novca iz proračuna grada a dvije su u pripremi pa vi pišite o moralu ali nitko nije kriv dok mu se ne dokaže pa pričekajmo.Megamedija ne piše o tome zamislite zašto ,svima jasno ,

 4. Nameće se pitanje: Zašto Toni Skako još uvijek nosi i sramoti uniformu? Štiti li ga SDP s kojima je podijelio pozamašnu svotu novca pokradenu s Peškere?
  Taj čovjek očito radi van zakona i nesteučno obavlja svoj posao. Hoće li mu itko stari na kraj.
  P.S. I što se poduzima po pitanju Renault Modus-a u vlasništvu istog koji cijelo ljeto stoji parkiran na Sinokoši bez kine troška za Tona Skaku.
  8kn/sat*24sata*cca60dana pa vi izračunajte koliko je stavio sebi u džep a oštetio gradski proračun.
  I to bez Peškere.

 5. Pero gazilj moralna osoba trenutno su u tjeku dvije Kaznene prijave protiv njega i to za ćapanje šoldi od proračuna dok je bio sramota od Službenika , a dvije su u pripremi te će se uskoro predati STRAŠAN MORAL ISTI KAO I MEGAMEDIJE. Ima tega još puno samo nesmin kazat.Znati će se kad dođe na red.

 6. pa naravno , moraju jebat sirotinju uzduž i popriko da ostane više za njih, uhljebe i političku stoku, oni su sebe i svoje uhljebili boli ih kurac

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime