Jedna naša čitateljica poslala nam je novo pismo u svezi devastacije na Voliciji očemu smo izvijestili javnost, no čini se kako nitko ništa nije poduzeo…

„Poštovani,

Prije otprilike mjesec dana poslala sam Vam svoj mail sa zamolbom da poduzmete nešto u okviru Vaših ovlasti i obaveza kako bi se spriječila devastacija javnog dobra u Makarskoj na predjelu Volicija. Na terenu ne samo da se nije ništa saniralo, naprotiv sa devastacijom se nastavlja „punom parom“. Tako se i dalje stvara nesnosna buka i prašina od ilegalnog drobljenja kamena, i dalje se uz samo korito potoka peru građevinski mikseri od betona, i dalje se uz samo korito potoka odlaže građevinski šut i smeće, i dalje se putevi Hrvatskih Šuma koriste za ilegalni transport materijala. I kao da to nije bilo dovoljno trenutno se obavljaju pripreme za izradu priključka vode tako da bi se ispiranje betona obavljalo još lakše, brže i više. Sam priključak vode se izvodi uz samo korito potoka iako se prema UPU Volicija 1 izričito navodi:
„U svrhu tehničkog održavanja, te radova građenja, uz bujične vodotoke treba osigurati inudacijski pojas minimalne širine od 3,0 m od gornjeg ruba korita, odnosno ruba čestice javnog vodnog dobra. U inundacijskom pojasu zabranjena je svaka gradnja i druge radnje kojima se može onemogućiti izgradnja i održavanje vodnih građevina, na bilo koji način umanjiti protočnost korita i pogoršati vodni režim, te povećati stupanj ugroženosti od štetnog djelovanja vodotoka.“. S obzirom da je priključenje na vodu u nadležnosti komunalnog poduzeća Vodovod Makarska, za pretpostaviti je da postoji nekakva „sprega“ između vlasnika zemljišta i nekog od djelatnika Vodovoda. Jer kako inače objasniti da se bez ikakve procedure izvodi priključak na parcelu bez građevinske dozvole ili nekog drugog odgovarajućeg akta?!? „Običan“ čovjek bi za to morao proći kroz more dokumenata, uvjeta i suglasnosti (uvjeti priključenja, glavni projekti, suglasnost vodovoda …), i tek onda čekati svoj red za priključak.
Naime, za izradu priključka vode trebala bi se poštovati i neka procedura. Tako se prema „Odluci o priključenju na komunalne vode građevine“ koju je donio Grad Makarska priključenje uvjetuje postojanjem građevinske dozvole, osim ako nije riječ o poljoprivrednom zemljištu što ovdje očito nije riječ.
Podsjetit ću Vas kako se prema UPU Volicija 1 radi o gospodarskoj zoni, poslovne – pretežito uslužne namjene, u kojoj nije predviđeno ispiranje betona i deponija građevinskog otpada, pogotovo ne uz samo korito potoka. Ukoliko želimo da ta gospodarska zona u budućnosti i zaživi onda prizori poput ovog sigurno neće ostaviti dobar utisak na buduće investitore. Također devastacijom prostora se i obezvrjeđuju i okolne parcele, koje u takvom okruženju samo gube na vrijednosti i atraktivnosti. Poštovani Gradonačelniče, kako je nadležno poduzeće za izradu priključka vode, Vodovod Makarska, u biti gradska firma, pa samim time je u i nadležnosti gradonačelnika Grada Makarske, ovim putem Vas molim da spriječite samovolju pojedinaca da još lakše, a u svrhu vlastite zarade, uništavaju javno dobro i ovaj prekrasan Grad i još uz “asistenciju” gradske tvrtke.“

Unaprijed hvala i lijep pozdrav

1 KOMENTAR

 1. Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito.

  Tim riječima prije točno 37, godina 4. svibnja 1980., gledateljima Televizije Zagreb drhtavim se glasom obratio voditelj Miroslav Lilić i priopćio vijest zbog koje je život u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji trenutno stao. Smrt Josipa Broza Tita burno se dočekala diljem Jugoslavije. Na ulice su izašli uplakani građani, a i danas je na Youtubeu iznimno gledana snimka prekida nogometne utakmice Hajduka i Crvene Zvezde kada je cijeli stadion pjevao “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

  Iako su od njegove smrti prošla gotovo četiri desetljeća, Tito i dalje ne prestaje izazivati kontroverze i podjele svojim likom i djelom. Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu u Hrvatskom Zagorju 7. svibnja 1892. godine, iako mu se rođendan službeno slavio, kao Dan mladosti, 25. svibnja. Tijekom svojeg života Tito će ostati upamćen kao predvodnik Narodnooslobodilačke borbe (NOB) koju je poveo protiv fašizma. Zaslužan je i za uspostavu komunističkog socijalističkog režima te ujedinjenje zemalja Balkana – Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije te Bosne i Hercegovine, u zajedničku državu – Jugoslaviju. Danas se često zaboravlja kako je njegova izravna zasluga što je pod hrvatsko okrilje vratio dijelove Dalmacije koji su poklonjeni fašističkoj Italiji.

 2. Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito.

  Zivio!!

 3. Kako je u gospodsrsko j zoni.gos pile Glavina bivši direktor turističke zajednice uspio napravit kuču za iznajmljivanje doveo asvalt do svoje kuče i betonira potok kraj njegove čestice.a kažu i otuđio tuđu zemlju kraj svoje.pa malo pišite i o tome.

 4. Tako je , pustio mu Bebek da ukrade miljune , da mu otpremninu od 30.000 Eura, kupio auti, brod,sagradio kucu… a niko nista!!
  Davir Glavina= Marko Bebek
  =$£¥

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime