Makarski „zviždači“ Pero Gazilj i Zdenko Roso odnedavno više nisu zaposlenici Grada Makarske. Dvojica komunalnih redara prijavili su svoje nadređene Tonija Skaku i zamjenicu gradonačelnika Lori Veličković USKOK-u i policiji zbog krivotvorenja potpisa na prekršajnim nalozima, storniranja prekršajnih naloga i antidatiranja zapisnika o smanjenju plaćanja poreza što je u konačnici rezultiralo time da su Gazilj i Roso ostali bez posla.

Naime, nije prošlo dugo vremena, a gradonačelnik Makarske Tonći Bilić potpisao je nezakonit Pravilnik o unutarnjem redu (sistematizacija) kojom su makarski „zviždači“ ostali bez posla. Nakon iznimnih napora Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, sporni Pravilnik je povučen, no na snazi su ostali otkazi za dvojicu komunalnih redara koji su se drznuli prijaviti korupciju u Gradu Makarskoj. Koliko je njihov čin kaznenog prijavljivanja dočekan na nož u Gradu Makarskoj dovoljno ilustriraju izjave gradonačelnika Bilića koji im je prije nego su dobili službenu obavijest preko jedne lokalne tiskovine poručio da će dobiti otkaz! Kao razlog je navodio da protiv njih navodno postoje nekakve prijave pa da zato ne mogu ostati na svojim poslovima. Zanimljivo, i gradonačelnik Bilić je nedavno „zaradio“ kaznenu prijavu, no njemu nitko nije dao otkaz; ni građani ni Gradsko vijeće, a niti on sam sebi.
Portal www.mega-media.hr u posjedu je dokumenta iz kojeg je razvidno da su otkazi Peri Gazilju i Zdenku Rosi nezakoniti a glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Siniša Kuhar o svemu je izvijestio Ministarstvo uprave – službu za inspekciju lokalne i područne samouprave, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava – upravu za rad i zaštitu na radu, Pučkog pravobranitelja te Inspektorat rada!
U zahtjevu za provedbom nadzora nad primjenom zakona Siniša Kuhar navodi da je u slučaju otkaza dvojici komunalnih redara došlo do povrede Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i to prema čl. 105. stavku 2.
Nadalje, Kuhar tvrdi Grad Makarska u postupku stavljanja na raspolaganje službenika nije prekršio samo odredbe citiranog Zakona, već i Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na obvezu savjetovanja sa sindikatom u ulozi radničkog vijeća pri donošenju Pravilnika o unutarnjem redu! Siniša Kuhar traži da se Tonćiju Biliću kao odgovornoj osobi utvrdi prekršajna odgovornost za kršenje zakona.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime