Premijer Andrej Plenković prošlog je utorka najavio kako kreće u rekonstrukciju vlade

Tu istu rekonstrukciju nazvao je ambicioznom i dodao kako ga u tome podržavaju Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke, piše Index.

Konkretna imena tada nije otkrio, rekavši sam kako je rekonstrukcija potrebna da se stranka konsolidira te da se zemlja pripremi za kvalitetno predsjedanje EU-om. 

Ostavka ministra Marića

Imena ministara koji bi trebali otići u rekonstrukciji vlade još nisu poznata, iako se u medijima o njima nagađa. 

U međuvremenu je ministar Goran Marić podnio ostavku. 

Marić je ostavku podnio nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina kazavši da mu je to posljednji ugovor koji će potpisati.

Rekao je da je razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem te dodao da je podnio neopozivu ostavku. Podsjetimo, zbog otkrića Indexa o tome kako je Marić došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, USKOK je prije nekoliko dana počeo istraživati, sada već bivšeg, ministra Marića.

To je bila druga ostavka u manje od tjedan dana budući da je prošlog utorka ostavku dao ministar Kuščević. Upravo je nakon te ostavke Plenković najavio rekonstrukciju.

Tko još odlazi?

Kada se radi o ministrima koji bi mogli otići, u medijima, ali i među oporbom, najviše se govori o ministrici Gabrijeli Žalac te o ministrima Tomislavu Tolušiću, Marku Paviću te Milanu Kujundžiću.

Dio medija je jučer objavio neslužbenu informaciju kako sljedeća iz vlade odlazi upravo ministrica Žalac.

Najavili su kako će joj premijer zahvaliti na suradnji te joj pronaći zamjenu.

Međutim to se nije dogodilo jučer tijekom dana, a ni do objave ovog članka.

Kujundžić urlao na novinare

Ministri su danas počeli dolaziti u zgradu vlade, a mnogi su se činili nervoznima.

Na pitanje računa li premijer na njega, Kujundžić je rekao kako je to pitanje za njega. “Ja s Plenkovićem računam do kraja mandata. Sve se može promijeniti, nitko nije vječan. Sve je promjenljivo”, rekao je Kujundžić.

Potom je novinare ispitivao o filozofiji i koje su fakultete završili. 

“Koji je filozof rekao: ‘Sve teče, sve se mijenja u istu vodu se ne može stati?’ Ajmo, malo filozofija, Grčka… Što ću ja sad odgovarati kad ne znate filozofiju, koji ste vi faks završili? Ma smatram neke novinare loše obrazovanima, skromnoga znanja”, rekao je Kujundžić.

Žalac bez izjave

Danas, pri dolasku na uži kabinet vlade, Gabrijela Žalac nije htjela davati izjave, ali se oglasio Tomislav Tolušić.

“Ja apsolutno podržavam rekonstrukciju vlade, ako sam ja u toj rekonstrukciji, nemam nikakvih problema s tim”, rekao je za N1 Tolušić koji je zvučao sigurno, kao da rekonstrukcija na njega neće utjecati.

Dodao je kako je premijer taj koji odlučuje.

O rekonstrukciji se nije oglasio ministar Pavić, čije ime se spominje u kombinacijama za rekonstrukciju.

Odlazi li netko danas iz vlade?

Danas se održava uži kabinet vlade, a kada će se održati izvanredna sjednica sabora, nije poznato, iako se nagađa da bi to moglo biti u petak.

Ostavke Kuščevića i Marića su javnosti predstavljene na neočekivan način, utoliko da premijer nije pozvao medije u vladu, kao što je to napravio s Martinom Dalić, kada je obznanio da ministrica daje ostavku.

Tada su ostavku kratko prokomentirali premijer i tadašnja ministrica, ali tako nije bilo u slučaju Kuščevića i Marića. Kuščević je ostavku podnio u stranci, a premijer je tada bio uz njega. 

Kada se pak radi o Mariću, on je ostavku podnio doslovno na terenu, u Novom Vinodolskom, bez premijera uz sebe koji bi mu se zahvalio na dotadašnjem radu.

Stoga se, s obzirom na okolnosti, postavlja pitanje, odlazi li netko i danas iz Plenkovićeve vlade?

2 KOMENTARI

  1. Dosta je vidit ova dva lika na slici gore uz Plenkovića….. s kim si takav si nikad bolje rečeno. Jedno veliko FUJ gospodine Premijeru (nadamo se ne još za dugo)….

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime