Kuća od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama izostavljena je iz svih imovinskih kartica ministra državne imovine Gorana Marića, iako je bila u vlasništvu njegove supruge

U ministrovoj kartici iz 2008. godine spominje se samo zemljište na kojem se nalazi sporna kuća. No, u kasnijim karticama više se ne spominje ni zemljište. Darovnim ugovorom nekretnina je 2013. godine prebačena na njihova sina, pa je u imovinskoj kartici više nije ni dužan prijavljivati, piše Jutarnji list.

Ta su kuća i zemljište u zemljišnim knjigama od 2006. do 2013. godine glasili na suprugu ministra Marića, a poslije, sve do danas, na njihova sina. U Marićevoj imovinskoj kartici iz 2008. godine spominje se samo da je ministrova supruga vlasnica zemljišta od 1000 četvornih metara u Zagrebu te da je vrijednost zemljišta 1,1 milijun kuna i da na zemljištu nema tereta. U toj kartici nema spomena o kući na tom zemljištu, niti se navodi što se s tim zemljištem poslije dogodilo, pa ni u napomenama u imovinskim karticama iz kasnijih godina.

Podaci iz građevinske

Tako se ne navodi ni to da je na zemljištu sagrađena nova kuća od oko 140 četvornih metara i garaža. Uvidom u zemljišne knjige utvrdili smo da je supruga Gorana Marića u prosincu 2006. godine kupila spomenuto zemljište s kućom, i to po cijeni od 1,45 milijuna kuna. U kupoprodajnom ugovoru opisano je da je riječ o “zgradi ukupne površine 67 četvornih metara te dvorištu površine od 500 četvornih metara i oranici od 577 četvornih metara”.

Ta nekretnina ministra Marića spominje se samo u imovinskoj kartici iz 2008. godine u kojoj stoji da je njegova supruga vlasnica 1/1 – “zemljišta od 1000 četvornih metara u Zagrebu vrijednog 1,1 milijun kuna te da na nekretnini nema tereta”. Dakle, nema spomena kuće od 67 četvornih metara koja se, pak, vidi u kupoprodajnom ugovoru iz 2006. godine. Marić je karticu, kako piše na njoj, predao u veljači 2008., a u svibnju iste godine od Grada Zagreba je zatražena “lokacijska dozvola za izgradnju zamjenske stambene zgrade (s jednom stambenom jedinicom) i pomoćne zgrade – garaže, koja je i izdana u svibnju 2008. godine”.

Bruto površina 140 metara kvadratnih

U kartici iz 2010. godine ministar Marić nije naveo tu promjenu, odnosno gradnju kuće.

– Potvrdom glavnog projekta odobrena je gradnja stambene zgrade s podrumom i prizemljem, ukupne građevinske bruto površine od oko 140 četvornih metara, te pomoćne zgrade – garaže, građevinske bruto površine od oko 56 četvornih metara. Dozvola je izdana u skladu s tada važećim generalnim urbanističkim planom grada Zagreba, prema kojemu se predmetno zemljište (s postojećom zgradom) nalazilo u zoni stambene namjene (oznaka S) unutar granica urbanog pravila Zaštita, uređenje i dogradnja zapadnoga, središnjeg i istočnog dijela podsljemenskog područja – navodi Dinko Bilić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Pročelnik Bilić u odgovoru navodi da je na “temelju lokacijske dozvole u listopadu 2008. godine izdana potvrda glavnog projekta”.

– U elektroničkoj bazi podataka ovoga Gradskog ureda nije evidentiran zahtjev za izdavanje akta za uporabu ni izdana uporabna dozvola te ovo tijelo graditeljstva nema saznanja o izvođaču radova, ni o usklađenosti izvedenog stanja s izdanim odobrenjem za gradnju – navodi pročelnik Bilić.

Ta je nekretnina kupljena bez zabilježbe o kreditu, jedina zabilježba koja je vidljiva na toj nekretnini u zemljišnim knjigama je ona iz studenoga 2007. godine od strane fizičke osobe (podaci poznati redakciji), a radilo se o iznosu od 5000 eura. Ta je zabilježba brisana u prosincu iste godine.

– Da, taj je novac vraćen, a mi smo zapravo rodbinski povezani. Više se niti ne sjećam o kojem se iznosu radilo – rekla nam je ta osoba.

Zemljište s kućom u zagrebačkim Remetama kupljeno od dva tadašnja suvlasnika, a Marići su za tu prodaju vjerojatno doznali od ministrova brata Svetimira Marića, koji je vlasnik kuće odmah pokraj njihove.

Ministar Marić na niz pitanja na temu te nekretnine poslao nam je preko odjela za odnose s javnošću pri Ministarstvu slijedeći odgovor:

– Sukladno člancima 8. i 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, danom stupanja na dužnost, podnio sam izvješće Povjerenstvu s podacima o svojoj imovini te imovini svoje supruge. Sve promjene koje su u međuvremenu nastajale sam prijavljivao, što ću i ubuduće činiti sukladno Zakonu, piše Jutarnji list.

Bez odgovora

Iako smo ministra pitali konkretno – zašto u imovinskoj kartici iz 2008. godine (jedinoj u kojoj se ta nekretnina spominje) navodi da je riječ samo o zemljištu od 1000 četvornih metara kad je u kupoprodajnom ugovoru navedeno da se radi o “577 četvornih metara oranice, 500 četvornih metara dvorišta te zgradi od 67 četvornih metara” – to nije objasnio.

Nadalje smo ga pitali zašto nigdje u imovinskoj kartici nije naveden objekt, ali i zašto je navedena vrijednost od 1,1 milijun kuna kad su samo dvije godine ranije to zemljište i nekretninu kupili za 1,45 milijuna kuna, ali ni na to nismo dobili pojašnjenje.

Pitali smo ga i zašto nije navedeno da je na tom zemljištu poslije sagrađena nova zgrada od oko 140 četvornih metara i garaža.

Isto tako, pitali smo ga zašto u kasnijim karticama nije navedeno da su to zemljište i nekretnina prebačeni darovnim ugovorom na njihova sina te zašto kuća nema uporabnu dozvolu, ali ni to mministar u svom odgovoru nije obrazložio.

Kuća u Živogošću

Podsjetimo, Globus je otkrio nepoznate detalje o privatnoj imovini ministra Marića, preciznije veliki nerazmjer između realne i javno deklarirane vrijednosti njegova ljetnikovca u Živogošću, ali i Marićev “zaboravljeni” apartman na moru – koji ministar nikad nije prijavio u imovinskoj kartici.

Ministar Marić je na sličan način u imovinskoj prijavio da njegov ljetnikovca tik uz more u Živogošću, ukupne površine 245 četvornih metara, vrijedi tek 850 tisuća kuna, dok su trgovci nekretninama za tjendik Globus procjenili da se radi o vrijednosti od oko tri do 3,7 milijuna kuna. Također je tada objavljeno kako ministar Marić apartman u Turnju nikada nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Apartman površine 37 kvadrata, kojeg je kupio 2001. godine, prodao je 2014. godine. Ali niti tu činjenicu ministar nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Reakcija ministra Marića tada je glasila: “Kamen spoticanja nije vikendica, nego onih 1300 protiv kojih se vodi postupak za iseljenje, jer nisu plaćali Republici Hrvatskoj 25 godina naknadu za korištenje državnih nekretnina. Kamen spoticanja su oni koji su kupili stanarska prava za 5000 eura, a nisu 25 godina plaćali ratu od 100 kuna. Kamen spoticanja su trgovačka društva, koja su ušla u vlasništvo nekretnine, a ona im nije ušla u temeljni kapital”.


2 KOMENTARI

  1. Nije to njegov problem. On je problem. Naš problem. Svi takvi imaju milijuna više nego nas samih, a zna se da milijuni ne padaju s neba! Nego… i to se zna!

  2. Mislim da to nije točno! Ovaj čudni ministar, inače moralna vertikala Hrvatske, nema blage veze o državnoj imovini, a kamo li o svojoj…., on jednostavno ne zna….

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime