Objavljena su odlikovanja koja je predsjednica Kolinda Grabar Kitarovićpodijelila tijekom prosinca 2018. godine. Na listi su, na primjer, njezin dugogodišnji svećenik, vrhunski sportaši, ratni veterani te profesor emeritus Zvonimir Šeparović

Osebujni dugogodišnji profesor na Pravnom fakultetu posljednjih je godina rijetko u fokusu šire javnosti, piše Telegram. Pojavljuje se gotovo isključivo u rigidno desnim medijima koji rado citiraju njegova zapažanja. Na primjer o Istanbulskoj konvenciji koju je opisao kao “opasno smeće neoliberalnih zagovornika, globalista, radikalnih feministica i drugih krugova koji našem narodu i državi ne žele dobro”.

Predsjedničino odlikovanje Redom Ante Starčevića, piše u obrazloženju, dobio je za “izniman doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, te neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske”. Čini se zgodno napomenuti kako je predsjednica Zvonimira Šeparovića odlikovala 7. prosinca 2018., dakle prije nego je radikalno promijenila smjer i posve se odmakla od Velimira Bujanca i njegove struje.

OBNAŠAO BROJNE VAŽNE FUNKCIJE

Šeparović je rođen u Blatu na Korčuli 1928. godine. U Jugoslaviji je bio i rektor Sveučilišta, a nakon osamostaljenja Hrvatske postao je ministar vanjskih poslova u Vladi Franje Gregurića. Godinu kasnije imenovan je predstavnikom Hrvatske u UN-u, a 1999. postao je ministar pravosuđa. Na tom mjestu se zadržao kratko zbog kandidature za predsjednika. Na tim izborima, koje je dobio Stipe Mesić, Zvonimir Šeparović bio je zadnji.

Tijekom 2010. nakratko se pridružio HRAST-u, no ubrzo se vratio u HDZ. Inače je dugogodišnji predsjednik HNES-a, Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, odnosno opskurne građanske inicijative koja se bavi “analizom pojava etičkih zastranjivanja istaknutih političara, podizanjem etičkih optužbi i donošenja etičkih osuda za nacionalnu veleizdaju”, kako se opisuju.

NEKROLOG KOJI JE PISAO DOK SE JOŠ DIVIO TITU

Na svojim javnim sjednicama, zbog veleizdaje su izrekli etičke presude protiv Stjepana Mesića, Ive JosipovićaZorana MilanovićaVesne PusićBudimira LončaraMilorada PupovcaVesne Teršelič, Carla Bildta te Josipa Broza Tita.

Što je možda malo u diskrepanciji s njegovim ranijim stavovima. Kako je svojedobno izvukao 24 sata, Šeparović se do raspada Jugoslavije divio Titu. Na primjer, u nadahnutom nekrologu, kako je objavio novinar Boris Rašeta, Šeparović je između ostalog 1980. napisao: “Nema takve posmrtne počasti koja bi znala odraziti simbolično značenje njegove pojave među nama. Tito je takva neponovljiva ličnost, konkretni čovjek u ovom našem podneblju koji je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da unaprijedi samosvijest i afirmira univerzalni humanizam”.

NISU MU DRAGI NI MEDIJI

Njegov HNES nije osuđivao samo ljevičare. U lipnju 2016. godine okomili su se recimo i na bivšeg premijera Tihomira Oreškovića. “Stvarati unutar Domoljubne koalicije svoju mini koaliciju s manjinskom grupom MOST-a, a protiv vladajuće snage HDZ-a, za to nema opravdanja”, obrazložili su.

Odlikovanom Zvonimiru Šeparoviću nisu dragi ni hrvatski mediji; osim vjerojatno Dnevno.hra i Bujice u kojima redovito istupa. “Na djelu je protuhrvatska djelatnost gotovo svih medija u Hrvatskoj. Vrši se i unutarnja agresija na Hrvatsku. Mi ćemo imati optužbe za pojedince i za pravne osobe. Optužit ćemo u prvom redu domaće pojedince, a prema strancima ćemo objaviti da su neke osobe nepoželjne (persona non grata)”, kazao je o inicijativama svoje udruge u jednom intervjuu tijekom 2014. godine.


1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime