Otkrivamo tko je odvjetniku Luki Mrkiću kum, tko su mu poslovni partneri…

0

Luka Mrkić, odvjetnik s adresom u Zadru u samo nekoliko godina uspio je fakturirati općinama, gradovima, njihovim trgovačkim društvima i ustanovama između 3,5 i 4 milijuna kuna za svoje usluge

Poslovi koje je dobivao, ticali su se jednostavnih sudskih postupaka koji ne zahtijevaju veliki intelektualni napor. U prošlom nastavku pisali smo kako je s Gradom Benkovcem sklopio Ugovor, a potom i Sporazum da bi na kraju fakturirao preko 600.000,00 kn za postupke ostvarenja naknade za pravo puta za nekretnine u vlasništvu ili pod upravom općine/grada od strane operatora javnih komunikacijskih mreža. Grad Benkovac nije rekorder kada su u pitanju iznosi za odvjetničke usluge Luke Mrkića. Primjerice, Grad Biograd dobio je račune u visini gotovo 1,5 milijuna kuna, no o tome ćemo u jednom od nastavaka.

Tko je zapravo Luka Mrkić, odvjetnik koji je pravo završio u Zagrebu 2009.godine?

U javnosti gotovo anoniman, ako ga usporedimo sa nekima od najuglednijih zadarskih odvjetnika koji su se proslavili na brojnim slučajevima o kojima su pisali svi nacionalni mediji, Luka Mrkić je zasigurno među najplaćenijima. Šime Erlić, novopečeni ministar i Luka Mrkić su kumovi, a je li ta činjenica kumovala čestim angažmanima ovog odvjetnika, teško je reći. Isto tako bi neki mogli reći da je njegovoj nagloj popularnosti među načelnicima, direktorima i gradonačelnicima kumovala rodbinska veza sa Zdenkom Zrilićem, kontroverznim poduzetnikom s adresom u Zadru kojeg se vezuje uz brojne nacionalne i međunarodne afere.

Samostalnu odvjetničku karijeru započinje odlaskom iz odvjetničkog ureda Franka Kotlara čija je sestra Ardena Bajlo, donedavna predsjednica Trgovačkog suda u Zadru i ubrzo uzima i predmet Tvornice kruha i postaje član Nadzornog odbora iste.

Pouzdano, dakle, znamo, da je Luka Mrkić na račun poreznih obveznika zaradio milijune kuna. Ono što nije poznato, koliko je Luka Mrkić dobio i koliko dobiva za svoje pozicije u nekoliko tvrtki u kojima vrši ulogu direktora, člana Nadzornog odbora itd. Krenimo redom. Luka Mrkić je jedan od trojice članova Nadzornog odbora Tvornice kruha Zadar. Prva dvojica su Branimir Bošnjak, većinski vlasnik TKZ i Zoran Kruljac. Branimir Bošnjak povezan je sa braćom Bošnjak, Josipom i Vinkom koji spadaju prema nekim izvorima u 200 najbogatijih poduzetnika u Hrvatskoj, a navodno su i članovi intrigantne udruge Prsten. Osim u Tvornici kruha, Josip Bošnjak jest ili je bio član uprave, prokurist ili direktor u još šest tvrtki na području Hrvatske.

Ni Luka Mrkić nije ništa manje zauzet. Osim u Tvornici kruha Zadar, ovaj odvjetnik je i član društva u Suri nekretnine d.o.o. vlasnika Matije Vrbaneka. On je inače poznati sportaš, bivši sparing partner Mirka Filipovića, Cro Copa, a svojedobno je bio i suvlasnik u češkoj tvrtki Sontex, u kojoj se pojavljuju mnogi poduzetnici s područja bivše Jugoslavije. Matija Vrbanek bio je i predsjednik uprave tvrtke Sensa nekretnine u kojoj je članica uprave bila njegova supruga Oliva, a uz njihove tadašnje suradnike Branimira Vuletića i Mirka Pavičića vezuju se brojne kontroverze. Upravo se Pavičića označuje kao kontroverznog riječkog poduzetnika koji prijateljuj sa Vojkom Obersnelom, Slavkom Linićem i mnogim drugima.

Luka Mrkić je i član društva Grgur energy d.o.o. na adresi u Zagrebu, registrirane pretežito za proizvodnu električne energije. Član je Nadzornog odbora Caste ulaganja d.o.o. sa sjedištem u Zadru. Vlasnik ove tvrtke je Edvard Udženija koji je prisutan u još nekoliko tvrtki kao osnivač, član uprave i sl. Konačno, tu je i Certus Group d.d. u kojem Luka Mrkić obnaša dužnost predsjednika Nadzornog odbora. Tvrtka ima jednog jedinog dioničara u imenu Milene Holding iz Švicarske dok je osoba ovlaštena za zastupanje Michel Oliver Herzog kojeg se vezuje uz švicarsku kompaniju Trebema za upravljanje financijama, poslovno posredovanje i sl.

Postavlja se pitanje kako Luka Mrkić može toliko poslova obavljati istodobno. Primejrice, s Gradom Biogradom je potpisao na stotine punomoći, a zastupao je ili zastupa još mnoge općine, gradove, trgovačka društva. Pored svega toga on je i u nadzornim odborima, član je nekih društava itd.

Kako bismo razjasnili njegov status, poslali smo mu 9.siječnja dopis sljedećeg sadržaja: “Poštovani g. Mrkić, Istraživački tim portala Megamedia ispitujući kapilarnu povezanost rodbinskih, kumskih i ostalih veza pojedinih organizacijskih oblika lokalne samouprave s gospodarskim subjektima nije mogao, a da ne zamijeti ugovorne odnose Vas odnosno Vašeg odvjetničkog ureda i velikog broja jedinica lokalne samouprave kao i društava u njihovom vlasništvu ili suvlasništvu. Daljnjim istraživanjem kroz uvid u opsežnu dokumentaciju kao i razgovorima sa pojedinim zaposlenicima jedinica lokalnih samouprava došli smo do informacija kako značajan dio angažmana ne predstavlja slučajnost te da je, tvrde mnogi, bilo poticaja s više razina političkih struktura. Kako naš zadatak nije da namećemo bilo koji stav o opsežnoj dokumentaciji koju posjedujemo već istinito i objektivno informiranje javnosti, za početak bismo cijenili da komentirate činjenicu  o, gotovo,  monopolskom oktroiranom zastupanju pojedinih općina i gradova u sporovima s HAKOM-om. Vaš odgovor ćemo objaviti cijeneći Vaše obrazloženje kako ste došli u navedenu, po mnogima s kojima smo razgovarali, povlaštenu poziciju.”. (NASTAVLJA SE…)
*NA NASLOVNOJ FOTOGRAFIJI: Kumovi Šime Erlić i Luka Mrkić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime