Današnji Nacional tvrdi da je šefica USKOK-a Vanja Marušić prikrila rezultate istrage o Gabrijeli Žalac kako bi zaštitila Andreja Plenkovića

Izvori Nacionala tvrde da je USKOK prvo ignorirao, a tek onda dostavio polovičnu dokumentaciju o predmetu Žalac Uredu europskog tužitelja. Dodaju i da je Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara unutar Ministarstva financija otkrio o kakvoj se prevari radi. No, upravo zbog Marušić sve je skoro otišlo u zaborav.

DORH i USKOK su, piše Nacional, gotovo dvije godine imali informaciju o sumnji u namještanje natječaja, a nakon provedenih izvida dobili su i konkretne dokaze. No, slučaj se zatvorio.

Glavna državna odvjetnica i šefica USKOK pokušale se obraniti

U Državnom odvjetništvu prošlog je tjedna održana press-konferencija na kojoj su govorile glavna državna odvjetnica RH Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanja Marušić.

“U javnosti se polemizira i različito tumači moja izjava i priopćenja USKOK-a. Ono što sam rekla i što je priopćeno, ostajem kod toga u cijelosti. Objasnila bih još neke detalje.

Točno je da je USKOK otvorio ovaj predmet, i to ne temeljem kaznene prijave, nego medijskih objava vezanih za sumnje u nezakonito postupanje bivše ministrice. Također je točno da je USKOK provodio opsežne višemjesečne izvide, pribavio dokumentaciju, uzimao izjave od 30-ak osoba… Sama dokumentacija iz Ministarstva ima više od 3000 stranica.

Uključen je i PNUSKOK. Dakle, jedni opsežni izvidi koji su trajali mjesecima. Ono što je rečeno da nije donesena meritorna odluka je točno, jer sukladno svim izvidima nismo mogli utvrditi dostatan stupanj osnovane sumnje za otvaranje istrage”, rekla je šefica USKOK-a.

“Sad se u javnosti raspravlja je li neki predmet živ ili mrtav. No, mrtvi predmeti su samo oni koji su okončani ili pravomoćnom presudom ili obustavljanjem istrage. Ovaj predmet i svi drugi na kojima se radi su se mogli obnoviti bilo kojom novom informacijom. Ali temeljem svih informacija, izjava, dokumentacije nije se moglo prikupiti dovoljno dokaza da bi se došlo do osnovane sumnje. Sve to je dostavljeno Uredu europskog tužitelja”, rekla je Marušić.

“Nije bilo pritisaka ni zataškavanja”

“Ne mogu govoriti o radu Ureda europskog tužitelja, ali rezultati naših izvida su njima dostavljeni. Ono što sam govorila i prije, vrijedi i sada. Nikakvih pritisaka ni zataškavanja nije bilo. Da je bilo zataškavanja, da li bi se protiv bivše ministrice otvorile istrage za koruptivna djela?” rekla je Marušić.

“Priča se o blamaži i fijasku USKOK-a, apsolutno to poričem. Ponavljam da nije bilo moguće donijeti meritornu odluku po ovoj istrazi”, rekla je Marušić.

“Taj predmet je bio statistički zatvoren, ali nije bio mrtav”

“Kao što sam već rekla, temeljem rezultata izvida nije donesena meritorna odluka jer nije bilo dovoljno elemenata. Taj predmet je bio statistički zatvoren, ali nije bio mrtav”, rekla je šefica USKOK-a.

“Što se tiče obaveze obavješćivanja, USKOK je dostavljao podatke o mogućim predmetima koji bi dolazili u ovlasti europskog tužitelja. Oni su u ovom slučaju dobili podatke od OLAF-a. Mi smo odmah dostavili podatke da je spis kod nas formiran, predali smo rezultate svih izvida koji su prikupljeni u tom predmetu”, rekla je Marušić.

“U to vrijeme nisu bili aktivni izvidi i to je razlog što nismo odmah dostavili informaciju”, rekla je šefica USKOK-a.

“Nismo obavijestili OLAF jer tad nije bilo izvida u predmetu Žalac”

“Mi smo pojasnili što je bilo s predmetom, što je tada zaključeno. Po prijavi OLAF-u, koja se dostavlja Uredu europskog tužitelja, a onda se dostavlja nama… Da, nije donesena meritorna odluka, ali ja to ne smatram neuspjehom USKOK-a onako kako se predstavlja”, rekla je Marušić.

“Točno je da su prilikom izvida uzimane izjave od 30-ak osoba. Izjave svih osoba se moraju upariti. Ja sad ne mogu govoriti o konkretnoj izjavi jer je sve dokumente preuzeo Ured europskog tužitelja. Ponavljam, mi tada nismo imali dovoljno dokaza da bi postojala osnovana sumnja, da bi se mogla donijeti odluka”, rekla je šefica USKOK-a.

“Ja ću sad reći da je to bio propust, ali nije bilo zataškavanje.”

“Činjenica da tada nije bilo aktivnih izvida u tom predmetu je razlog što nismo obavijestili. Ja ću sad reći da je to bio propust, ali to nije bilo zataškavanje”, rekla je Marušić.

Je li to propust koji traži neku sankciju, pitali su novinari.

“Da nije u konačnici sve dostavljeno Uredu europskog tužitelja, to bi bio propust za sankciju”, rekla je Marušić.

USKOK dokumente o Žalac poslao u EU. Navodno nisu napravili kopiju

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kako doznaje Dnevnik Nove TV,  kreće u nadzor poslova USKOK-a u aferi Softver, u kojoj su priznali propust, objavljeno je jučer.

No, pritom je naišla na još jedan problem. USKOK je svu dokumentaciju poslao europskom javnom tužitelju, a nije napravio kopiju, tvrdi Dnevnik Nove TV. (Index)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime