Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije pri Županiji donijelo odluku, desetogodišnju koncesiju nad lučicom Dalmacija dobiva PŠRD “Arbun”!

Saga čiji zadnji čin traje skoro punih 6 mjeseci, od 21. lipnja 2023. i raspisivanja novog natječaja, primakla se završetku. Odluku o dodjeli koncesije tek treba potvrditi županijska skupština koja će se održati u ponedjeljak, 11.12.2023. O odluci će se raspravljati pod točkom dnevnog reda br. 19.

Mnogo se bure diglo oko prividno beznačajne lučice koja ima uvjete za prihvat dvadesetak brodica tijekom 3 ljetna mjeseca. Stručno tijelo za ocjenu ponuda, kasnije ustrojeno kao Stručno povjerenstvo za koncesije se čak 4 puta sastajalo i donosilo mišljenja o ponudama JK “Bura” i PŠRD “Arbun” (8.rujna 2023., 13. studenog 2023., 20. studenog 2023., 4. prosinca 2023.). Obje ponude su bile manjkave, nestručno složene, pune kontradiktornih i pogrešnih podataka. Umjesto da se natječaj u takvim uvjetima poništi, za što se zalagao dio članova povjerenstva, ponuditeljima je naloženo da korigiraju i nadopune ponude. Oba ponuditelja su to u konačnici i napravila. I nakon nadopune je ostalo mnogo neshvatljivih pogrešaka, osobito u ponudi Arbuna, a što je vidljivo iz zapisnika sa sastanaka stručnog tijela.

Tada dolazi do teško objašnjivog obrata. Tijelo za dodjelu koncesija na sjednici održanoj 13.11.2023. donosi kontroverznu odluku: Buri se oduzima već odobreno pravo nadopunjavanja ponude, a Arbunu se daje dodatni rok za ispravke! Dakle, Buri se izdaje rješenje o odbijanju ponude čak 5 mjeseci nakon što je ista predana, a Arbun ostaje jedini ponuditelj!? Štoviše, Arbun dobiva dodatni rok za produženje roka valjanosti svoje ponude i bankovnog jamstva koji su istekli! Takvoj odluci se usprotivio član povjerenstva Ivica Čikotić koji ističe nezadovoljstvo da se  jedna ponuda može ispravljati, a druga ne, zbog čega je glasao PROTIV odluke.

Zoran Paunović se kao član tijela za dodjelu koncesija ponovno vatreno zalagao za Arbun u kojem je ustoličen njegov savjetnik za kapitalne projekte Frane Filipeti. Kao što smo već pisali, Bura je ponudila veći iznos stalnog dijela koncesijske naknade u odnosu na Arbun (3.750,00 € naspram 2.101,00 € godišnje). Promjenjivi dio koncesijske naknade koji se odnosi na članarine pak nije moguće točno predvidjeti. U toj stavci je Arbun imao izdašnija predviđanja.

Koplja su se najviše lomila oko nadrealne ponude investicijskog ulaganja od čak 160.000,00 € za desetogodišnje razdoblje koje je isplanirao Arbun. Da bi takvo nešto bilo izvedivo, cijena veza po dužnom metru plovila ne bi mogla biti 14-28€ godišnje, koliko je to obično u sportskim lučicama već 10 ili 20x više. I to za efektivno 3 mjeseca u godini u kojima je lučica uopće adekvatna za korištenje.

Paunović je na sastanku izjavio da su ulaganja Arbuna realno navedena jer se radi o području u kojem je potrebna investicija, te da će Arbun bude li izabran odraditi kvalitetan posao.

Doduše, postoji i ona druga varijanta o kojoj se otvoreno govori, da se dobar dio koncesijskog područja prepusti u podkoncesiju Valamaru. Tada je računica malo drugačije postavljena…

Ponedjeljak, 11.12.2023., konačna odluka ili nastavak agonije za sve aktere.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime