Hrvatska broji 428 općina i 127 gradova u sklopu kojih posluje bezbroj ustanova i trgovačkih društava. Samo u Zadarskoj županiji funkcionira čak 28 općina i 6 gradova. Uglavnom sve jedinice lokalne samouprave imaju svoje pravnike, pravne službe, pravne savjetnike, ali…

U velikom broju slučajeva, pravnici, među kojima i oni sa položenim pravosudnim ispitom, na sudove ne odlaze već to, umjesto njih, čine dobro plaćeni odvjetnici iz privatnih odvjetničkih društava. I nije uvijek tu riječ o zahtjevnim sudskim postupcima u kojima se traži nekakav odvjetnički “mačak”. Da je tome tako, dobar primjer su brojne općine i gradovi u Zadarskoj županiji čiji načelnici, gradonačelnici, pročelnici angažiraju odvjetnike za jednostavne sporove poput pr. u postupcima ostvarenja naknade za pravo puta za nekretnine u vlasništvu ili pod upravom općine/grada od strane operatora javnih komunikacijskih mreža.

Dakle, riječ je o sudskom postupku koji, reći će mnogi pravni stručnjaci, predstavlja rutinu, “ide po defaultu”. Među odvjetnicima koji ostvaruju enormne prihode od općina, gradova, ustanova i trgovačkih društava u Zadarskoj županiji prednjači Luka Mrkić, odvjetnik na adresi u Zadru.

Istraživački tim portala Megamedia je proteklih tjedana utvrdio suradnju ovog odvjetnika sa 5 ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu općina i gradova, šest općina, dva grada te samom Zadarskom županijom. Riječ je o golemim iznosima koji su proteklih nekoliko godina isplaćeni odvjetniku Luki Mrkiću.

Ne sumnjajući u veliku stručnost odvjetnika Luke Mrkića, postavlja se pitanje što rade silni pravnici u pr. Zadarskoj županiji ili Grad Biogradu i drugim općinama i gradovima? Je li moguće da njihovi pravnici ne mogu zastupati pred sudom u postupcima pr. ostvarenja naknade za pravo puta za nekretnine u vlasništvu ili pod upravom općine/grada od strane operatora javnih komunikacijskih mreža?

Nije jasno kako su direktori trgovačkih društava poput Benković d.o.o. ili Radio Biograd na moru ili Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije odabrali baš Luku Mrkića? To isto učinili su i čelni ljudi grada Biograda, Benkovca, općina Posedarje, Tkon, Starigrad, Privlaka i mnogi drugi.

Upravo se ovim zadnjim bavi Istraživački tim portala Megamedia te ćemo u narednom razdoblju u nastavcima objavljivati detalje začuđujuće suradnje odvjetnika Luke Mrkića sa općinama, gradovima, ustanovama i trgovačkim društvima od kojih je, prema dostupnim analitičkim karticama, ostvaren prihod u višemilijunskom iznosu.

Već u sljedećem nastavku pozabavit ćemo se suradnjom odvjetnika Mrkića i Grada Benkovca koja će porezne obveznike na kraju koštati više od 600.000,00 kn odnosno 80.000,00 €. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime