Nogometaši Zrinjskog nam tima, trener i ekipa s klupe, uprava… Vrli nam plemići, niti jedan rezultat u športu nije demotivirajući! Ako bi se nogometu dogodilo, da se ne održava u okviru natjecateljskog ciklusa(razne lige) i športskog duha, onda bi prijetila opasnost, da nema više „rezultata“…

Piše: Hrvatin Tomašević

Tako Vam/nam, od prilike, glasi definicija svojevrsne športske filozofije… Naime, onda bi ljubitelji športa-nogometni navijači, dakako, i, društvo u cijelini, ostalo zakinuto za iznimne rezultate i uspjehe-športaša i klubova! Isto tako, dogodilo bi se da ostanemo i bez šampiona Zrinjskog! Čvrsto držim, kako sam i sam motiviran evo odmah u zoru, novog natjecateljskog ciklusa, da će Zrinjski isto tako nastaviti, nogometnim rječnikom rečeno, tranziciju ka novim pobjedničkim rezultatima i šampionskim uspjesima!     

Sjećam se nastupnog govora Blaža Sliškovića kad je izabran za selektora n/f reprezentacije BiH i poruke koju je poslao ne samo športskoj javnosti,nego i nacio dušebrižnicima :“igrati će najboljih 11“ ! Odmah otklonio je špekulacije o sastavljanju tima po nacionalnosti igrača! Ne ni 11 Bošnjaka, ne niti 11 Hrvata, ni 11 Srba…Igrati će 11 najboljih! I šta se događa danas… Nogometaši:Hrvati-Srbi-Bošnjaci… Gle čuda… Gdje sve ne igraju! Izmiješani! 

Naime,bošnjački športski maheri su u pravu kad se pitaju: Kako to da nismo,ali baš ni u jednom športu,klupski(nogomet-košarka-rukomet) šampioni? Kad nešto pogledate na pravi način,bošnjačko-politički,to biva vrlo jednostavno. Zašto da šampioni budu izvan Šehera? Dakle,razne: Bosne-koje više i nema,Željo-bez slavne tradicije, Sarajevo-tek od prošle sezone ima rezultate, Sloboda,Čelik-istopio se,Velež-potamnjena mu zvijezda! Timovi su, koji oduzeše svojim Bošnjacima radost šampiona…Aman Zaman…Pustili avaz kako su oni: najbolji,najviše para imaju,najviše uložili, najviše platili ali i maznuli, imaju najbolje uvjete(stadione-dvorane-športske experte), njihovi su: savezi-dužnosnici-lige-sudije…Šta li sve ne! Vas dunjaluk se zaibretio, te se političko-financijsko-špijunsko-medijski bošnjački vrh, sjatio da upregne u šampionska kola, bošnjačkim športskim klubovima…Ne ide…Pa ne ide! Zaključili su kako je mentalitet žrtve razlogom njihovih športskih neuspjeha! Stalno se pozivaju na status žrtve,kojoj su, svi tamo neki drugi krivi za-mjerljive-na terenima športske rezultate,osim njih samih koji su u savezu i na terenu: igrači,treneri i menageri! Nije to ništa drugo,nego da se na volšeban način opravdaju športski neuspjesi a da se političku moć saveza, usmjeri na kažnjavanje onog djela športske javnosti i zajednice koja ne prihvata,očigledno, namjerne greške centralne,športske, vlasti! S pravom, i,  političke. Naime i stožernici, isto tako sjede i donose odluke u savezima!

Športaši,zaljubljenici u šport,Vi koji ste nadahnuti športskim nadmetanjima i rezultatima, jebiga ja nisam, al’ zato stvari vidim bolje,dozvolite mi,skrenuo bih Vam pažnju na jedan zanimljiv, no nedovoljno istražen problem, a koji se odnosi na športsko-društvenu-političku patologiju! Dakako,radi se o fenomenu „izdvajanja većine“-većinskog naroda,za koju je već unaprijed određen „šampionski“ status! No, nikako status žrtve! Posebice, kad se zna,da u jednom dijelu bošnjačke javnosti-zajednice, prihvaćeni status žrtve,koji se,onako izručen po javnosti izdvaja kao centralna pojava nacionalne patologije! Stoga,bošnjački športski maheri očito imaju namjeru prenijeti težište teške nacionalno-političke krize i konflikta na područje športa! Uzročnike svojeg političkog i športskog neuspjeha,oni vide izvan svojih loših političkih poteza ali i rezultatskih neuspjeha klubova iz Šehera i Bosne! Znakovito je,da kad jednu ovako osjetljivu pojavu izručite na javnost,kako se to sad radi i očigledni iz kojih namjera,jasno je kako će se izvor njihove krize rezultata, prenijeti i tako osloboditi nagomilanu agresivnost,koju njihovi navijači ispoljavaju na tribinama športskih borilišta,širom BiH! Dosezi iskazivanja žrtve u njihovim slučajevima su na nacionalnoj razini i mogu potaknuti,s športskih borilišta, neslućene rušilačke razmjere! Ma dajte,to da rade športski dužnosnici … Ne vjerujem!? Molim Vas,još nitko da progovori-digne avaz o katastrofalnim,najprije za šport,odlukama koje se donose u okviru djelatnosti saveza?!

Športski sraz,isključuje politički konflikt,po definiciji uključuje odnos u kojem:način kako športaš-tim aktivnim odnosom na terenu odrađuje i izvrši aktivnost -akciju a nasuprot športaša-tima i otpora s druge strane-protivničkog tima,koja rezultira pozicijom s koje on izvrsnim udarcem pogađa….Gooolll…Nema tu ničeg…Ili ipak ima…Političkog?!

Naime,kako to sad izgleda,tu ima jako puno nejasnoga za raju iz Šehera! Stoga dozvolite mi, jedno pitanje za sarajevske športske mahere a koje se neposredno odnosi na stvarno stanje društva u BiH:što mislite o političkom konfliktu i da li se je prenijeo u okvire športskih natjecanja?

Sama smisao konflikta,našeg,se tumači više s razine političkih koncepata upravljanja i ovladavanja narodima a ne športašima i klubovima i kako danas stvari stoje,potvrđeno je, pokazao se kao društveno neučinkovita pojava! Po toj definiciji,po kojoj je konflikt kao društveno-politički koncept-potpuno disfunkcionalan za narode,nije valjda da smatrate,kako bi i šport morao biti takav!? Vela Havle…Vela Kurdabile! Još za vrijeme trajanja natjecanja! 

No,stvarno stanje,činjenice ne dovode u sumnju,čak šta više,govore u prilog tome,da politički konflikt kao forma-interakcije unutar etničkog, uvodi se i na športske terene, kako bi se povećale,upravo te etničke tenzije! Dakako, s namjerom i s razlogom, jer njime se suprostavljeni narodi-športaši-klubovi,posebice navijači i ne samo s tribina,potiču na izražavanje vlastitih nacionalno-političkih zahtjeva i ciljeva…Po najmanje športskih! Ono što u Šeheru,raja i savezi,ne žele da razumiju,pa svojim zaključcima i odlukama drastično griješe,je,da se niti jedna od strana,ako to i dalje bude konflikt,ne odriče ciljeva, a ni da popusti u zahtjevima! Pitam Vas…Što športaši imaju od toga? Što Vi imate od toga? Uostalom,kod nas konflikt i jest i postoji, samo kao jedini način na koji:narodi-športaši-navijači,mogu da se izraze spram pozicije:vlasti-saveza-stožernih zvaničnika,njihovih nazadnih ideja i drakonskih kazni,nezakonita djelovanja-bilo da su političkog,no,još gore je-kada su športskog karaktera! 

Ako se športu ne dozvoli,da se održava u okviru pravog natjecateljskog duha,onda prijeti opasnost od nemogućnosti uspostavljanja i održavanja sustava športskih liga-natjecanja i saveza! Ostati ćemo zakinuti za iznimne športske rezultate i nećemo imati športske šampiona! Lideri će nam biti jedini šampioni! Ma koliko god Vam to,što sad govorim, izgleda neprihvatljivo,bitno je učiniti sve,kako bi se otkrilo i odstranilo svo:prikrivanje-diskriminacija i potiskivanje pod ćilim svih problema u radu športskih saveza-klubova,kako bi se potaklo stvaranje i očuvanje pravog športskog duha! Športaši učinite sve,kako bi športska natjecanja bila društveno opravdana i uspješna… Ne zaboravite onih Bakinih najboljih 11…I Ko’ to napravi…Pravi je Šampion! Zrinjski je to napravio tri puta uzastopno!!!  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime