PNUSKOK je danas objavio službene informacije o tome za što sve tereti bivšu HDZ-ovu ministricu Gabrijelu Žalac i još tri osobe koje su jučer uhićene. Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj proveli su kriminalističko istraživanje nad četvero hrvatskih državljana (1979., 1981., 1969. i 1984.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnja da je tijelo državne uprave 2017. godine izravnim pregovaračkim postupkom nabave, bez prethodne objave javnog poziva, dakle suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, pokrenulo postupak nabavke programskog rješenja procijenjene vrijednosti 9.860.000,00 kuna (bez PDV-a) od zajednice ponuditelja dvaju trgovačkih društava u kojima je osnivač i direktor trećeosumnjičeni (1969.). Navedeni postupak je poništen po odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, temeljem žalbe koju je uložilo jedno trgovačko društvo.

Nakon toga, tijelo državne uprave je 2018. godine provelo prividno uredan otvoreni postupak javne  nabave  precijenjene vrijednosti 13 milijuna kuna (bez PDV-a), s rokom isporuke robe od 30 danapri čemu su tehničke i funkcionalne specifikacije nabave programskog rješenja preuzete iz postupka nabave iz 2017. godine. Navedene specifikacije su na traženje i po odlukama prvoosumnjičene (1979.), tada čelnice tijela državne uprave, i u dogovoru s drugoosumnjičenim (1981.), čelnikom državne agencije, prilagođene upravo proizvodu koji već imaju trgovačka društva povezana s trećeosumnjičenim (1969.).

Tako je trećeosumnjičeni, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom proizvodu, dogovorio s četvrtoosumnjičenim (1984.) da ispred dvaju trgovačkih društava podnese ponudu tijelu državne uprave u precijenjenom iznosu od 12.991.000,00 kn (bez PDV-a) za program (ponudili su isti proizvod, kakav je ponuđen na ranije navedenom natječaju iz 2017. godine).

Na otvoreni postupak javne nabave javila se jedino zajednica ponuditelja (dva trgovačka društva u vlasništvu četvrtoosumnjičenog). Ponuda je nakon pregleda ocjenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena u iznosu od 16.238.750,00 kuna (12.991.000,00 kn + 3.247.750,00 kn PDV), a koja je i plaćena.

S obzirom da je procjena maksimalne tržišne vrijednosti programa utvrđena u iznosu od 2.770.000,00 kuna s PDV-om, postoji sumnja da je u predmetnom pravnom poslu tijelo državne uprave sklopilo štetan ugovor kojim je isplatilo višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13.448.750,00 kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj zbog sumnje da su počinile:

  • prvoosumnjičena (1979.) – kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti te Trgovanje utjecajem,
  • drugoosumnjičeni (1981.) – kazneno djelo Zlouporabe položaja i ovlasti,
  • trećeosumnjičeni (1969.) – poticanje na kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti te
  • četvrtoosumnjičeni (1984.) – pomaganje u kaznenom djelu Zlouporabe položaja i ovlasti.

Također, policija je podnijela kaznenu prijavu i protiv dvaju trgovačkih društava.”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime