Ukidanje Pravilnika o unutarnjem redu Grada Makarske, u javnosti već svima znane sistematizacije tema je o kojoj priča čitava Makarska i šire. Međutim top tema je po hodnicima gradske uprave Grada Makarske, nagađa se učinjena šteta, a još se više proriče sudbina krivaca, gradonačelnika Tonćija Bilića i njegovih suradnika.

Iako će se točan iznos znati za nekih petnaestak do mjesec dana, aktualnim,  još uvijek nepreciznim zbrajanjem dolazi se do iznosa koji prelazi čak pola milijuna kuna. Štoviše, neki smatraju kako će u konačnici šteta koju je makarski gradonačelnik počinio protuzakonitim radnjama kod donošenja ovog Pravilnika doseći i 700 tisuća kuna. Najveći iznos, više od 200 tisuća kuna, Grad će isplatiti Zdenku Rosi i Peri Gazilju.

Osim Gazilja i Rose, sistematizacijom oštećena i Sonja Duka

Razliku u plaći dobit će i Sonja Duka. I nju je Bilić ukinutom sistematizacijom oštetio za nekih 20 tisuća kuna. Bilić je Duku sa mjesta savjetnice „spustio“ na mjesto suradnice, čime joj je umanjio plaću za oko tisuću kuna.  Za razliku od Duke,  od 1. siječnja 2015.  čak 5 suradnika postalo je savjetnicima i svaki mjesec imalo oko tisuću kuna veću plaću. A da se ovaj iznos prebaci u bruto i pomnoži sa 12 mjeseci prošle godine dođe se do iznosa od oko 100 tisuća kuna. Naime, ako se ukidanjem Pravilnika  o unutarnjem redu iz prosinca 2014. ukidaju sva rješenja po pitanju zapošljavanja u Gradu Makarskoj, i sve se vraća na stanje od prije primjene istog, postavlja se pitanje ukidanja rješenja kojima su poslovi dodijeljeni osobi za unutarnju reviziju, pročelniku u Odjelu za komunalne djelatnosti, redaru, blagajnici… i moraju li oni, iako su radili, kao i savjetnici  vratiti plaće? Razumljivo, sve ovo je stvorilo dodatan nered u  ionako nikad manje organiziranoj  ili bolje rečeno nikad više neorganiziranoj gradskoj upravi, a za očekivati je da će stanje postati još i gore.

Gradonačelnik Bilić prekršio je zakon i napravio ogromnu financijsku štetu svojim sugrađanima
Gradonačelnik Bilić prekršio je zakon i napravio ogromnu financijsku štetu svojim sugrađanima

Gradonačelnik Bilić glavna je i odgovorna osoba za štetu koju će Grad Makarska i njegovi zaposlenici trpjeti zbog novonastale situacije. Ipak, bit će zanimljivo pratiti hoće li pred nadležnim tijelima dio odgovornosti pokušati prebaciti na svoje zamjenike, pravnicu Lori Veličković ili zaduženog za društvene djelatnosti Miroslava Družianića, koji su također dio gradske vlasti.

Neka visi Pedro! – Lara Rakušić Ivanković?

Postoji i druga, vjerojatnija opcija, da će krivce tražiti u svojemu uredu – predstojnici Lari Rakušić Ivanković i kadroviku Tonćiju Batiniću. Ovaj dvojac, kojem je upravo sistematizacija definirala da su im poslovi funkcioniranje gradskih odjela i službenički odnosi u skladu sa važećim zakonskim propisima navodno će se braniti činjenicom kako su gradonačelnika upozorili na nezakonitosti i Pravilnika i rješenja koja je po njemu donosio. Štoviše, u kuloarima se brane da su na sastancima s gradonačelnikom nazočili u paru, i to kako bi si upravo u situaciji koja predstoji jedan drugom bili svjedoci. Na koji će se način Tonći Bilić nositi s razvojem situacije, tko će mu u budućnosti biti suradnici, (stranački) savjetnici, a tko prijatelji možda će pokazati i lista dopuštenih posjeta za vrijeme odrađivanja kazne.

Štetu bi iz svoga džepa trebao platiti Bilić

Naime, prema važećem Kaznenom zakonu odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. kzAko je prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do čak dvanaest godina. Ipak, Bilić je sada zastupnik u Saboru. Može mijenjati zakone. Doduše ne onako, samovoljno,  kako je navikao u Gradu. A kako može predlagati zakone, i ako drži do svoje riječi, pred zastupnicima Sabora već na narednoj sjednici naći će se zakon ili prema kojoj će odgovorna osoba, umjesto od novca građana, ovakve štete plaćati iz vlastita džepa. Bilić je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske, kada ga je vijećnik Marko Ožić Bebek pitao tko će platiti štetu zbog nezakonitosti sistematizacije, obećao da će ukoliko postane zastupnik osobno predložiti zakon kojim će štetu plaćati odgovorne osobe iz svojih sredstava. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

  1. A što je u Makarskoj zakonito od SDP-a i HDZ-a, naplaćujivali su nam parking 10 kuna u ulici Ante Starčevića godinama nezakonito.na Rivi kao pomorskomdobru to rade i danas. Pomorska dobra koriste kako kome, ili je naš ili njihov?, Javne površine uzurpirali privatnicima,Antonija Vrcan je dokaz o nezakonitom postupanju,lažiranim rješenjima Dunje Buljan i komunalnih redara, Parking Arbuna,poseban kriminal Marka Ožića Bebeka koji je nasljedio Bilić,oni izglasaju na vijeću i to je to, ašto je to kriminalno nema veze. Prostorni plan, izmjene i dopune koje je Bilić obećao građanima, trgije se ispod stola glavni glumac Ognjen Radić, dugogodišnji mafijaš koji je zaslužan za Urbicic Makarske.O imovini grada kojom raspolažu na način da ranko Visković uzme u naja prostor na Kačiću pa proda poduzeće i ugovor o najmu gradskom vijećniku. Stanovi,poslovni prostori vlasništvo grada do danas nije vlasništvo iz razloga što pojedinci iz grada pogoduju, kriminalno svojim obiteljima.Užoj i široj rodbini….itd. Mogu radidi što hoće al neće moći do kada hoće. Stići će revizija nadzora proračuna,pa ćemo doći do sličnih nalaza kao i 2001 godine iz kojih se vidi da lopovi ne prepoznaju stranačke iskaznice.HDZ=SDP.Svako malo Mladen Bajić dođe u Buru na ručak i sve se pospremi, zagubi…

  2. Bilić je komunistički bandit koji nikad nista nije radio osim što je on i njegova uža i šira obitelj uživala u prodaji opljačkane zemlje koju im je dao rođak Jure Bilić a uzeo istu sirotinji . Isto tako u ove tri godine vladavine gradom izvlači tj. Pere novce iz gradskih tvrtki i preko bande naravno komunističke jedan dio dijeli svojim uhljebima -partizanima a drugi sebi.naravno ,iz sadašnjeg HDZ a se Nitko ne buni jer i oni imaju svoj dio kolača preko udbasa Bebeka , zidića, rajcevica,Mendesa ,Glibota ,Brkana i ostali bandita koji su opljačkali ovaj grad , nadamo se da ce im svima pokucat USKOK na vrata i to skoro , živi bili i vidjeli. Ne isplati se na njih vise trošit tintu , jer ce ih brzo preuzet ministarstvo pravosuđa .

  3. Poglavaru, jedi bre govna; pa Bilići su makarani; imali su ljudi svoje zemlje, a i časni su ljudi, pa nisu krali, niti bi krali “sirotinji”; nemoj pestat; daj nešto suvislije; šta ti znaš o Juri Biliću;

  4. druže tito ,nego šta su nego ukrali ,vidi povijest njihove zemlje ,od koga su je prepisali,nego šta su nego banditi zajedno s tobom,budalo komunjarska

  5. Tonči Bilić, je naobičnijje smeće. Obitelj Bilića uža i šira bila je po zemljištima jjako bogata. To što je Tonči Bilić, naročito za vrijeme HDZ-ove koalicije iskoristio dobre političe odnose veliki dio Bilićeva zemljišta je obojan prema zahtjevima vlasnika.
    Jure Bilić, sin Frane Bilića -Risa nikad svoje ideološko opredjeljenje nije koristio u privatne svrhe. Uprite prstom šta to sada pok. Jure Bilić ima u Makarsko. Njegovov sin Ranko uvaženi lječnik, ima stan u kući sagrađenoj na didovom vrtlu, predhodnos isplativši rođake za njihove udjele.O politikanskim lopovima vam nitko neće zamjeriti, ali nas ne opterećujete glupostima. Ujedno degradirate sebe pišuči gluposti.

  6. Di su im didovi radili, po svijetu , u rudnicima zlata pa su kupili zemlju . Di god ima tonci Bilić ima i Jure Bilić tako da nije bas da Jure nije zna se . Što se tiče ostalih Bilića zna se Ko su i sto su . Naročito kad su palili hrvatsku zastavu na Kačiću i da se zna da nikad nije nitko odgovara za taj zločin. Toliko o postenjacinama

  7. Istina je da nasljednici Mate Bilića-Čačina i negova brata Frane Bilića-Risa imaju spojena vlasništva. Baba Tonča Bilić Marija-Muta imala je i svoga vlasništva. Zašto se ne uhvatite kako je Tonči Bilić Trakače pretvorio u građevinsko zemljište bez pristupnog puta?!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime