Sinoć je u Edukativnoj dvorani Kneževe palače svečano je otvorena izložba krivotvorenih umjetnina Ljepota lažnog sjaja u organizaciji Muzeja policije i Narodnog muzeja Zadar

Izložbu, kojoj je ovo već peti postav, čini oko 40 krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

Prisutnima su se obratili voditeljica Kneževe palače mr.sc. Lorena Peroš, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, docentica Odjela za povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zadru dr.sc. Antonia Mlikota, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i načelnik PU zadarske Anton Dražina. 

Prikupljanje krivotvorina započelo 2009. godine kada se putem Službe organiziranog kriminaliteta, Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se nakon pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije. Ovo je prvi puta da  Muzej policije izlaže dio svoje zbirke u Zadru, a izložba ima i edukativan karakter jer pridonosi osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina i  borbi protiv crnog tržišta u ovom specifičnom obliku kriminala.

Cilj ove izložbe je prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje.

Izložba se može razgledati do 31. kolovoza 2018. godine, svakim danom od 9 do 24 sata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime