Čim su objavljeni planovi obnove trga Hrpina, autora firme Kostrenčić i Krebel, bilo je jasno da će to biti još jedan na brzinu sklepani, nepromišljeni i površni projekt dvojca Paunović – Brkan Radić. Projekt kojim će se potrošiti veliki novac, a čije projektno rješenje je, osim moga, izazvalo konsternaciju čak i onih građana koji nemaju nikakve veze s arhitekturom, piše u pismu Vanja Batošić

Iako su gotovo svi makarski arhitekti vrlo glasno šutjeli, jedino je arhitektica Sanda Lončar Lukić izrazila zabrinutost.
Iako je obnova trebala biti gotova za 90 dana, dakle do siječnja 24., traje već 8 mjeseci i još nije ni približno gotova, iako je trg otvoren za javnost. Zašto sad mjesecima nema nikoga na gradilištu i kraj obnove se ne nazire?
Je li prešućena teška ozljeda naše sugrađanke, koja je pala hodajući trgom i, kako se doznaje iz pomno skrivajućih informacija, slomila kosti lica, ipak dozvala svijesti i savjesti makarski dvojac, razlog obustave radova na trgu, zvanično se ne zna.

Tri opasne točke

Osim uočenog nedostatka ograde, tj. drugačijeg rješenja stepenica prema “pozornice”, na koji sam upozorila odmah po javnoj objavi plana obnove, sad se, kao potencijalna smrtonosna klopka, pojavljuje i neoznačeno, opasno mjesto, na lijevom traku trga, kada se pješak iz Kalalarge spušta prema rivi.
Neočekivana i oku nevidljiva promjena nagiba terena, ionako neprirodne strmine, dovest će sigurno do novih padova i lomova.
Tko će odgovarati za moguće milijunske odštete?
Projekt je sa 520.000 € narastao do neznane cifre, jer, gle čuda, u javnu nabavu nisu bile uključene podzemne, prastare instalacije.
Hoće li svi naši uzalud bačeni novci ( Peškera, Hrpina, Riva…) Paunović i Brkan Radić nekim sudskim odlukama biti prisiljeni vratiti u proračun iz vlastitog džepa, ostaje da se vidi?
Ničija samovolja nije dugog vijeka, a iz iskustva znamo, sve jednom dođe na naplatu!

Vanja Batošić, aktivistica građanskih inicijativa SOS MAKARSKA i SRCE ZA PEŠKERU

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime