Index objavljuje dokaz da je ministar državne imovine Goran Marić lagao o načinu na koji je obnovio franjevački Studentski dom, za što su mu franjevci zauzvrat omogućili da dođe do stana u Zvonimirovoj ulici

Naime, Marić je u svojoj obrani tvrdio da je obnova Studentskog doma plaćena novcem od prodaje stana u Zvonimirovoj ulici, ali to je doslovce nemoguće jer je dom obnovljen prije nego što je stan plaćen.

Podsjetimo, bivši čelnik splitskih franjevaca fra Željko Tolić Indexu je priznao da je s Marićem dogovorio sljedeći deal: franjevci će Mariću omogućiti da dođe do stana u centru Zagreba, a on će njima srediti obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, odnosno Studentskog doma u sklopu tog samostana. Kao što smo već pisali, radi se o školskom primjeru korupcijskog deala.

Kako se Marić branio od ove korupcijske afere? Sada je sasvim jasno – prozirnim lažima.

Ako Marić govori istinu, to znači da ima vremeplov

“Točno je da je tvrtka Scientia d.o.o. (bivša obiteljska tvrtka Marićevih, op.a.) kupila navedeni stan i platila ga u cijelosti, čime je obnova omogućena”, rekao je Marić.

No da bi ta Marićeva tvrdnja bila istinita, ministar državne imovine trebao bi imati vremeplov.

Naime, obnova dijela samostana koji je pretvoren u Studentski dom, a koju je prema tvrdnji fra Željka “sredio” Marić, bila je dovršena u veljači 2011. godine. Kupoprodajni ugovor za stan u Zvonimirovoj koji su potpisali Marićeva supruga Marijana i fra Željko Tolić, potpisan je četiri mjeseca kasnije, a dvije trećine novca trebale su stići tek u drugoj polovici 2012. godine, godinu i pol nakon završetka obnove. Ukratko, franjevački Studentski dom ni teoretski nije mogao biti obnovljen novcem od prodaje stana.

Marić obnovio samostan preko udruge koju je vodio sa Sanaderovim svećenikom?

S obzirom na to da je iz toga jasno da je Marić lagao o načinu na koji je u zamjenu za kupnju stana u Zvonimirovoj obnovio franjevački Studentski dom, zanimalo nas je na koji način je to Marić zaista izveo.

U istrazi smo došli do informacije da je Marić, po svemu sudeći, akciju obnove dijela samostana izveo preko svoje udruge Cor Unum, koju je vodio do sredine 2010. godine, i to zajedno sa svećenikom Ive Sanadera.

Ta Marićeva udruga je dobivala novac državnih i javnih tvrtki te Grada Zagreba za svoj rad, a raspala se nakon što su se članovi skupštine udruge, koja je okupljala mnoge poznate sportaše i znanstvenike, pobunili zbog Marićeva nekretninskog posla, odnosno franjevačkog stana u Zvonimirovoj ulici, u koji je ušla ta udruga. Radi se o istom onom stanu kojeg će se na kraju dočepati obiteljska tvrtka Marićevih – Scientia.

O radu udruge na obnovi franjevačkog Studentskog doma pitali smo i Marića koji do sada nije spominjao vlastitu udrugu. 

“Humanitarna udruga Cor Unum uopće nije sudjelovala u obnovi samostana i Crkve Majke Božje Lurdske, tako da ni donacija javnih tvrtki udruzi Cor Unum za obnovu samostana, nije ni bilo”, kaže Marić u odgovoru na upit Indexa. Prema našim informacijama udruga se raspala upravo zbog stana u Zvonimirovoj ulici te zbog toga što se članovi humanitarne udruge nisu htjeli baviti nekretninskim poslovima. Marić ima drugu verziju. 

“Na Skupštini Udruge 2009. godine, članovi skupštine su donijeli odluku o ukidanju udruge zbog isprepletenosti humanitarnog djelovanja kao temeljne svrhe postojanja udruge i političkih ambicija pojedinaca. Tako je skupština odlučila kako bi se izbjegla mogućnost korištenja udruge u političke svrhe”, tvrdi Marić. No, udruga postoji i danas, bez njega, vodi je Dragan Primorac te se zove Cro Unum.  

No, krenimo redom.

Zavjet šutnje

Ministar Marić, Franjevačka provincija iz Splita te fra Željko Tolić i dalje ne žele otkriti sve detalje o tome kako je stan od 101 kvadrata u centru Zagreba, u Zvonimirovoj ulici, završio u vlasništvu obiteljske tvrtke Marićevih – Scientije.

Naime, fra Željko nam je potvrdio kako je bio dogovor s Goranom Marićem “da sredi” dio obnove franjevačkog samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu u kojem će biti studentski dom. Marić je to opovrgnuo tvrdeći da nije sudjelovao u skupljanju financijskih sredstava te da je pomagao samo kao župljanin te crkve.

Marić očito laže o obnovi samostana, evo što je Index doznao o tome

Fra Željko Tolić je, nakon što je Indexu priznao deal s Marićem, naknadno rekao da pretpostavlja (!) da za obnovu dijela samostana nije korišten javni novac. 

Marić, koji je prvi put dao dio odgovora za Index i dalje ne želi odgovorati na vrlo jednostavan upit. 

“Kako je moguće da je novcem od prodaje stana u Zvonimirovoj ulici plaćen Studentski dom franjevaca, kada je Dom otvoren u veljači 2011, a kupoprodajni ugovor potpisan četiri mjeseca kasnije, s tim da je zadnja tranša trebala biti tri mjeseca nakon ovjere kod javnog bilježnika, što je bilo u travnju 2012. Godinu i pol nakon što su završeni radovi”, naš je upit na koji i dalje čekamo odgovor.   

Osoba za kontakt Marićeva supruga, a službeni mail udruge bio je scientia111@gmail.com

4 KOMENTARI

  1. Marić je umoćen ka Vileda spužva. Nasupan. I očiti glupan. Brojka na beskrajnoj platnoj listi poreznih obveznika… A kad je narod šupalj, džepovi ovakvih figura punu se mlaznim pogonom. Kutle je danas povoj za ovakve spodobe, a nekad je bio pojam gnusnog pljačkaškog monstruonizma. Prerasli su ga. A mi ostali nerazvijeni. Umno. Nastavlka se… Marića će zamijeniti nova kradica… I tako dok se Zemlja okreće. Eto vam. To je Hrvatska.

  2. To je roščićev pajdo, za prodaju hotela Hrvatska dobili ispod stola i on i pajdo mu dobre pare, govoru kuloari po pola milijuna (eura) a di je Uskok i poskok da to malo istraži?

  3. Za ovog i ovakve guštere, prirodno stanište je Goli Otok! Nikako korumpirana sudnica ili optužnica DORH-a koja ima vrijednost i značaj toalet papira. Violeta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime