Prije nešto manje od dva mjeseca, ministar državne imovine Goran Marić podnio je neopozivu ostavku i vratio se na mjesto saborskog zastupnika u Hrvatski sabor

Marić je funkciju ministra izgubio ponajprije zbog poslovne i privatne isprepletenosti s poduzetnikom Zvonkom Šarićem, piše Dnevno. Nakon otkrića niza afera, sada se pod povećalom nalazi i upravljanje državnom imovinom za vrijeme mandata Gorana Marića, pa tako u javnost izlaze i dokumenti koji ukazuju na određene nepravilnosti i nemar prema državnoj imovini. Desetak dana nakon što je stupio na dužnost ministra državne imovine, Goran Marić je, u studenome 2016., obaviješten o problemima u Zračnoj luci Zagreb. Između ostalih, Mariću se obratio i pedesetpostotni vlasnik Pleso prijevoza, koji mu je iznio jasne prijedloge za poboljšane prihoda i općenitog poslovanja tvrtke čiji je drugi vlasnik država, odnosno Zračna luka Zagreb, u kojoj većinski udio ima Republika Hrvatska. Budući da Marić nije odgovorio na pismo pedesetpostotnih vlasnika Pleso prijevoza, niti je pokazao ikakav interes za konstruktivnim rješenjem situacije, predsjednik Uprave Croatia Busa Rajko Zelenika (pedesetpostotni vlasnici Pleso prijevoza) pokušao je uspostaviti dijalog s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. U pismu naslovljenom na pomoćnika ministra Juru Šarića, Zelenika iznosi jasna upozorenja o netransparentnom, pa i protuzakonitom ponašanju i poslovnoj praksi direktora Pleso prijevoza.

Kako od državnih dužnosnika nisu dobili zadovoljavajuće odgovore, pedesetpostotni vlasnici Pleso prijevoza odlučili su podići kaznene prijave protiv odgovornih osoba. Iako, zasad, ne žele o tome javno govoriti, predstavnici Uprave Croatia Busa povjerili su nam da strahuju kako ih pojedini predstavnici države žele izbaciti iz vlasništva nad Pleso prijevozom, i to ne zbog državnih, nego privatnih interesa koji se najlakše mogu opisati kroz poznati fenomen stranačko-rođačkog poslovanja i uhljebljivanja. Protiv direktora Pleso prijevoza kaznene prijave podnio je i Croatia Airlines. Iz prijava proizlazi da je direktor Pleso prijevoza, Zvonko Zujić, zloupotrebljavajući svoj položaj, odabranim tvrtkama davao pozajmice, i to u iznosima koji premašuju dopuštenih 800.000 kuna. Kako bi zaobišao ograničenje od 800.000 kuna, Zujić je pozajmice izdavao u više navrata. Na primjer, samo poduzeću Čazmatrans Nova d.d. Zujić je pozajmio više od 11 milijuna kuna, i to u razdoblju od 2011. do 2015. Prema
tvrdnjama naših izvora, dolaskom Gorana Marića na mjesto ministra državne imovine, ta se praksa nije promijenila.

Za sve nepravilnosti koje se događaju u zračnim lukama zaduženo je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno njihova inspekcija. U Zračnoj luci Zagreb, promet putnika, pilota, prtljage i zrakoplovnog osoblja obavlja nekoliko dionika zračne luke. Neki i bez valjane koncesije. Na temelju vlasničkoga udjela u Zračnoj luci Zagreb, usluge prijevoza putnika obavlja i Zagrebački holding. Za taj posao Holding ne plaća koncesiju, čime se narušavaju pravila jednakih uvjeta tržišnog natjecanja. S obzirom na to da između Croatia Busa i države nije postignut dogovor o glavnom direktoru, Trgovački sud je imenovao privremenog upravitelja Juru Marušića, koji bi uskoro trebao sazvati sjednicu na kojoj će se izabrati novi direktor.

U međuvremenu, kaznene prijave protiv direktora Zvonka Zujića, o kojima je bio obaviješten i tadašnji ministar državne imovine Goran Marić, skupljaju prašinu u DORH-u. Službeno, i dalje traju izvidi, što očito može trajati i godinama. Ovom prilikom objavljujemo kaznene prijave Croatia Busa i dijelove kaznene prijave Croatia Airlinesa, koje konkretno opisuju kako su direktori koje je država izabrala da rukovode Pleso prijevozom godinama koristili ovu tvrtku u privatno-javnom vlasništvu.

2 KOMENTARI

  1. DEVASTIRANA JOŠ JEDNA ZELENA OAZA JADRANA: ‘Uništene sike, okupirana obala… Ostala je jedna šumica na otoku’
    ” …..No tu nije bio kraj muke za mještane. Bivši ministar državne imovine Goran Marić prodao je dio rogozničke šume Kopara, točnije, 383 kvadrata najatraktivnijeg zemljišta na otoku bivši ministar Marić dao je za samo 100 eura po kvadratu što je Ministarstvu državne imovine donijelo prihod od 291 tisuću kuna…..”

    Kad će se konačno procesuirati ovog kriminalca??????????????????????????

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime