Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske, SDP-ov gradonačelnik Zoran Paunović, informirao je vijećnike i javnost kako se s danom 31.prosinca 2021. gasi gradski internetski bilten Makarsko primorje

Odluka Zorana Paunovića da ukine medij u vlasništvu Grada Makarske zasigurno predstavlja presedan. U vrijeme kada se u velikoj većini jedinica lokalne samouprave “vlastodršci” bore za naklonost medija, ulaze u suvlasničke odnose, u Makarskoj su Zoran Paunović i njegovi suradnici odlučili da im Makarsko primorje ne treba.

Gledajući PR-ovski, odluka o gašenju Makarskog primorja je potpuni promašaj! Ako je, kako kaže Zoran Paunović, taj medij zastario, onda je trebalo razmišljati o njegovoj nadogradnji, a Grad Makarska, odnosno nosioci izvršne vlasti bi imale određenih benefita. Nadogradnja internetskog biltena kakvo je Makarsko primorje u respektabilni medijski portal iziskuje minimalna ulaganja i nekoliko dana ozbiljnog posla. Neko novo Makarsko primorje tako bi služilo i vlastima i građanima kao izvor kvalitetnih informacija koje je potrebno objaviti. Ovako, Zoran Paunović se odrekao kakvog takvog medija bez da i razmisli o eventualnoj nadogradnji, koja, bez obzira na ponude raznoraznih hohštaplera, ne košta mnogo. Govorimo o maksimalno desetak tisuća kuna ulaganja ako je riječ o WordPress platformi ili 40 tisuća kuna ako govorimo o tzv. CMS-u koji je u ovom slučaju nepotreban.

Makarsko primorje ima dvije novinarke: Janju Glučinu i Jasnu Morović. Jednoj, doznaje se danas nedostaje 1,5 godina do starosne mirovine, a drugoj godinu dulje. Osim potpunog izostanka socijalne osjetljivosti, pa ako hoćete i elementarne ljudskosti, Zoran Paunović odlučio se na gašenje. Nije jasno zašto se Paunović nije odlučio angažirati još jednog, a s vremenom i drugog novinara/ke koji bi doprinijeli dodatnoj kvaliteti nekog novog portala. Ako mu je glavni motiv ušteda u gradskom proračunu, mi bismo mogli nabrojati najmanje deset stvari koje su mogle biti prioritetnije od ukidanja dva radna mjesta u Makarskom primorju.

Zoran Paunović donio je odluku, a vrijeme će pokazati kolika je ta odluka bila primjerena, da ne kažemo mudra.

U nastavku prenosimo članak kojeg potpisuje Janja Glučina, objavljen danas na Makarskom primorju. Janja Glučina i Jasna Morović kao “dar” gradonačelnika Zorana Paunovića u Novoj 2022. godini ostaju bez posla. Kolegicama Janji Glučini i Jasni Morović od srca želimo uspješnu 2022.godinu kao i godine koje slijede uz nadu da će zbog ovakvog postupka biti dostojno obeštećene.

“Cijenjeni čitatelji, kao što ste već informirani odlukom gradonačelnika Zorana Paunovića, barem kako je javno kazao na sjednici Gradskog vijeća, ali istu odluku nije i predočio, portal Makarsko primorje segasi 31. 12. 2021.

Hoće li ostati pri tome što je rekao, ili je to bio samo lakši put da se riješi dvije djelatnice; Jasne Morović i Janje Glučine?!

Dvije djelatnice, jedine stalno zaposlene, kojima nije dopustio da ostvare svoje zakonsko pravo rada do 65. godine, premda jednoj nedostaje 1,5, a drugoj 2,5 godine rada. Ali ni čuti to nije želio gradonačelnik i njegovo birano društvo, nego su ocijenili da su već dovoljno stare i da je prilika riješiti ih se.

Istina, javno se on izrazio drugačije, kazavši kako je portal zastario. Portal sam po sebi, to svatko zna, je suvremeni medij pa nije teško zaključiti da je mislio na zaposlene djelatnice.

Čista dobna, i ne samo dobna, diskriminacija! Čestitke gradonačelniku Paunoviću na hrabrosti od istomišljenika nisu izostale.

Ali dobro osnažen svojim društvom, on ima vlast, ima moć da pokaže kako on upravlja Gradom i prvi je čovjek makarskog SDP-a – danas, sada i ovdje!

Način na koji je ishitrio potpis sporazuma o prestanku mojeg radnog odnosa je sve samo sporazum ne, kažu pravnici koje nije on angažirao, naravno o trošku Grada, kako bi ostvario svoje nakane da ugasi portal i priopći nama „radosnu” vijest da nam daje otkaz.

Ima tu puno uskraćenog zakonskog prava i nepravde, toliko jasne i vidljive, ali nije ovo prilika da je iznosim.

Trudili smo se i prema reakcijama vjernih čitatelja uspijevali biti informativni i objektivni, a to često nije bilo niti malo lako. Primjerice, na samom startu, dolaskom nove gradske vlasti odaslana nam je iz Grada e-mail poruka da svaku izjavu gradonačelnika vraćamo na provjeru prije objave ?! Bilo je toga još!

Ali za kraj, želim samo još jedan put od srca zahvaliti čitateljima na ustrajnoj vjernosti sve ove godine i poželjeti svima sretnu novu godinu.”.

Janja Glučina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime